Video - Doviđenja Europo: Uefa uzela Dinamu tri boda, Ajax i Temišvar pred praznim Maksimirom!

UEFA je odlučila o kazni nogometašima Dinama zbog učestalih nereda navijača hrvatskog prvaka. Preostale dvije domaće utakmice skupine "A" Europske lige protiv Ajaxa i Temišvara Dinamovci će igrati pred praznim tribinama, a pored ove kazne Uefa je Dinamo kaznila i s oduzimanjem tri boda pa je na taj način poništena pobjeda Modrih u Temišvaru.

> Video: Mamić bježao pod paljbom boca, igrači Temišvara nabasali na Boyse

> Pogledajte video kadrove sumraka u Temišvaru

> Pogledajte video: Boysi harali ulicom Crvenih svjetiljki, 15 uhićenih

Uefa nije imala milosti prema Dinamu prilikom odlučivanja, ranije su nekoliko puta izbjegli drakonsku kaznu, no ovog puta sve je naplaćeno. Modri su do te odluke još bili kandidati za prolaz skupine, no izbrisanom pobjedom protiv Temišvara i s dvije utakmice pred praznim tribinama šanse su im svedene na teoriju. Nisu Dinamo iz Europe izbacili protivnici na travnjaku, već je to za rukom pošlo njihovim vlastitim navijačima Bad Blue Boysima.

Vrbanović: Ogorčeni smo što je manja skupina navijača tako naštetila klubu

Direktor Dinama Damir Vrbanović misli da je Uefa pogriješila, jer Dinamo nije mogao utjecati na događaje oko stadiona. Na tom argumentu temeljit će žalbu. Ona će biti sastavljena kad u Dinamo dođe pismeno priopćenje Uefe. Vrbanović smatra kako je tako odlučeno jer je Uefi prekipjelo trpjeti incidente Boysa. Uostalom, početkom godine najavili su žestoku bitku protiv huliganizma.

"Ovo je težak udarac klubu. Konsternirani smo i ogorčeni činjenicom da je manja skupina navijača tako naštetila ugledu kluba. Mi ćemo se žaliti i podastrijeti Uefi argumente kako bi ublažili kaznu, no jasno je da su tom odlukom nastojanja Dinama u Europi svedena na minimum", rekao je direktor Dinama Damir Vrbanović za HTV nakon odluke disciplinske komisije Uefe.

Ujedno je to najveća kazna Dinamu posljednjih godina, ranije je to bila financijska globa zbog divljanja BBB-a u Udinama, a glasila je na 200 tisuća eura. Ta je kazna potom smanjena na jednu utakmicu pred praznim tribinama (Pyunik) i 50 tisuća eura, a vjerujemo da bi Zdravko Mamić sad platio i milijun samo da se vrate bodovi i podrška Boysa. No, neće ići...

Dinamu je, dakle, na ovogodišnjem europskom putu najviše presudio nasilnički izlet BBB-a u Temišvar, gdje su se tukli s domaćim navijačima pojačanim temišvarskim Srbima. Prije utakmice i poslije utakmice tad je uhićeno više od 100 navijača obje momčadi, a BBB-e su natrpane u stare vojne kamion slali prema granici.

U Amsterdamu su direktne sukobe spriječili odlično angažirani nizozemski policajci, koji su dvije skupine od jutra pratili po cijelom gradu. No i tu je došlo do sporadičnih obračuna pa je Uefa i taj slučaj uzela kao relevantan. Iskusnom dovoljno, zbog straha od novih nereda opalili su kaznu po klubu. Dinamo ima tri dana za žalbu na tu odluku, to je posljednja slamka spasa i ostaje vidjeti hoće li ona biti prihvaćena. Takav veliki obrat bio bi više nego iznenađujuć...


Žalba je rizik za još težu kaznu

Prije dvije godine Feyenoord se žalio na odluku Uefe o novčanoj kazni od 125.000 eura zbog nereda na gostovanju u Nancyju, nakon čega je izbačen iz Europe. Tu je odluku potvrdio sportski sud u Lausannei, a predsjednik Uefe Michel Platini tad je bio na početku borbe protiv huliganizma. Tad je izjavio:

"Ovo će odaslati snažnu poruku da ćemo se odlučno obračunati sa svakim činom nasilja i rigorozno ga kažnjavati", a na primjeru Dinama Platini i Uefa dalje provode najavljenu politiku.

Ljestvica nakon oduzimanja bodova Dinamu: 

Skupina A:
Ajax                3  utakmice,  5 bodova
Anderlecht    3 utakmice,    5 bodova
Temišvar      3  utakmice, 2 boda
Dinamo        3 utakmice,   0 bodova.

Pročitajte više