Video - Navijači u Vukovaru bili mirni, no pjevali: Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati!

UJEDINJENE hrvatske navijačke skupine okupile su se danas u 11 sati ispred vukovarskog hotela Dunav, nakon čega se se uputili prema spomeniku križu, gdje su položili vijenac i izrazili svoju potporu Vukovarcima.

Navijači su se prema spomeniku križu uputili oko 11.10 sati, uz jaku policijsku zaštitu. Iz navijačkih se grla nakon "Moje domovine" zaorilo i "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati!" te "Ajmo Ustaše!", a čuli su se i poklici "Ubij, ubij Srbina!", "Hrvatska nezavisna država" te pjesme posvećene Anti Gotovini.

Vijenac kod spomenika križu su ipak položili mirno i dostojanstveno, u tišini i uz molitvu. Nakon toga su se uputiti prema gradskom groblju, gdje je održano predavanje o stradanju Vukovara, a svaka navijačka skupina je položila svoj vijenac i zapaliti svijeću. Na groblje su navijači stigli oko 13 sati.

Kod središnjeg križa je prigodni govor održao i Petar Janjić - Tromblon, legendarni vukovarski branitelj, koji je tijekom srpske agresije na grad uništio 29 tenkova. Janjić je podsjetio na to da su se danas u Vukovaru okupili zbog nekih pripadnika srpske nacionalne manjine koji su demolirali Učenički dom u Borovu naselju, i koji su to učinili pod bojama jednog srpskog kluba. Prozvao je vlast i medije jer nisu djelovali odgovarajuće ovakvim situacijama i napomenuo kako su navijači svjesni da u Vukovaru neće biti moguć suživot sve dok određeni pripadnici srpske nacionalne manjine ne priznaju Hrvatsku državu. Dodao je i kako su ti pripadnici glasni samo kada se bore za svoja građanska prava.

Voditelj memorijalnog centra upoznao je navijače s mjestom na kojem se nalaze - mjestom koje, kako je rekao, Vukovarci smatraju svetim. Podsjetio je na to da se u Hrvatskoj pod nestalima vodi više od tisuću ljudi, među kojima se nalazi i određen broj Vukovaraca.

Navijači su se potom autobusima zaputili prema svojim domovima, a predstavnici navijačkih skupina su otišli u Borovo naselje kako bi odali počast 12-orici redarstvenika koji su 1991. godine ondje prvi dali svoje živote za Domovinu.

"Možda i posljednji put ovako zajedno i u miru"

Iako je najavljen dolazak oko tisuću navijača, u Vukovaru ih se okupilo mnogo više, gotovo tri tisuće. Bad Blue Boysi, Torcida, Tornado, Funcuti, Demoni, Ultrasi i Armada, samo su neke od navijačkih skupina koje se ondje nalaze.

Jedan od navijača, upitan nije li lijepo što su se ovako sve navijačke skupine okupile u miru, rekao je kako je lijepo, no kako je ovo "možda i posljednji put da se susreću ovako mirno, na jednom mjestu, ne samo u Vukovaru, nego i u Hrvatskoj".

Iako je bilo dogovoreno da neće biti isticanja znakova, ipak se među okupljenim navijačima našlo par ustaških šalova. Došlo je i do manjih razmirica između policije i nekolicine navijača, s obzirom da su neki od navijača u vidno alkoholiziranom stanju.

Okupljanje osigurava velik broj policajaca, a sve je puno i policijskih kamera, kojima policija snima i nadzire navijače.

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Miroslav Janić je nešto prije 11 sati rekao kako je većina navijača stigla, no mnogi su još pristizali u Vukovar. Prvi navijači iz smjera Zagreba još su oko 9 sati počeli stizati u grad. Prema Janićevim riječima, sve teče mirno i u najboljem redu.

Okupili se zbog napada na Učenički dom u Borovom naselju

Navijačke udruge, koje organiziraju ovo okupljanje, pozvale su na "mir i dostojanstvo" te su svoje članove zamolile da ne ističu navijačka obilježja, političke ili ideološke oznake i da se ponašaju dostojno mjestu na kojem se nalaze. "U Vukovaru moramo pokazati naše zajedništvo, civiliziranost i hrvatski ponos", poručile su navijačke udruge.

Izravni povod ovog navijačkog okupljanja je huliganski napad na Učenički dom u Borovu naselju, 14. veljače, kada su kamenjem razbijeni prozori doma. Napadači su bili maskirani kukuljicama, kapama i šalovima, a osim što su psovali Hrvatsku i Tuđmana, uzvikivali su i "Ovo je Srbija".

Foto: B.S.

Pročitajte više