INDEX NA SP u NJEMAČKOJ

VIDEO Červar dan nakon ispadanja: Pokradeni smo! I oteta su nam tri zlata

Foto: Screenshot

ö>>> KOMPLETAN RASPORED, REZULTATE, ANALIZE I REAKCIJE IZ NJEMAČKE PRATITE NA INDEXOVOJ TEMI ZA SP. 

DAN nakon bolnog poraza od Njemačke (21:22) izbornik Lino Červar podijelio je svoje utiske iz Kölna.

"Pokradeni smo! Nevjerojatne su bile odluke sudaca. I Nijemci su to priznali!" naglašava na startu razočarani Červar dan nakon dramatičnog poraza. 

"Nisam mogao spavati, baš kao ni igrači. Nije jednostavno bilo ova dva dana. Mala smo zemlja, mali kadar... Ostali smo bez nekoliko igrača usred prvenstva, posebno bez Cindrića. I onda izgubimo od Brazila. Nisam uspio uvjeriti igrače da nam je ta utakmica iznimno važna za Olimpijske igre nakon pobjede nad Španjolskom. Nismo ušli koncentrirano u taj meč. I nekako preležiš tu noć, a onda sljedećeg dana, nedovoljno regeneriran, dolazi ti domaćin kao što je Njemačka. Teško ih je bilo mobilizirati, ali im odajem veliko poštovanje jer su izvukli iz sebe zadnji atom snage", nastavio je Červar u jednom dahu.

"Zaslužili smo pobjedu nad Njemačkom"

"Zaslužili smo pobjedu nad Njemačkom. Svatko tko je objektivan, da li nas voli ili ne voli, da li voli ili ne voli rukomet, čak i njihovi igrači neki... Svi su rekli da je to bila nepravda. Kao da je unaprijed određeno tko će u polufinale. Izgubili smo isključivo krivnjom sudaca. Oni su nam oduzeli pravo da se izdignemo iz pepela. Nisu nam pružili tu priliku", naglasio je izbornik.

"U Hrvatskoj se čekaju porazi da bi se napadalo mene i igrače"

Onda se dotaknuo kritika koje su stizale iz Hrvatske nakon poraza od Brazila.

"Krenule su polemike jer smo mi, inače, najpametniji narod. Nekad se čekaju neki porazi da bi se napalo igrače i mene, posebno mene. Međutim, ovo vrijeme koje sam vodio reprezentaciju nisam štedio ni sebe, ni svoju obitelj. Ponosan sam zbog nas i trenutačno sam jedini aktivni i daleko najtrofejniji trener na svijetu. No navikao sam na to u mojoj zemlji, iako mi je nekad krivo. Pričati bez dokaza nema težinu, ali se naš Savez potrudio kroz videosnimke pokazati da su u 10 navrata odlučivali suci. Prva greška njihova bila je kod našeg vodstva 3:1. Njihov igrač je napravio sedam koraka, a u rukometu je dozvoljeno tri. Da ne govorimo o odlučujućem momentu kad je Karačiću dosuđeno probijanje. On uopće nije napravio nikakav prekršaj prije dodavanja Štrleku, a igrač koji se podmetnuo trebao je biti isključen. Također, igramo 7 na 6, bacaju Duvnjaka kao vreću na tlo i oni zabijaju gol. To je bio neregularan gol. Uvijek sam pričao, treba se plašiti onih najboljih sudaca jer su oni najlukaviji."

"Oteta su nam tri zlata do sada"

Potom se Červar vratio na neka ranija natjecanja i tvrdi da su Hrvatskoj oteta tri zlata.

