Velika predigra za Grčku i Hrvatsku odigrala se u Sydneyu: Mark Viduka protiv Olympiacosa!

"HRVATSKA" trenirke, dresovi Marka Viduke... drugoligaški derbi emigrantskih klubova na jedan je dan zaludio Australiju nogometom.

Sydney United, klub hrvatskih i Sydney Olympic, klub grčkih iseljenika, igrali su veliko finale Premier Lige australske države New South Wales, zapravo druge lige, koja je level ispod prve, A-league.

Australski mediji pišu kako je susret velikih rivala  "palih divova stare National Soccer League" bio demonstracija zaluđenosti navijača i potomaka iseljnika nogometom. Za United su inače igrali Željko Kalac, Anthony Šerić, Mark Bosnić, Jason Čulina, Ned Zelić, Tony Popović, ali i Tim Cahill, Mile Sterjeovski, dok je u dvije utakmice u svojoj nomadskoj karijeri za ovaj klub nastupio i Aljoša Asanović.

Toliko se navijača oba kluba skupilo na "grčkom" Belmore Sports Groundu, da je utakmica kasnila više od pola sata, kako bi se svi rasporedili po tribinama: "Dok smo prebrojali sve majice Olympiacosa, dresove s natpisom Hrvatska, one Melbourne Knightsa s imenom Marka Viduke i sve ostale rekvizite i suvenire koji svjedoče o porijeklu obje navijače skupine, saznali smo da je na tribinama točno 10.138 gledatelja, koliko su utakmice ovih klubova privlačile u staroj prvoj ligi, ali koliko ih danas ne može sakupiti većina klubova u A-league", piše Sydney Morning Herald.

Nažalost, Olympic je pobijedio, a nekoliko prilika koje je imao United, završio je tako da se "Luka Glavaš, njihov najbolji strijelac, odbijao od jakih braniča Olimpica. Pri tome mu nikako nije pomoglo što je igrao protiv jakog vjetra i na kratko pokošenom terenu, što znači da je lopta bježala od njega."

United je pokušavao igrati na sredinu, a Olympic se oslanjao na snagu. Zanimljivo, pobjednički gol za Grke postigao je njihov kapetan, Hrvat Richie Lukšić. SMH ovako sumira utakmicu: "Kvaliteta? Rijetka, pristojna u pojedinim dijelovima i sjajna u trenucima, ali što očekivati od poluprofesionalaca. Nije bilo kao na velikim utakmicama, osim po neprestanom navijanju navijača Uniteda. Svaka čast svima koji su sudjelovali."

Pročitajte više