NOGOMET

VIDEO Prije točno 25 godina postignut je gol koji su proučavali znanstvenici

Foto: Screenshot

NA DANAŠNJI dan prije točno 25 godina na stadionu Gerland u Lyonu utakmicu 1. kola turnira Tournoi de France, zamišljenog kao zagrijavanje za SP u Francuskoj idućeg ljeta, igrali su Brazil i Francuska. Tog dana postignut je gol koji je u čudu ostavio sve koji su gledali utakmicu, ali i natjerao znanstvenike da ga detaljno prouče kako bi ga pokušali shvatiti. Postigao ga je Roberto Carlos iz slobodnog udarca.

Brazil je dobio slobodan udarac na 35 metara od vrata Fabiana Bartheza, u to vrijeme jednog od najboljih svjetskih golmana. Izvođenja slobodnog udarca prihvatio se Roberto Carlos. Unatoč tome što je ispred sebe imao četiri igrača u živom zidu i vrhunskog golmana kao zadnju barikadu, uspio je napraviti nemoguće. Lopta je odsjela u mreži, a svi koji su gledali utakmicu ostali su na trenutak zbunjeni.

"Nemogući gol"

Gol koji je brazilski as postigao prozvan je "nemogućim golom" zbog izvedbe, realizacije, neobranjivosti, ali i neobjašnjivosti kako je uopće takvo nešto moguće. U raspravama koje su uslijedile sudjelovali su neki znanstvenici, fizičari i matematičari, najveći umovi NASA-e logaritmima su izračunavali putanju Carlosove lopte koja je, u jednom trenutku prije nego što je pogodila mrežu,  bila tri, četiri metra udaljena od Barthezove lijeve vratnice.

Profesor Luis Fernando Fontanari sa Sveučilišta u Sao Paulo ponudio je konačan zaključak. Gol koji je Carlos postigao bio je - čudo.

"Iako fizika savršeno objašnjava putanju lopte, uvjeti u tom trenutku, poput siline udarce, točke u kojoj se njegova lopta spojila s loptom te udaljenosti od gola, toliko su rijetki da smo to nazvali čudom", rekao je.

Gol je jednom prilikom objasnio i sam strijelac:

"Pa, da budem iskren, nemam pojma kako sam ga zabio. Vježbao sam dosta slobodne udarce, ali sigurno ne takve. Pojma nemam, samo sam je opalio i ušla je, tako nekako čudno."

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ ČUDO ROBERTA CARLOSA

Pročitajte više