Video: Pet najpotentnijih mladih golgetera vrišti iz sjene anonimnosti

ŠPANJOLSKI list "Soitu" sastavio je listu pet najpotentnijih i nakvalitetnijih mladih golgetera koji se još kriju u sjeni anonimnosti, a kojima je blistava budućnost u svijetu nogometa gotovo zagarantirana. Među njima je i napadač Hrvatske i Hajduka Nikola Kalinić.

"Oni su snažni, brzi i golemi, oni su kraljevi protivničkih šesnaesteraca. Možda ne mogu probuditi strasti nekim driblingom, gestom ili pokretom, ali zato se služe nogom i glavom sa gotovo maksimalnom iskoristivošću, oni su svojevrsni perpetumi mobile. Ti stanovnici šesnaesterca su ovisni o svojoj statistici, a golovi su im najveći užitak od svega", stoji u uvodu o najpotentnijim golgeterima, golgeterima koji su još u sjeni anonimnosti.

Prije no što predstavimo pet odabranika, dodajmo kako uz niženavedne mogu mirne duše stajati i Grafite iz Wolfsburga, Frank Kristensen iz Midtjyllanda, Takesure Chinyama iz Legije te Serjao iz Cyprus Doxa koji su također redom superkvalitetni i još relativno nerazvikani napadači, ali za razliku od spomenutih ipak nešto starije životne dobi.

25-godišnji Austrijanac Mark Janko bez dvojbe prvi je golgeter Europe ove sezone. Janko je u Red Bull stigao u ljeto 2005. godine, kada je u prvih deset nastupa postigao jedanaest golova.

Tada se ozlijedio i pune dvije godine nije mogao pronaći pravu formu, sve do ove sezone, kada je do zadnjeg centa isplatio onih 350 tisuća eura, koliko je klub iz Salzburga platio Admiri Wacker. Janko je ove sezone u 28 ligaških utakmica postigao nevjerojatnih 35 golova, uz sedam asistencija.

Ako ovome učinku pridodamo još golove iz ostalih natjecanja, Janko je ovo sezone zabio 41 gol, dodavši i devet asistencija. 196 centimetara visoki Austrijanac upisao je do sada ukupno 55 golova i 11 asistencija za Red Bull.

"Austrijski panzer" kako ga nazivaju u njegovoj domovini predstavnik je nove vrlo talentirane austrijske generacije zajedno sa Arnautovićem, Korkmazom, Pehlivanom i Hofferom.

Upravo oni trebala bi biti nasljednici slavnih Hansa Krankla i Tonija Polster te napokon ugledati reflektore Svjetskog nogometnog prvenstva. Janko je do sada upisao osam nastupa za Austriju, zabivši tri gola.

Većina golova u Južnoj Americi potpisana je njegovim imenom; on je sinonim za golgetera.

Mlada kolumbijska zvijezda zabila je proteklih sezonu i pol 29 golova, što za matični Deportivo Cali, što na posudbi u američkom Seattle Soundersu.

21-godišnji Montero već je skupio i tri nastupa za reprezentaciju Kolumbije, a postigao je i jedan zgoditak.

Njegove dobre igre privukle su do sada veliki broj interesenata, a zimus je vrlo uporan bio premierligaški Fulham, no, na koncu dogovor je propao jer strane nisu postigli financijsku satisfakciju.

Unatoč svojih 175 centimetara Montero je sjajan golgeter, nešto poput našeg Eduarda, a svijet njegovu kvalitetu uspoređuje sa kvalitetom kolumbijske kave, zbog čega je i dobio nadimak "Cafetero".

U Europi se njegove sve češće čuje uz spomen velikih klubova, što mu vrlo vjerojatno garantira zvučni transfer na ljeto.

Nikola je još jedan mladi topnik na europskoj sceni koji jedva čeka da pobjedne u nešto kompetitivnije i kvalitetnije natjecanje no što je to primjerice hrvatska nogometna liga. 21-godišnji Nikola unatoč svojoj mladosti već je zabio zavidnih 30 golova za Hajduka, a što je još upečatljivije čak 35 golova u HNL-u uz sjajnih 17 asistencija.

Njegova napadačka genijalnost nije upitna, a Kale nije razočarao ni ove sezone kada je u dresu Hajduka u 25 utakmica zabio 15 golova, dodavši i šest asistencija. Sve su dobri razloga zbog čega ga se Hajduk nikako ne želi odreći, iako je ovaj nekoliko puta istaknuo da bi se želio okušati u ponajboljim svjetskim ligama, posebice Premierligi, s kojom ga se često povezuje.

Kalinić je još jedan genijalni izdanak balkanskog nogometa, a posebno je upečatljiva njegova snaga u duelu. Nikola, unatoč popriličnoj brzini, često na sebe veže po dvojicu, trojicu obrambenih igrača, što onda u kvalitetne prigode stavlja njegove suigrače. Dakle, osim kvalitetnog strijelca u njemu se krije i više no vrijedan igrač za momčad, asistent o kojem ovisi cijela momčad.

Vedran Buble
Foto: AFP

Pročitajte više