BOKS

VIDEO "Kad sam vidio Tysonovu desnicu kako dolazi, život mi je proletio pred očima"

Foto: screenshot

KRAJEM prošlog mjeseca 53-godišnji Mike Tyson u jednom je razgovoru na Instagramu uživo otkrio da trenira kako bi se mogao vratiti u ring i odboksati nekoliko mečeva u humanitarne svrhe.

Tjedan dana kasnije oduševio je internet snimkom jednog treninga na Instagramu, na kojoj se vidi kako nemilosrdno udara po fokuserima razornom snagom po kojoj ga pamtimo od prije tri desetljeća.

Snimku je, među milijunima ljudi diljem svijeta, vidio i bivši boksački prvak Oscar De La Hoya, koji je ostao zapanjen.

"Ako bi trenirao 12 rundi, siguran sam da bi i sad nokautirao svakog teškaša", prokomentirao je De La Hoya.

Tysonov bivši trener Jeff Fenech otišao je i korak dalje.

"Boks danas nije isti kao prije 20 godina. Garantiram da bi Mike Tyson nakon šest tjedana treninga nokautirao Deontaya Wildera za manje od minute."

Snimka kod gledatelja budi suosjećanje prema nesretniku koji je držao fokusere. Rafael Cordeiro iskustvo primanja tih udaraca podijelio je s ESPN-om.

"Nisam znao što očekivati. Nije udarao fokusere skoro 10 godina pa nisam očekivao da ću vidjeti to što sam vidio. Vidio sam tipa s istom brzinom i istom snagom kakvu je imao s 21 ili 22 godine", rekao je Cordeiro u razgovoru s Arielom Helwanijem.

"Kad sam prvi put vidio desnicu kako dolazi, život mi je proletio pred očima. Vidio sam suprugu, kćeri, psa..."

Cordeiro je najpoznatiji po radu s MMA borcima, a s Iron Mikeom radi posljednja tri tjedna, na kondiciji, s fokuserima i vrećama.

"Ima 53 godine, ali kad se usredotoči, kao da mu se tijelo u ringu mijenja."

Treninzi traju između 60 i 90 minuta, po pet do sedam rundi na fokuserima. Tyson obično kreće polako, a zatim sve brže i snažnije kako se zagrijava.

"Ne šalim se, za šest mjeseci mogao bi se uspješno vratiti boksu", rekao je trener i najavio da će uskoro pustiti nove snimke na kojima Tyson pokazuje još veću brzinu i snagu.

"Ne znam želi li se vratiti, ali ako želi, bit ćemo 100 posto spremni", zaključio je Cordeiro.

Tyson je u dugačkoj, burnoj i kontroverznoj karijeri u 58 profesionalnih borbi ostvario 50 pobjeda, od kojih 44 nokautom, uz šest poraza i dva no contesta. No tri od tih šest poraza stigla su na zalazu karijere. Nakon što je izgubio borbu za naslov apsolutnog teškaškog prvaka od Lennoxa Lewisa 2002., imao je još samo tri meča, izgubivši posljednja dva od Dannyja Williamsa i Kevina McBridea.

I danas je rekorder kao najmlađi svjetski prvak u povijesti s 20 godina, četiri mjeseca i 22 dana, a koliko je razoran bio na početku karijere pokazuje činjenica da je prvih 19 borbi dobio nokautom, od kojih čak 12 već u prvoj rundi.

Pročitajte više