hrvatska reprezentacija

Vedran Runje za Index: Ne razumijem čemu sumnje u Livakovića. Golmana se sad ne dira

Foto: Guliver

DOMINIK LIVAKOVIĆ nije u formi u kakvoj smo ga navikli gledati. Vratar Dinama i hrvatske reprezentacije u posljednje vrijeme je napravio nekoliko ozbiljnih pogrešaka braneći za Dinamo i nacionalnu vrstu. Protiv West Hama je u suradnji s Theophileom direktno sudjelovao kod prvog gola engleske momčadi, a nije briljirao ni u Osijeku u remiju protiv Slovačke.

S druge strane, vratar Osijeka Ivica Ivušić bio je ključni igrač Hrvatske na gostovanju u Slovačkoj kad je s nekoliko čudesnih obrana spasio tri zlata vrijedna boda u borbi za SP u Kataru.

Nakon remija sa Slovačkom pitali smo čitatelje Indexa žele li na golu Hrvatske gledati Dinamovog Livakovića ili Osijekovog Ivušića, a rezultat je išao u korist golmana Osijeka. Od 24 tisuće glasova, nešto manje od 13 tisuća vas (53%) želi na golu vidjeti Ivušića.

S tim se ne slaže bivši reprezentativni golman Hrvatske Vedran Runje. Runje, koji je danas trener vratara slavnog Porta, smatra da je Livaković najbolji hrvatski golman i da nema sumnje tko treba braniti za reprezentaciju. Runje smatra da se golmana ne treba dirati nakon jedne ili dvije lošije partije.

''Ne može se golman dirati nakon jedne ili dvije lošije utakmice''

''Koliko sam vidio, nije samo Livaković podbacio protiv Slovaka. Cijela momčad nije odigrala najbolje i mislim da nije korektno samo njega označiti krivcem. Glupo je sumnjati u momka koji je naš najbolji golman. Možda je u krizi, ali to je samo prolazno stanje. U Dinamu i reprezentaciji dokazao je da je naš najbolji golman i nije mi jasno zašto se uopće povlači pitanje njegovog statusa u reprezentaciji i stavlja ga se pod znak pitanja. Jedna ili dvije utakmice ne znače ništa. Također, pozicija golmana je najdelikatnija u ekipi i nije pametno mijenjati ako za to nema razloga, posebice ne radi atmosfere u reprezentaciji'', kazao nam je Runje pa je dodao:

''Problem je što smo zahtjevni i uvijek tražimo mane''

''Imamo Ivušića, koji je pokazao da se na njega može i mora računati. Imamo Kalinića, imamo i Grbića, koji je jedini hrvatski golman koji brani u Ligi prvaka, a na njega se, koliko znam, ni ne računa. Tako da mislim da nemamo problema s golmanima. Najveći problem je u tome da smo mi Hrvati jako zahtjevni i u svemu rado tražimo manu.''

Vedran Runje je za Hrvatsku debitirao s 30 godina. Premda je branio za niz uglednih klubova kao što su Hajduk, Standard, Marseille, Bešiktaš i Lens, priliku je dobivao na kapaljku. Sjećamo se pet golova koje je primio u debaklu u Londonu (1:5) u kvalifikacijama za SP 2010., ali pamtimo i to da je bio najbolji hrvatski igrač na toj utakmici. Pletikosa je bio prvi izbor Slavena Bilića i Runje bi stajao na vratima tek kad bi ovaj bio ozlijeđen. Kaže da ne žali previše što nije imao više prilika u dresu Hrvatske te da je zadovoljan svojom karijerom.

''Moja karijera? Moglo je biti bolje, ali i gore''

''Moja karijera je bila nešto drugačija od ostalih golmana koji su branili za reprezentaciju. Ja sam morao ići okolnim putem i tek s 30 godina sam prvi put obukao dres Hrvatske. To je jako kasno, ali tako je kako je. Je li moglo bolje, jesam li prije trebao dobiti šansu? Teško pitanje. Uvijek može biti bolje, ali moglo je biti i lošije. Volio bih da sam dobio priliku i ranije, ali mogao sam je nikad i ne dobiti. Za sebe mogu reći samo da sam u 22 utakmice koje sam branio za reprezentaciju izgubio samo dvije utakmice. Protiv Engleske u Londonu i protiv Gruzije'', kazao nam je Runje, koji se ne slaže da Hrvatska od samostalnosti nije imala ekstra klasu između vratnica.

''Osim Beare, koji je to golman u bivšoj Jugoslaviji bio bolji od Pletikose?''

''U redu, Slovenci imaju Oblaka i Handanoviča, koji su zaista svjetske zvijezde, ali koga još imaju? Uvijek su veznjaci i napadači ti koji su u prvom planu. Luka, Perišić i ostali. Mi smo u drugom planu i to je tako. No, možete li mi reći kojeg je to golmana bivša Jugoslavija imala da je bio bolji od recimo Plete? Možda samo Beara. Ponavljam, ne smijemo biti toliko zahtjevni'', kaže bivši golman Hajduka, kojeg smo pitali prati li događanja na Poljudu.

''Želim da proslavimo titulu u Splitu''

''Naravno da pratim Hajduk. Ovo mi izgleda dobro, ali nečiji rad se jedino može ocijeniti kroz rezultat. Svi mi koji smo došli iz Hajduka voljeli bismo da napokon dođe ta titula i da se napokon proveselimo, ali sezona je duga.''

Runje je od ljeta trener vratara dvostrukog prvaka Europe Porta. Kaže da je to velika čast, ali i odgovornost.

"Velika čast i odgovornost je biti dio kluba kao što je Porto. Kad vidite tu atmosferu, infrastrukturu, navijače, uvjete za rad, jasno vam je da ste dio nečega posebnoga. U Portu je poseban trag ostavio Tomislav Ivić. Sjećam se, kad sam potpisivao ugovor, da mi je predsjednik kluba odmah pričao o njemu. Nadam se da ćemo i u budućnosti imati trenera poput njega."
 

Pročitajte više