Video: Dudu sa tribina gledao prvi poraz Arsenala od Chelseaja u FA Kupu od 1947.

U DANAŠNJEM polufinalu FA Kupa Arsenal je, s Eduardom na tribinama, poražen od Chelsea 1:2. Prvi je to poraz Topnika od momčadi Chelsea u ovom natjecanju još od 1947. godine.

U vrlo dobrom raspoloženju obje su momčadi dočekale današnji susret pred prepunim Wembleyjem. Razlog tome je, naravno, plasman u polufinale Lige prvaka preko tjedna kojeg je Arsenal izborio uvjerljivom pobjedom u uzvratu protiv Villarreala, a Chelsea u trileru protiv Liverpoola.

Wengeru Bendtner i Vela bolji od Eduarda

Menadžer Topnika Arsene Wenger odlučio se za napad predvođen Adebayorom i Walcottom, a osim što naš Eduardo nije dobio priliku u početnom sastavu, za njega nije bilo mjesta ni na klupi gdje su se od izrazitih napadača našli Vela i Bendtner te povučeni veznjaci Aršavin i Nasri.

Sam početak utakmice nije obilovao prigodama, prvu je za Chelsea upropastio Drogba nakon dodavanja Ballacka. Napadač iz Obale Bjelokosti poskliznuo se prilikom udarca te Fabianski nije imao potrebu za intervencijom.

Kazna je uslijedila vrlo brzo. U 18. minuti Adebayor je povukao akciju Topnika, gurnuo loptu u for mladome Gibbsu čiji je udarac glavom Walcott uz dosta sreće pospremio u mreže. Ostao je dojam kako je Čech mogao bolje reagirati kod ovog pogotka.

Krenuo je odmah potom Chelsea po izjednačenje, Maloudin udarac prošao je pored lijeve vratnice Arsenalova gola, ali je francuski reprezentativac u sljedećoj sličnoj akciji pogodio mrežu Topnika. U 33. minuti je fino primio dugu loptu Essiena, prebacio je na desnu nogu i lopta se od stative zakoprcala u mreži Arsenala.

Slavlje nakon 62 godine u iščekivanju ishoda drugog polufinala

S izjednačenim rezultatom otišlo se na odmor, a nastavak utakmice donio je puno slabiji nogomet. Najizglednije prilike desile su se u prvih 15 minuta. Prvo je u 54. minuti Drogba u suradnji s dvojcem Lampard-Anelka složio vrlo dobru priliku (Lampardov udarac blokirao je Silvestre). Uzvratili su Topnici četiri minute kasnije, ali Van Persie nije stigao centaršut Walcotta pospremiti u mrežu Čecha.

I onda, šest minuta prije kraja Drogba odlučuje utakmicu. Lampard ga je fino uposlio na rubu šesnaesterca, a nakon što se oslobodio svog čuvara, Chelseajeva udarna igla pogađa gol nomimalnih domaćina i donosi pobjedu svojoj momčadi.

Chelsea je uspio nakon 62 godine pobijediti Arsenal u FA Kupu i sada mirno čeka protivnika u svibanjskom finalu. Odgovor na to pitanje neće morati dugo čekati budući da se u drugom polufinalu već sutra sastaju Everton i Manchester United.

Sastavi:

Arsenal: Fabianski, Eboue, Toure, Silvestre, Gibbs, Walcott, Fabregas, Diaby, Denilson, Van Persie, Adebayor

Chelsea: Čech, Ivanović, Alex, Terry, A. Cole, Ballack, Lampard, Essien, Malouda, Anelka, Drogba

Prvu akciju koja je mirisala na gol izveo je Chelsea u 16. minuti kada je Ballack presjekao Denilsonovu loptu, povukao do vrha šesnaesterca i dao lijevo prema Drogbi koji se spetljao i nije uspio priprijetiti Fabianskom.

Gol za Arsenal: Adebayor je u 18. minuti na lijevoj strani pokrenuo akciju Topnika, uposlio Gibbsa koji finim centaršutom pogađa Walcotta, a njegov udarac glavom Čech nije uspio zaustaviti.

Četiri minute kasnije Maloudin udarac prošao je tik pored lijeve vratnice Arsenalova gola, a u 24. minuti kontru Topnika povukao je Diaby, fino vratio povratnu loptu Van Persieju koji je pao i nije uspio pucati prema golu Čecha s vrha šesnaesterca.

Gol za Chelsea: Maloudin pokušaj ovoga puta je urodio plodom. Lijevo krilo Chelsea fino je primilo dugu loptu svoje obrane, prebacio je na desnu (slabiju) nogu i uz pomoć vratnice matirao Fabianskog.

U 37. minuti Anelka je iskoristio neopreznost Diabyja na rubu Arsenalova šesnaesterca, ukrao mu loptu i tukao lijevom nogom, ali je pogodio lijevu vratnicu.

U ovim trenucima Chelsea puno bolje stoji na terenu, a idilu Hiddinkove momčadi pokvario je brutalnim startom Branislav Ivanović na Robinu Van Persieju zbog čega je dobio žuti karton. Dojma smo kako srpski reprezentativac s ovom odlukom glavnog arbitra itekako može biti zadovoljan.

U posljednjim trenucima prvog poluvremena Lampard je prošao dvojicu igrača Arsenala, pokušao pronaći Anelku u sredini, ali je Silvestre očistio loptu ispred svog sunarodnjaka.

Drugo poluvrijeme:

Nastavak susreta počeo je jednako poput prvog poluvremena i obje momčadi su u prvih pet minuta izgledale nezainteresirano za bilo kakvom suvislom akcijom.

U 54. minuti Drogba se oslobodio svog čuvara, proigrao Anelku čiji dupli pas sa Lampardom ne uspijeva, lopta se nakon udarca Chelseajevog veznjaka odbila u korner iz kojeg nije bilo većih opasnosti po gol Fabianskog.

Četiri minute kasnije fenomenalnu akciju složili su igrači Arsenala. Diaby je prošao dvojicu igrača Chelseaja, gurnuo loptu prema Adebayoru, ovaj prema Walcottu na čiji je centaršut na drugoj vratnici zakasnio Van Persie.

U 67. minuti Maloudin centaršut s lijeve strane bio je previsok za Anelku, a tri minute kasnije francuski reprezentativac odlučio se na udarac koji je prohujao iznad prečke.

Pet minuta kasnije Lampard je iznudio slobodni udarac i pogodio živi zid, a požutio je Denilson zbog prigovora. Indisponiranog Anelku na početku 83. minute zamijenio je Salomon Kalou.

Gol za Chelsea: Didier Drogba je zabio s  ruba šesnaesterca nakon asistencije Lamparda.

U prvoj minuti sudačke nadoknade Bendtner je probio po desnoj strani, uputio centaršut prema sredini gdje loptu prima Aršavin čiji je prizemni udarac blokirao Essien. Obrana Chelseaja izdržala je posljednji napad te su nakon posljednjeg zvižduka suca igrači Guusa Hiddinka mogli su početi sa slavljem zbog plasmana u finale.

Marko Čeko
Foto:AFP

Pročitajte više