BOKS

VIDEO Alen Babić za Index pred borbu karijere: Ponovo sam u Savage modu

Foto: Slobodan Mufić/Index

U OVO vrijeme prije tri godine Alen Babić (10-0) odlučio se ostaviti boksa i posvetiti redarskim poslovima u jadranskim noćnim klubovima. Potom je stigao poziv poznatog britanskog teškaša Dilliana Whytea, koji je tražio sparing-partnera Alenovih karakteristika i sve se munjevito promijenilo. Tako u subotu u londonskoj O2 Areni neporaženi Babić prvi put u profesionalnoj karijeri boksa 10 rundi.

Ulog borbe protiv Poljaka Adama Balskog (16-1) bit će Silver titula u bridger kategoriji prema verziji Svjetskog boksačkog vijeća (WBC). Kako i samo ime govori, radi se naslovu koji jamči poziciju odmah iza svjetskog prvaka u ovoj kategoriji pa će pobjednik subotnjeg meča moći izazvati moćnog Kolumbijca s kanadskom adresom Oscara Rivasa. Babićev nastup u O2 Areni može se gledati u izravnom prijenosu na DAZN-u (uz plaćanje), a početak se očekuje nešto iza 21 sat po hrvatskom vremenu.

Kladionice smatraju da će status prvog izazivača pripasti upravo 31-godišnjem hrvatskom boksaču. Babić je favorit (oko 1.25), ali ne i siguran pobjednik protiv svog iskusnijeg vršnjaka iz Varšave (4.00) koji je kao profesionalac odradio triput više rundi (91-29). 

Savage samouvjeren u najavi

Babić također ostaje kod svoje prognoze da će nokautirati Balskog u tri runde: "Nije to prognoza, nego moj cilj, mislim da sam ponovo u Savage modu kao prije mečeva u kojima sam rušio suparnike unutar tri runde", rekao je Babić za Index pa dodao:

"Moglo bi se to shvatiti i kao bahatost, ali imam takav osjećaj. Ne vjerujem da Balski može podnijeti sve što mu spremam. Naravno, neću se opterećivati brzim nokautom, spreman sam i za 15 rundi ako bude trebalo."

 

Na službenom vaganju u petak na londonskoj tržnici Spitalfields Babić je imao 94.5 kg, a njegov suparnik 95.3 kg. Obojica su bila bliže donjoj granici za bridger kategoriju (od 91 do 102 kg), koju je WBC osmislio 2020. godine kao težinsku kategoriju za boksače koji su nadrasli lakotešku kategoriju, a prelagani su da bi se suočili s teškašima od 120 kilograma poput Tysona Furyja.

Kategorija je dobila ime po 6-godišnjem Amerikancu Bridgeru Walkeru koji je u srpnju 2020. svoju 4-godišnju sestru spasio od napada psa i pritom bio teško ozlijeđen.

Susret s Hrgovićem

Babić voli naglasiti kako ga je u pripremama za ovu borbu pratila kompletna hrvatska boksačka elita, osim naravno Filipa Hrgovića, s kojim se susreo i pozdravio u zagrebačkoj zračnoj luci uoči polaska u London.  Hrgović je, naime, sa suprugom Marinelom također putovao u London, vjerojatno na sastanak sa svojim promotorom Nisseom Sauerlandom.

Bliski susret dvojice uspješnih hrvatski boksača započeo je suzdržano, klimanjem glavama nakon što je Hrgović "uletio" Babiću u fotografiju. Kasnije je Hrgović ipak prišao i svome kolegi, koji mu se prije često izrugivao u javnim nastupima, poželio uspjeh protiv Balskog.

Uspjeh Babiću žele i njegovi sparing-partneri uoči ovog meča Agron Smakići, Hrvoje Sep, Marko Milun, Petar Milas, Marko Čalić te Dušan Veletić iz Srbije. U povijesti hrvatskog boksa nikad se na pripremama jednog našeg profesionalca nije okupila ovako moćna ekipa.

"Žao mi je što ne mogu biti uz njega u ovako važnom meču, ali svakako dolazim kad bude boksao za naslov svjetskog prvaka u bridger kategoriji", rekao je Alenov klupski kolega iz BK Leonardo Marko Milun, koji je zbog ozljede morao propustiti skorašnje Europsko prvenstvo u Armeniji.

Pijetraj ne želi prognozirati ishod

Babićev i Milunov trener Leonard Pijetraj također smatra da je Savage ovaj put odradio fantastične pripreme: "Imali smo najbolje moguće sparing-partnere i odradili više rundi nego ikad. Nije bilo ni ozljeda, pa Alen s pravom kaže da je nikad spremniji", rekao je Pijetraj pa dodao:

"Rekao bih da je nakon dvaju slabijih nastupa protiv Spilmonta i Moline ponovo pronašao fokus i kompas. Ne bavim se prognozama, to nije moj posao. Svaka runda može biti opasna i ključna".                     

 

U petak se Babiću u Londonu pridružila i obitelj. Stigli su majka Kaja, sestra Elena, njen dečko Mario te naravno zaručnica Klara, ali smješteni su u drugom hotelu. Zbog iskustva iz prošlog meča protiv Francuza Davida Spilmonta, koji je umalo srušio tada nespremnog Babića u prethodnom meču u prosincu u Manchesteru, ovaj put sve se radilo maksimalno profesionalno, prema visokim kriterijima i zahtjevima trenera Pijetraja.

Pročitajte više