Video - Eduardo pokrenuo Arsenal: Sjajna asistencija potopila grčke nade u remi

U DRUGOM kolu skupine H Lige prvaka nogometaši Arsenala na Emiratesu su pobijedili Olympiacos rezultatom 2:0. Za Topnike su zabili Robin van Persie i Andrej Aršavin.

>Tijek utakmice Arsenal - Olympiacos

>Video: Fiorentina - Liverpool 2:0, Jovetić Violin "Lennon", Insua "Pokrivač" kod Redsa

>Video: Liga prvaka, skupina F - Barcelona lako protiv Kijevljana i Ogija Vukojevića

>Liga prvaka, skupina E: Balkanci srušili Liverpool i Debrecen

Poslije preokreta u dvoboju prvog kola na gostovanju kod Standarda iz Liegea momčad Arsenea Wengera imala je jednako težak posao i u večerašnjem dvoboju s najboljom momčadi grčke - Olympiacosom. Gosti su u London predvođeni legendarnim Brazilcem Zicom stigli s ciljem da osvoje jedan bod, dugo su i držali neriješen rezultat, ali na kraju ipak nisu uspjeli u svome naumu.

Ipak, razvoj događanja na terenu nije sugerirao da će Grci tek tako pokleknuti. Zico je iskoristio činjenicu da se Wenger odlučio na igru sa samo jednim izrazitim napadačem i zgusnuvši sredinu terena zatvorio sve prilaze svome budući da Arsenal nije znao materijalizirati propuh koji je ostao na bokovima Olympiacosa.

Briljantni Nikopolidis unatoč dvama primljenim pogocima zaslužio epitet igrača utakmice

Ali daleko od toga da Arsenal još do poluvremena nije mogao riješiti utakmicu. Ispriječio se Topnicima super raspoloženi gostujući vratar Nikopolidis koji je bravurama među vratnicama izluđivao Aršavina, Van Persieja i Fabregasa koji su bili najagilniji u redovima Topnika. Kada je u 16. minuti Van Persie i uspio svladati Nikopolidisa, Fortuna je bila na strani Olympiacosa i lopta je pogodila prečku, odbila se ravno na noe Rošickom čiji šut odlično brani Nikopolidis.

Igrači Olympiacosa tek do daha dolaze nakon pola sata igre kada su uputili i prvi udarac u okvir gola Arsenala. Finom dugom loptom Diogo je pronašao Torosidisa, ali ovaj puca prilično mlako i daruje loptu čuvaru mreže londonske momčadi, Talijanu Viti Mannoneu. Tri minute prije kraja prvog dijela Nikopolidis je iskazao jedinu nesigurnost na utakmici, ali njegovu krivu procjenu Fabregasova ubačaja nitko od brojnih igrača Arsenala u šesnaestercu gostiju ne uspijeva iskoristiti.

Netaknutih mreža otišlo se na odmor poslije kojeg je stanje na terenu ostalo gotovo identično. Arsenal je i dalje bezuspješno tražio put do mreže Nikopolidisa, a kako je igra odmicala manjak koncentracije uzrokovao je sve više netočnih dodavanja što je prilično iziritiralo i domaću publiku. Nakon što je Mannone kranjim naporom iščupao udarac Mellberga koji je u skoku poslije kornera nadvisio Vermaelena, začuli su se povici "Eduardo, Eduardo".

Majstorski potez Eduarda otvorio Arsenalu put ka pobjedi

Wenger je poslušao svoje navijače i u 66. minuti hrvatski je reprezentativac zamijenio Tomaša Rosickog, te se 12 minuta kasnije na lijevom krilu lijepo otvorio Cescu Fabregasu, primio njegovo dodavanje izbjegavši zaleđe, istrpio duel suparničkog braniča te superprecizno povratnom loptom asistirao dobro postavljenom Van Persieju, koji je Arsenal doveo u vodstvo.

Na 2:0 u 86. je minuti povisio Andrej Aršavin, koji je petom u mrežu proslijedio ubacivanje Cesca Fabregasa s desne strane. S dvjema pobjedama tako Arsenal predvodi ljestvicu H skupine. Može se reći da je ključnu ulogu u obama trijumfima Wengerova sastava imao Eduardo, obzirom da je na gostovanju u Liegeu zabio za 2:3.

U drugom dvoboju H skupine AZ je u Alkmaaru u prvoj minuti sučeva dodatka vremena izgubio dva boda protiv Standarda iz Liegea. Vodili su dotad domaći nogometaši Ronalda Koemana 1:0 golom Marokanca El Hamdaouija, lani najboljeg igrača i strijelca Eredivisieja, iz 48. minute. U 91. je izjednačio Traore.

Joey Didulica bio je na klupi domaće momčadi.

Liga prvaka, skupina H, 2. kolo:

AZ – Standard 1:1 (El Hamdaoui 48 / Traore 90+1)

Arsenal – Olympiacos 2:0 (Van Persie 78, Aršavin 86)

Redoslijed: 1. Arsenal 6, 2. Olympiacos 3, 3. Standard 1, 4. AZ 1

Pročitajte više