VIDEO Provozajte se najnovijom stazom Formule 1

Foto: MaxF1

PO prvi puta u povijesti Formule 1 utrka će se voziti u Azerbajdžanu, točnije na ulicama glavnog grada Bakua. Velika Nagrada doduše neće nositi ime te zemlje, nego će se zvati VN Europe, ali nova utrka u kalendaru svakako će izazvati veliki interes i proširiti utjecaj Formule 1. Azerbajdžan je tek druga utrka koja će se voziti u zemlji bivšeg SSSR-a nakon Rusije koja je prvi puta domaćin bila 2014. u Sochiju.
 
Nova ulična staza zove se Baku City Circuit i prolazi kroz centar Bakua, a konfiguraciju je osmislio poznati (i trenutno jedini) dizajner F1 staza Nijemac Hermann Tilke. Iako su njegove staze vrlo slične jedna drugoj, ova će zbog gradskog okruženja ipak biti nešto posebno.
 
“Naš je zadatak za Tilke Engineering bio jednostavan – stvorite jedinstvenu stazu koja će Veliku Nagradu u Bakuu brzo učiniti jednom od najuzbudljivijih odredišta u F1 kalendaru oko koje će navijači i momčadi biti uzbuđeni,” rekao je Azad Rahimov, azerbajdžanski ministar sporta i mladeži.
 
“Najvažnije od svega, željeli smo pokazati najbolje od Bakua, našeg glavnog grada, i oduševljen sam što je staza na kojoj će se utrkivati F1 momčadi postigla upravo to.”
 
Ambasadori utrke su tri vrlo prepoznatljive ličnosti u Azerbejdžanu: Tunzula Aghayeva, slavna kompozitorica, pjevačica i ambasadorica Europskih igara u Bakuu 2015., zatim Rahim Aliyev, ‘F1 glas Azerbajdžana’ i Gulhuseyn Abdullayev, mladi azerbejdžanski vozač Formule 3.
 
VN Europe na rasporedu je tjedan dana iza VN Kanade i vozi se od 17. do 19. lipnja.

Pročitajte više