Video - Sesvete i prijatelji: Klubovi koji postoje zbog namještanja utakmica

PREMA dostupnim informacijama, organizacijske sposobnosti na području lažiranja utakmica, pokazali su Vinko Šaka, dugogodišnji trener u Dinamovom omladinskom pogonu, te dva slovenska državljanina, Dino Lalić i Admir Suljić.

Šaka je, zajedno sa Stjepanom Deverićem, regrutirao imena poput Ćorluke i Modrića, a trenirao je i Niku Kranjčara u vrijeme njegove agonije odlaska iz Maksimira. Šaka se kalio i u Ajaxovoj školi nogometa, a posljednjih je godina radio u NK Dubrava i NK Sloga. Slovenac Dino Lalić bivši je vratar s iskustvom u domaćoj, te ciparskoj ligi. 29-godišnji Admir Suljič tek je prošle godine zaključio nogometnu karijeru, u kojoj je nastupao za Naftu i Rudar, a oprostio se u nižoj ligi Austrije.

Karijere spomenutog dvojca bile su manje plodne čini se, od njihovog kasnijeg angažmana. Uz tri navodna organizatora, USKOK je priveo 19 igrača i djelatnika iz četiri hrvatska prvoligaša. Najviše ih je iz Croatije Sesvete, njih deset (Jasmin Agić, Mario Čižmek, Ivan Banović, Dario Šušak, Marko Guja, Saša Mus, Tomislav Zubak, Goran Jerković, Milenko Bošnjak, Ante Pokrajčić), zatim iz Međimurja njih četvorica (Mario Darmopil, Nikola Melnjak, Neven Vuljanko, Danijel Mađarić), trojac iz Varteksa (Miljenko Mumlek, Zoran Ivančić, Andrija Balajić) te kapetan Zadra Jakov Suraća. U vezi s namještanjem utakmica Međimurja ispitan je Mario Marenić, dok su Šaka, Lalić i Suljić dovedeni u vezu s Croatijom Sesvete.

Na Uskokovom popisu namještenih utakmica koje je objavio Jutarnji list nalaze se susreti odigrani minulog proljeća.

22. kolo, 27. ožujka Croatia Sesvete - Zadar 1:2 (igrači Sesveta dobili su 22 tisuće eura da puste utakmicu)

23. kolo, 3. travnja Slaven Belupo - Croatia Sesvete 4:0 (osumnjičenike se tereti da su primili oko 20 tisuća eura da izgube s više od dva razlike)

25. kolo, 14. travnja Rijeka - Croatia Sesvete 4:2 poluvrijeme 2:1 (igrače Sesveta tereti se da su primili 40 tisuća eura za vodstvo Rijeke na poluvremenu te pobjedu na kraju susreta)

25. kolo, 14. travnja, Slaven Belupo - Zadar 2:1 (kapetana Zadra Jakova Suraća tereti se da je dogovorio poraz i kladio se, a sam je uložio deset tisuća eura)

27. kolo, 24. travnja, Varteks - Croatia Sesvete 4:1 (igrači Sesveta i Varteksa primili su 26 tisuća eura da domaćin pobijedi s najmanje dva razlike, obje ekipe zabiju gol, a moralo je pasti više od četiri pogotka.

28. kolo, 30. travnja, Sesvete - Zagreb 1:4 (Sesvećani se se kladili na pobjedu Zagreba s 2 ili više razlike uz barem 4 postignuta gola, ali su obje momčadi morale zabiti gol)

29. kolo, 8. svibnja, Cibalia - Sesvete 5:0 (igračima, treneru i sportskom direktoru Sesveta uručeno je 40 tisuća eura za pobjedu Cibalije s 2 i više razlike uz barem 4 postignuta gola, a gosti su trebali skriviti penal i primiti gol u ranoj fazi utakmice)

29. kolo, 8. svibnja Hajduk - Međimurje 4:1 (igračima Međimurja i Darmopilovom menadžeru 35 tisuća eura za pobjedu Hajduka s 3 ili više razlike uz barem 4 postignuta gola te uz postignut pogodak oba sastava)

Bilo je propalih pokušaja namještanja, navedena su četiri takva slučaja:

22. kolo, 27. ožujka, Hajduk - Varteks 2:0 (Varteks je trebao izgubiti s visokim ‘hendikepom’, ali su glavni akteri odustali od namještanja utakmice)

25. kolo, 14. travnja, Varteks - Dinamo 1:2 (igrači Varteksa odbili su izgubiti s 2 ili više razlike, za što su trebali dobiti 45 tisuća eura. Stoper Ivančić je uzeo novac, pa ga vratio)

25. kolo. 14. travnja, Lokomotiva - Međimurje 1:3 (igračima Međimurja ponuđen je novac da izgube s 2 ili više golova razlike, ali su odbili ponudu, neočekivano slavili u Maksimiru)

27. kolo, 24. travnja, Sesvete - Lokomotiva 1:2 (Sesvećanima ponuđeno 40 tisuća eura za namještanje, ali dogovor nije ostvaren.)

Sesvete su neprikosnoveni predvodnici namještanja utakmica, barem što se tiče posljednjeg prvenstva. Od posljednjih osam kola tek su jednu utakmicu odigrali pošteno.

Pročitajte više