Video - Wimbledon 2009: Može li Roddick odgoditi Federerov ulazak u povijest?

U SUTRAŠNJEM finalu Wimbledona sastat će se Roger Federer i Andy Roddick, dvojica tenisača koji su dosad snage odmjerili 20 puta, a tek je dvaput slavio američki tenisač.

Finale su obojica tenisača izborili sigurnim i uvjerljivim nastupima u petak. Federer je s glatkih 7:6, 7:5, 6:3 svladao Nijemca Tommyja Haasa dok je Roddicku bilo nešto teže protiv ljubimca domaće publike, Škota Andyja Murrayja - šesti nositelj je slavio sa 6:4, 4:6, 7:6, 7:6.

Pobjedom bi Federer postao jedini tenisač koji je osvojio 15 Grand Slam naslova, a Švicarac je jedan od onih tenisača koji itekako drže do povijesti: "Volim igrati protiv igrača iz mlađe generacije, pokušati ih pobijediti pa zatim i sljedeću generaciju igrajući za povijesne knjige, ali prije svega za sebe", rekao je Federer nakon polufinalne pobjede protiv Tommyja Haasa.

Federer: Kao dijete maštao sam o samo jednom osvojenom Wimbledonu

Čarobnjak iz Basela uoči meča koji bi ga mogao vratiti na vrh ljestvice najboljih svjetskih tenisača kaže kako je dobio veliki poticaj zbog svoje igre u kojoj uživa: "Jako sam ponosan na sve rekorde koje sam postigao zato što kao dijete nisam mislio da ću biti tako uspješan. Tada sam sebi govorio kako bi bilo dobro da osvojim pokoji turnir i možda jedan Wimbledon. Sada kad imam priliku osvojiti Wimbledon šesti put svjestan sam da moram iskoristiti tu fantastičnu priliku."

O svom protivniku, kojeg je već dvaput pobijedio u finalu Wimbledonu (2004. i 2005.) Federer ima iznimno visoko mišljenje:

"Bez obzira što se među nama događalo dosad, nedjelja će biti druga priča. Andy je sposoban odigrati dobro na svakoj podlozi, a čovjek mora posebno biti oprezan s njegovim servisima. Kako prvim, tako i drugim, koji je vjerojatno najbolji drugi servis na svijetu."

Federer je priznao da mu gode pohvale kako je najbolji tenisač svih vremena:

"Sviđa mi se slušati takve priče, to znači da svoj posao radite dobro, ali pričekajmo da moja karijera završi pa ćemo onda moći uspoređivati i donositi zaključke."

Roddick: Priznajem, zamišljao sam sebe kako podižem pehar

Federerov protivnik Andy Roddick uskratio je Britancima gušt da nakon više od 70 godina u muškom finalu gledaju svog tenisača, a sutra će učiniti sve kako bi svladao Federera: "Kada igrate protiv Federera ne možete računati da ćete pobijediti, ali ipak bih htio za jednu godinu odgoditi njegovo rušenje rekorda."

Roddick je iskreno priznao kako je već zamišljao svoju pobjedu: "Mnogo mi je puta kroz glavu prolazila sliku kako podižem pehar na centralnom terenu Wimbledona, nadam se će se to neće ostati samo san."

26-godišnji Amerikanac kazao je kako je sumnjao u svoje sposobnosti nakon prošlogodišnjeg ispadanja u drugom kolu:

"Do finala Wimbledona se ne stiže slučajno, ali ovaj put koji sam prošao od lani pa dosad ne bi htio ponovno prolaziti. Mislio sam da više nikad neću stići do završnog meča i sada želim iskoristiti priliku."

Haas i Murray uvjereni u Federerov trijumf

Za kraj Vam donosimo razmišljanja dvojice tenisača koji su ostali pred vratima finala, dvojice poraženih polufinalista. Tommy Haas nije imao šanse protiv Federera: "Iako Roddick igra vjerojatno najbolji tenis u životu, ne mislim da može pobijediti Rogera", uvjeren je Haas, a Murray dijeli njegovo mišljenje: "Roger je favorit i ukoliko odigra onako kako zna, ne vidim način na koji ga Roddick može pobijediti."

Pročitajte više