Velika noć srpskog nogometa. Osigurali su pola lige u Europi, ali to nije pošteno

Foto: Profimedia

SRBIJA slavi veliku noć njenog nogometa. Crvena zvezda i Partizan su pobjedama nad Ferencvarošem (4:1) i Kolnom (1:0) u Europa ligi i Konferencijskoj ligi učvrstili Srbiju na visokom i važnom 11. mjestu UEFA-ine tablice koeficijenata, koje ubuduće donosi mjesto za dva kluba u Ligi prvaka. Prvak Srbije će ići izravno u grupnu fazu LP-a, a viceprvak u pretkolo elitnog natjecanja. 

Dvije pobjede ukupno vrijede četiri boda, koji se dijele na četiri, koliko je srpskih klubova ove sezone počelo sezonu u Europi. Tako su sinoć beogradski velikani srpskom nacionalnom koeficijentu dodali još jedan bod. Srbija je sada na 11. mjestu UEFA-inog rankinga s koeficijentom 30.375.

Srbija je čak osam mjesta ispred Hrvatske na ljestvici UEFA-e. Naravno da to nije realno

Tako je odmakla pratnji, jer su joj uz njene pobjede pogodovali loši rezultati konkurenata. Sinoć je pobijedio samo jedan klub od klubova čije su joj zemlje konkurenti, norveški Molde. Svi ostali iz Norveške, Češke i Švicarske su izgubili.

Hrvatska je pak na 19. mjestu s koeficijentom 25.150. Za ilustraciju koliko je za Srbiju značajno ono što su samo sinoć, s dvije pobjede u skupini drugog i trećeg europskog natjecanja po snazi napravili Zvezda i Partizan, toliko bi Hrvatska dobila Dinamovim eventualnim prezimljavanjem u Europi.

Čak kada bi Dinamo odradio sjajnu sezonu u teškoj skupini Lige prvaka te u preostale tri utakmice (Salzburg i Milan doma te kod Chelseaja) izborio još jednu pobjedu i remi i završio treći te nastavio u Europa ligi.

Tako bi osvojio još četiri boda. Dva za pobjedu, jedan za remi i bonus bod za ulazak u nokaut-fazu EL-a. Međutim, kad bi se to podijelilo s brojem sudionika, Hrvatska bi dobila još samo jedan bod. Onoliko za koliko je Srbiji trebalo u samo dvije utakmice protiv daleko lošijih suparnika nego što su Dinamovi. 

Nepoštenje UEFA-e vidi se usporedbom što sve mora napraviti Dinamo da izjednači sinoćnji učinak Zvezde i Partizana

Nismo slučajno s bodovanjem Zvezde i Partizana usporedili ono Dinama. Ovo najbolje pokazuje koliko je UEFA-in sustav bodovanja nepošten. Prema UEFA-inim pravilima, pobjeda u bilo kojoj od skupina europskih natjecanja vrijedi dva boda, remi jedan bod, a poraz nula. Ti bodovi se za izračun nacionalnog koeficijenta dijele s brojem predstavnika tog saveza na početku sezone.

Tako je Dinamo ove sezone osvojio ukupno 10.5 bodova, a Hajduk i Osijek po bod, što je ukupno 12.5 bodova. Kad se to podijeli s brojem klubova (4 - Dinamo, Hajduk, Osijek, Rijeka), dobije se 3.125 bodova za ukupni nacionalni koeficijent i tu dolazimo do glavnog problema.

Dinamo je za pobjedu protiv Chelseaja, treće momčadi UEFA-ine ljestvice, dobio dva boda, isto koliko bi dobio da je u skupini EL-a ili KL-a pobijedio Vaduz. U prijevodu, UEFA isto vrednuje pobjede u najjačoj i najslabijoj konkurenciji.

To vrijedi i za skupine i za utakmice u pretkolima. U kvalifikacijama za sva tri europska natjecanja pobjeda vrijedi bod, a remi pola boda, dok u skupinama pobjeda vrijedi dva boda. Ulazak u skupinu Lige prvaka honorira se s četiri bonus boda, što ne vrijedi za EL i KL.

Bolje je biti uspješan u trećerazrednoj Konferencijskoj ligi, nego elitnoj Ligi prvaka

No u skupinama ta dva natjecanja klubovi ne mogu završiti bez bodova za nacionalni koeficijent jer UEFA garantira minimalno tri boda u skupini EL-a, odnosno 2.5 u skupini KL-a, čak i ako klub u utakmicama ne osvoji nijedan bod.

Iako je sa sportskog i financijskog aspekta apsolutno najbolje igrati Ligu prvaka zbog svega navedenog, paradoksalno, Hrvatskoj bi bolje bilo da je Dinamo u Europa ligi ili Konferencijskoj ligi. U tim natjecanjima sigurno bi upisao više pobjeda i remija, a lako bi se moglo dogoditi da, recimo, u Konferencijskoj ligi uz malo sreće u ždrijebu daleko dogura i u nokaut-fazi.

Upravo ovako su srpski klubovi dovukli svoj savez do 11. mjesta, koje sljedeće sezone srpskog prvaka vodi izravno u skupine Lige prvaka, doprvaka u kvalifikacije, osvajača kupa u play-off Europa lige te dva kluba u pretkola Konferencijske lige. Crvena zvezda je u zadnje četiri godine jednom igrala skupinu Europa lige, a dvaput skupinu Lige prvaka.

Skupinu Europa lige je prošla, što su slični rezultati kakve je imao i Dinamo. No paralelno sa Zvezdom dobro je igrao i Partizan, koji je dvaput igrao skupinu Europa lige (jednom je prošao) te lani skupinu Konferencijske lige, iz koje je ušao u nokaut-fazu i prošao jednu stepenicu. Ove sezone je s pet bodova u prva tri kola u velikoj prilici ponoviti taj uspjeh. 

Pročitajte više