Video: Kumaritašvilijevo tijelo prevezeno u Gruziju

TIJELO tragično preminuloga gruzijskog sanjkaša Nodara Kumaritašvilija prevezeno je u njegovu domovinu gdje će u subotu biti održan sprovod.

Kumaritašvili (21) je stradao tijekom treninga prošli petak, uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru. Nakon što je izletio sa staze pri brzini većoj od 100 kilometara na sat ni brza liječnička intervencija ga nije mogla spasiti.

Kumaritašvilijevo tijelo u lijesu prekrivenom zastavom u srijedu je rano ujutro dopremljeno u glavni gruzijski grad Tbilisi. Pokop će se održati u njegovom rodnom gradu Bakurianiju, središtu zimskoga sporta u Gruziji.

Njegovo izlijetanje sa sanjkaške staze u Whistleru pokrenulo je kontroverze i pitanja o sigurnosti, te koliko je organizatorima dobrobit sportaša ispred profita. Kumaritašvilijevi kolege iz sanjkaškog svijeta bili su kritični prema odgovornima, dok je MOO u službenoj izjavi o nesreći naveo sanjkaševe greške kao razlog.

Staza koja po prvi put u tom sportu dozvoljava razvijanje brzine do 150 km/h poslije nesreće je skraćena i bolje osigurana, no sanjkaši joj svejedno pristupaju sa strahom.

Pročitajte više