Video: Povijesni transfer Hajduka - Kalinić u Blackburnu umjesto Roque Santa Cruza!

NIKOLA KALINIĆ trebao bi potpisati četverogodišnji ugovor s Blackburnom! Hajduku će prema još uvijek usmenom dogovoru pripasti oko 7,5 milijuna eura. Radi se o iznosu koji je ujedno i povijesni utržak splitskog kluba od prodaje nekog igrača. Liječnička su testiranja obavljena, klubovi su razmijenili papirologiju i tek formalnost potpisa ugovora dijeli Kalinića od Blackburnove svlačionice. Valja ipak pričekati i taj moment, prije nego Solinjanina proglasimo novim napadačem premierligaškog kluba, koji je s Aston Villom i Evertonom, jedan od osnivača Premierlige.

Hajdukov napadač konačno je uspio pobjeći iz okova Hnl-a što je tako žarko želio proteklih mjeseci. Kalinić će tako ipak na Otok, a na kraju je transfer u Roverse ispao još unosniji nego da je Kalinić otišao kod Nike Kranjčara. Napadač je ovim postao najskuplji igrač u povijesti Hajduka, Bijeli će dobiti sedam milijuna eura plus pola milijuna nakon što Kale odigra određeni broj utakmica za svoj novi klub. Također, na Poljud će sletjeti i 15 posto od sljedećeg Kalinićevog transfera.

Ništa lošije neće proći ni Kalinić - godišnje mu je osigurano 1,7 milijuna eura.

Blackburnov menadžer Sam Allardyce je upravo nakon trokut-turnira u Splitu je zavapio da mu treba napadač koji će dostojno zamijeniti Roquea Santa Cruza. Paragvajac mu bolno nedostaje nakon transfera u Manchester City (više od 21 milijun eura) pa je zamjenu za njega našao u Nikoli Kaliniću.

Najpotentniji Hajdukov napadač posljednjih godina u novom klubu za suigrače će imati "slavnog" vratara-krticu Paula Robinsona te El-Hadjia Dioufa. U napadu Blackburna je i Benni McCharty, uz norveškog veznjaka Pedersena najskuplji igrač Allardyceove ekipe.

Nisu mogli čekati Portsmouthov novac

Napokon je. čini se, riješen misterij Kalinićevog transfera. Proteklih je dana čak i lokacija tandema Kalinić - Erceg bila obavijena velom tajne. Spominjali su se Porto i Sporting kao moguća odredišta, predsjednik Hajduka Mate Peroš tvrdio je da se još uvijek pregovara s Portsmouthom. Sada, kada je konačno pronašao klub svom štićeniku, Erceg je progovorio i otkrio gdje je pukla veza s Fratton Parkom.

Istinitom se pokazala verzija prema kojoj Kalinić i Erceg po dolasku u Portsmouth nisu imali s kime razgovarati. Financijskog direktora Petera Storriea nisu ni vidjeli ni čuli, poručeno im je da čekaju do petka. Erceg nije pristao na takav deal, a problem je stvarala i činjenica da bi većinu novca od odštete Hajduk vidio tek iza Nove godine. Erceg je u ruci držao spremnu ponudu Blackburna koju su kasnije odlučili prihvatiti.

Sve je prošlo prilično glatko, a akteri posla nadaju je da će jednako lako Kaliniću osigurati i radnu dozvolu. Taj je posao na sebe preuzeo njegov novi klub.

Prvaci nakon kontroverzne bitke s Unitedom

Blackburn je osnovan 1875. godine, a već nakon tri godine bili su među osnivačima Football Leaguea. U novijoj povijesti, od 1989.-2001. te od 2003.-2005. Blackburn je boravio u drugom nogometnom razredu. Osvojili su FA Cup šest puta, ali sve prije 1928. godine. Blackburn je 1994/5 uzeo naslov prvaka nakon ludog finiša; pomogao im je Manchester United koji je u posljednjem kolu remizirao s West Hamom. Od samog starta sezone vodila se žestoka bitka između Uniteda i Blackburna, a klub s Ewood Parka pretrpio je dva kontroverzna poraza od rivala s Old Trafforda. Blackburn je bio u prednosti gotovo tijekom cijele sezone, ali je u posljednjem kolu poražen od Liverpoola. Tada je "uskočio" United...

Alan Shearer nakon lijepih godina u Blackburnu potpisao je za Newcastle. Najveći iznos u povijesti platili su Roversi za Andrewa Colea, osam milijuna funti Manchester Unitedu.

Nakon ere Marka Hughesa koja je trajala četiri godine (2004-08), i s kojim je Blackburn igrao u Kupu Uefa, 2008. klub preuzima Paul Ince. Nije se dugo zadržao, nakon 11 utakmica bez pobjede, i zamijenio ga je Allardyce, potpisavši trogodišnji ugovor.

Hajdukovi navijači mogli su upoznati Blackburn na nedavnom pripremnom trokut turniru na Poljudu. U međusobnom ogledu Hajduk je slavio 1:0, pogotkom Senijada Ibričića.

Pročitajte više