Video - Nova zvijezda Lige prvaka: Crnogorski Maradona želi biti kao Roberto Baggio

KARIJERU je Jovetić počeo u podgoričkoj Mladosti, odakle je 2004. godine stigao u Partizan. Odmah se vidjelo da se radi o nesvakidašnjem talentu, koji je već tada bio znatno ispred svojih vršnjaka. Strpljivo je radio, upijao sve i čekao debi u dresu Partizana. Dočekao ga je 8.travnja 2006. godine u susretu Partizana i Voždovca. "Crno-beli" su slavili sa 3:1, ali se te utakmice nitko neće sjećati zbog rezultata, već zbog prvih šest debitantskih minuta Stevana Jovetića, koji je tada počeo ispisivati blistave stranice svoje karijere.

Nešto manje od godinu i pol dana kasnije, Jovetić je briljirao u pobjedi na Zrinjskim u kvalifikacijama za Kup Uefa, zabivši svoj prvi hat-trick sa samo 17 godina. U siječnju 2008. godine Stevan je postao kapetan Partizana sa samo 18 godina, naslijedivši Antonija Rukavinu. Jovetić je u dvije godine koliko je prveo u Beogradu upisao 51 nastup za prvu momčad zabivši i 13 golova.

Već tada oko Jovetića se skupljalo stotine "prosaca" najvećih europskih klubova, međutim najbrža bila je Fiorentina, koja ga je u ljeto 2008. godine dovela za čak osam milijuna eura. Svoj prvi gol u Serie A zabio je 5. travnja sljedeće godine protiv Atalante. Ipak, bila je to sezona prilagodbe na vrhunski nogomet pa je Crnogorac u 34 utakmice upisao samo dva zgoditka.

Ove sezone situacija je dijametralno suprotna, a od samog početka sezone Jovetić je najbolji igrač Fiorentine. U 13 ovosezonskih utakmica u svim natjecanjima Jovetić je već zabio sedam golova, gotovo četverostruko više no u cijeloj prošloj sezoni. Vrhunac je mladi Crnogorac doživio u utakmici protiv Liverpoola, gdje je sa dva gola srušio velike Redse Rafe Beniteza.

JoJo novi miljenik navijača Fiorentine

Navijači Fiorentina oduševljeni su mladim Crnogorcem, a dali su mu nadimak "Jo - Jo", naravno zbog interesantne frizure koju njeguje. Jovetića velika većina talijanskih medija zbog izgleda uspoređuje sa slavnim gitaristom Queena Brianom Mayom.


Inače, Jovetić je skupio šest nastupa za mladu reprezentaciju Crne Gore i čak 11 nastupa za seniorsku, za koju je postigao i šest golova. Što je još interesantnije, Jovetić je dokapetan Crne Gore. Njegova zvijezda munjevito raste, u Firenzi već ima status vođe momčadi, a zbog talenta ga se uspoređuje i s velikim Robertom Baggiom. Stevan tvrdi da je s nogama na zemlji, te naglašava da uživa u statusu kojeg je zaslužio.

"Volio bih jednog dana biti kao Baggio, on je bio veliki igrač i primjer. Nadam se da ću jednom uspjeti dosegnuti njegov nivo, no zasad je važno da se dalje razvijam kao igrač", odgovorio je Stevan talijanskim novinarima koji za njega imaju samo pohvale. Tvrde da bi bez njega Fiorentina bila 50 posto slabija, Gilardinu, Mutuu, Freyu unatoč....

Prošlog ljeta mnogi su se veliki klubovi vrzmali oko mladog Crnogorca. Pratili su ga skauti Bayerna, Real Madrida..., no trener Cesare Prandelli ne želi ni čuti o njegovom eventualnom transferu. Što "Jo - Jo" bude bolje igrao, to će biti teže odolijevati ponudama.

"Za mene je to bila čarobna noć"

Jovetić je u utorak je dva gola srušio Liverpool. Crnogorski napadač je odlično nadoknadio izostanak suspendiranoga Alberta Gilardina i odveo svoju momčad do pobjede i prva tri boda u Ligi prvaka.


"Bila je ovo čarobna noć. Odigrali smo 2:0 protiv velikog Liverpoola i uzeli tri boda. Sretan sam što se razvijam kao igrač i nadam se da ću nastaviti ovako. Da smo izgubili, šanse za prolazak dalje bi nam drastično pale", rekao je Jovetić.

Ali sad sve izgleda ljepše.

"Sad razmišljamo o sljedećem utakmicama i računamo koliko bodova nam je dosta da prođemo skupinu.  Pokušavam dati sve od sebe, a mislim da sam napredovao s obzirom na prošlu sezonu", zaključio je Crnogorac.

Pročitajte više