Verstappen izborio prvu pobjedu sezone, odustala oba Mercedesa, Vettel opet na vrhu

Foto: EPA

MAX VERSTAPPEN pobjednik je uzbudljive VN Austrije u kojoj su oba Mercedesova vozača odustala zbog tehničkih problema, a Sebastian Vettel trećim je mjestom preuzeo vodstvo u poretku vozača za jedan bod.

Hamilton je preuzeo vodstvo na startu dok je Bottas pao iza Raikkonena i Verstappena, ali i vratio poziciju na kočenju za treći zavoj.

Raikkonen se borio s Verstappenom za treće mjesto, ali Nizozemac je svojim prednjim desnim kotačem udario u Finčev stražnji desni kotač, što je bilo dovoljno da Raikkonen izgubi stabilnost, izađe s idealne putanje i omogući Verstappenu lak prolazak.

I dok je Hamilton vodio ispred Bottasa s prednošću od oko dvije sekunde, Finac je morao stati pokraj staze zbog problema s mjenjačem zbog čega su nastupili uvjeti virtualnog sigurnosnog automobila. Ali, tada Mercedes radi veliku pogrešku i u boks ne zove Hamiltona dok su ostali vodeći promijenili gume. Hamilton je nakon svoje promjene guma pao na četvrto mjesto.

Problemi s gumama prisilili su Ricciarda i Hamiltona na drugu promjenu guma, ali kasnije su oboje odustali zbog tehničkih problema. To je ostavilo Verstappena u vodstvu ispred dvaju Ferrarijevih vozača Raikkonena i Vettela koji su upotpunili pobjedničko postolje, a Grosjean je napokon osvojio bodove ove sezone i završio sjajan četvrti za Haas.

Magnussen se pobrinuo da vikend u Austriji bude još bolji za Haas i završio iza momčadskog kolege na petom mjestu čime je američka momčad osvojila čak 22 boda.

Perez i Ocon imali su vrlo dobru utrku iako se u subotu nisu plasirali u Q3 te su završili šesti i sedmi, a Alonso je nakon starta iz boksa završio osmi ispred dvaju Sauberovih vozača Ericssona i Leclerca.

Hulkenberg je u Renaultu odustao već nakon nekoliko krugova, a Sainz je završio tek 12. nakon problema s potrošnjom guma i sporim zaustavljanjem u boksu, čime je Renault prvi puta ove sezone ostao bez bodova.

Gasly je u Toro Rosso Hondi završio 11., Stroll u Williamsu 13., a Sirotkin je završio 14., posljednji od vozača koji je završio utrku.

Hamilton je ovim odustajanjem prekinuo svoju seriju od 33 utrke u bodovima, što je i dalje novi F1 rekord, a Mercedes je prvi puta ostao bez ijednoga boda još od VN Španjolske 2016. kada su se Hamilton i Rosberg sudarili u prvom krugu što je niz od 44 utrke.

Odustali su Hamilton, Hartley, Ricciardo, Bottas i Hulkenberg.

Iduća utrka vozi se za tjedan dana na engleskom Silverstoneu.

REZULTATI:
1. Max Verstappen (Niz/Red Bull-Renault)     1:21:56.024

2. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)               1.504
3. Sebastian Vettel (Njem/Ferrari)               3.181
4. Romain Grosjean (Fra/Haas-Ferrari)              1 krug
5. Kevin Magnussen (Dan/Haas-Ferrari)              1 krug
6. Esteban Ocon (Fra/Force India-Mercedes)          1 krug
7. Sergio Pérez (Mek/Force India-Mercedes)          1 krug
8. Fernando Alonso (Špa/McLaren-Renault)          1 krug
9. Charles Leclerc (Mon/Sauber-Ferrari)             1 krug
10. Marcus Ericsson (Šve/Sauber-Ferrari)          1 krug
REDOSLIJED U SVJETSKOM PRVENSTVU,
VOZAČI:
1. Sebastian Vettel (Njem)     146
2. Lewis Hamilton (VB)         145
3. Kimi Räikkönen (Fin)     101
4. Daniel Ricciardo (Aus)     96
5. Max Verstappen (Niz)     93
6. Valtteri Bottas (Fin)     92
7. Kevin Magnussen (Dan)     37
8. Fernando Alonso (Špa)     36
9. Nico Hülkenberg (Njem)     34
10. Carlos Sainz Jr (Špa)     28
KONSTRUKTORI:
1. Ferrari         247
2. Mercedes 237
3. Red Bull 189
4. Renault 62
5. Haas 49
6. McLaren-Renault 44

Pročitajte više