"Glasno i jasno odgovorno kažem da smo bili prevareni u finalu Europskog prvenstva 2008. upravo u Danskoj. Također, prevareni smo na Svjetskom prvenstvu u Zagrebu 2009. pa neka pričaju što god hoće. Uskraćeni smo za zlato i u Austriji 2010. na Euru. Oteta su nam tri zlata i nitko me ne može uvjeriti u suprotno. Volio bih da mi netko pokaže i dokaže da nas nisu pokrali na ta tri natjecanja, baš kao ni jučer. Neka mi to dokažu, izazivam ih", kaže Červar pa nastavlja:

"Sve su poruke iste ovdje u hotelu. Izbornik Islanda Gudmundsson nije bilo tko, već aktualni olimpijski pobjednik. On je rekao da se srami toga. Španjolac Romero mi je rekao da nam je rukomet propao. Nama amateri odlučuju kako će se razvijati rukomet u budućnosti i odlučuju na utakmici tko će pobijediti, a tko izgubiti. Niti jedan gledatelj ne zna o čemu se radi na utakmici jer ne mogu prepoznati te kriterije. Ne želim nikoga vrijeđati, ali ću uvijek reći svoje mišljenje. Pod hitno se moraju mijenjati pravila igre. Ne vjeruje brat bratu, a ne da vjerujemo nekom amateru koji nam sudi. Također, podcjenjuje se trenerska struka, koja mora osmisliti kako će izgledati rukomet u budućnosti u kojoj će pobijediti pravda. U suprotnom, izgubit ćemo sponzore jer nitko ne želi plaćati da bude prevaren, a naš sport, poput košarke, oboje jedva preživljavaju i ne smijemo sebi dopustiti više ovakve stvari."

Nakon toga je otkrio hoće li i dalje voditi Hrvatsku.

"Da, želim zaključiti olimpijski ciklus i želim potom podržati mlade trenere. Bit ću potpora svima koji dođu nakon mene. U meni sigurno neće nikada imati protivnika", odgovorio je Červar.

"Protiv Brazila nisam uspio, niti jedan trener nije savršen"

Nakon toga se vratio na Brazil, koji je skupo koštao Hrvatsku polufinala SP-a, a na kraju može biti koban i za plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2022. godine.

"Nakon Španjolske sam rekao dečkima da moramo pobijediti Brazil zbog Olimpijskih igara. Nisam uspio. Ne postoji savršen trener pa sam tako sigurno i ja pravio puno grešaka. Možda sam trebao malo drukčije... Ipak, reći da nismo bili spremni, to mi je malo provokativno. Sada nas čeka Francuska. Cindrić je otišao kući, ali se spremamo za taj meč. Moramo se mentalno pripremiti i regenerirati prije nego fizički. Razgovarat ću s igračima i želimo im se suprotstaviti. Ne želimo se unaprijed predati i moramo naći motiv u tako teškim trenucima da se borimo. Francuska je aktualni svjetski prvak, imaju širinu. Vratili su Nikolu Karabatića, što je dokaz da nisu bili baš tako sigurni. Oni imaju po četiri igrača na vanjskim pozicijama. Pružit ćemo sve od sebe, to je sigurno."

"Moramo stvarati nove Lackoviće, Metličiće..."

Na kraju je Lino poručio kako Hrvatska mora stvarati nove kvalitetne igrače.

"U budućnosti moramo napraviti jednu kompletnu analizu i plan kako stvarati nove Lackoviće, Metličiće... Nemamo igrače, osim Luke, s distance. Nemamo dalekometnu paljbu. Francuzi ih imaju osam. Moramo raditi na tome jer nam je to potrebno", zaključio je Červar. 

RASPORED DRUGOG KRUGA

GRUPA 1 (Köln)

19. siječnja u 18:00: Francuska – Španjolska 33:30
19. siječnja u 20:30: Njemačka – Island 24:19

20. siječnja u 18:00: Brazil – Hrvatska 29:26
20. siječnja u 20:30: Island – Francuska 22:31

21. siječnja u 18:00: Španjolska – Brazil 36:24
21. siječnja u 20:30: Hrvatska – Njemačka 21:22

23. siječnja u 15:30: Brazil – Island
23. siječnja u 18:00: Hrvatska – Francuska
23. siječnja u 20:30: Njemačka – Španjolska

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za Svjetsko rukometno prvenstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: sp rukomet 2019.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više