Video - Čudesni Neuer nije mogao sam: Giggs i Rooney doveli Manchester nadomak finala

MANCHESTER UNITED deklasirao je u Gelsenkirchenu s 2:0 najveće iznenađenje ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka Schalke. Golove za Crvene vragove postigli su veteran Ryan Giggs te Wayne Rooney, dok domaćini praktički cijelu utakmicu nisu uputili ozbiljniji udarac prema nizozemskom veteranu na golu Uniteda. Dovoljno to govori o kompaktnosti engleskog sastava i kvaliteti obrambenog bloka kojim raspolaže čuveni škotski strateg.

Da je Manchester ipak ozbiljnija momčad od Leonardovog Intera postao je očito već nakon uvodnih 15 minuta. Schalke je pomalo osokoljen pobjedama protiv Valencije i Intera krenuo grlom u jagode, a samo je genijalnost Manuela Neuera spasila Nijemce od prave katastrofe na AufSchalke Areni. Rangnick je jednostavno morao opreznije postaviti momčad protiv Fergusonovog stroja, koji okomitošću kombinacija jednostavno zapanjuje.

Manchester ipak nije Leonardov Inter

Valencia i Park imali su previše prostora na krilima, a Giggs i Rooney dubinskim su loptama s lakoćom razbijali ofsajd zamke Nijemaca, tako da su gosti već u prvom poluvremenu mogli voditi s 3:0. Sve je počelo u 4. minuti kada je Rooney s ruba kaznenog prostora gađao suprotni kut Neuerova gola, ali sjajno je tada reagirao mladi njemački vratar. Devet minuta kasnije Park je  gurnuo Hernandeza u priliku, ovaj je izbjegao zaleđe i sam izašao na Neuera, međutim još jednom se iskazao kapetan njemačke momčadi.

Četiri stopostotne prilike obranio je Neuer u prvom dijelu


U 20. i 25. minuti Hernandez je u dva navrata tukao tek desetak centimetara pokraj gola, a onda je nakon ubačaja Evre s lijeve strane Giggs sa pet metara pucao glavom, a novom se nevjerojatnom reakcijom iskazao Neuer. Do kraja poluvremena zapisali smo još dvije situacije. U 33. minuti Neuer skida novi opasni pokušaj meksičkog napadača, a pred sam kraj poluvremena Giggs je sam izašao na Neuera, ali se još jednom po tko zna koji put proslavio vratar Schalkea.

Rangnick nije ništa naučio iz prvog dijela

Ni u nastavku se situacija nije promijenila, a Rangnick kao da ništa nije naučio iz prvog poluvremena. Tako je već u 46. minuti Giggs ubacio s lijeve strane, Evra pucao glavom, a Neuer krajnjim naporom izbio ispod grede. I onda nakon nekoliko poluprilika i mita o nesavladivom vrataru koji se razlijegao tribinama, Manchester je poveo. Rooney je izvanredno proigrao Giggsa u kazneni prostor, a ovaj iz okreta pucao pokraj istrčalog Neuera. 37-godišnji Giggs uspio je tek iz trećeg puta svladati njemačkog vratara, još jednom dokazavši da je i u poznim godinama ključni igrač Fergusonove momčadi.

U dvije minute raspao se san Nijemaca o finalu Lige prvaka

Samo dvije minuta kasnije United je povećao vodstvo i praktički došao nadomak finala Lige prvaka. Hernandez je proigrao Rooneya, a ovaj s lakoćom matirao njemačkog vratara. Tu je bio kraj nadanja Raula i suigrača o finalu na Wembleyu. Preko Manchestera se izgleda ipak nije moglo. Kvaliteta je uvelike na strani Manchestera, a da nije bio čudesnog Neuera, kojeg mediji već sele u Bayern, bio bi to najgori europski poraz kluba iz Gelsenkirchena. Polufinale je strašan uspjeh Schalke i ogromni poticaj brzorastućem njemačkom klupskom nogometu.

Pročitajte više