Video: Za Bilićevu Hrvatsku nema lakih protivnika na putu do Poljske i Ukrajine

TURSKA, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Estonija četiri su reprezentacije nenositelja u ždrijebu dodatnih kvalifikacija za Euro 2012. Hrvatska će protiv jedne od njih pokušati izboriti nastup u Ukrajini i Poljskoj.

U dvije utakmice sve je moguće, lakih protivnika nema, ali sva četiri nositelja potajno priželjkuju Estoniju koju bi i Hrvatska smatrala pravim "poklonom". Iako im je drugo mjesto donijela neočekivana pobjeda Slovenije nad Srbijom u posljednjem kolu, Estonci su itekako sami zaslužni za ovaj veliki uspjeh.

Estoncima odgovaraju "Jugoslaveni"

Pod vodstvom izbornika Tarma Rüütlija 58. reprezentacija svijeta je odlično otvorila posljednje kvalifikacije. Svladali su Farske otoke, namučili Talijane u domaćem 1:2 porazu, a onda iznenadili sve pobjedom protiv Srbije u Beogradu 3:1. Rijetki su vjerovali da će Estonci uspjeti zadržati dobru formu u nastavku nakon domaćeg minimalnog poraza od Slovenije, ali uspjeli su ostati neporaženi i u drugoj utakmici sa Srbijom (1:1). Očekivano su pali u Modeni protiv "Azzura" sa 3:0, a onda su ih šokirali Farski otoci, najslabija momčad skupine, pobjedom 2:0. U Ljubljani su početkom rujna pokazali da im odgovara klima na ovim prostorima kada su s 2:1 pobijedili Sloveniju, a presudne bodove osvojili su u dvije pobjede protiv Sjeverne Irske.

Dvije utakmice dijele ih od povijesnog prvog nastupa na velikom natjecanju, a dodijeli li im ždrijeb "Bilića i prijatelje" bio bi to osmi međusobni susret dviju reprezentacija. Hrvatska je pet puta slavila uz dva remija. U svibnju je prijateljski susret u Tallinnu završio 0:0, a jedini gol Hrvatskoj zabili su u kvalifikacijskoj utakmici 1995. u gostujućem porazu 7:1.

Najbolji je pojedinac u ovim kvalifikacijama bio veznjak Amkara iz Perma Konstantin Vassiljev koji je u devet nastupa zabio pet golova i skupio dvije asistencije. Opasan je i Middlesboroughjev napadač Tarmo Kink te Alkmaarov branič Ragnar Klavan.

Crnogorce nije razbio ni Capello, a kako će Bilić?

"Republika Irska bila bi Crnoj Gori idealan protivnik u baražu", poželio je crnogorski izbornik Branko Brnović nakon što je kvalifikacije zaključio porazom 2:0 u Švicarskoj. Brnović je imao sreću što vodstvo Crnogorskog saveza nije trpjelo Zlatka Kranjčara koji je ovu momčad pretvorio u jednog od favorita teške skupine u kojoj su bile Engleska, Švicarska, Bugarska i Wales.

Prije četri godine Crna Gora je odigrala svoju prvu službenu utakmicu, a ove su kvalifikacije otvorili sa tri uzastopne pobjede protiv Walesa, Bugarske (u Sofiji) i Švicarske. Tek je remi s Englezima na Wembleyju 0:0 bacio svjetla pozornice na Kranjčara i njegove igrače koji su i u uzvratu s Capellovim "lavovima" odigrali 2:2. Ipak, treba napomenuti da su u padu posljednja četiri kola u kojima su uzeli samo dva boda što je ipak bilo dovoljno za drugo mjesto skupine.



Prvo ime i kapetan momčadi je iskusni napadač Juventusa Mirko Vučinić, a ne treba posebno predstavljati ni zvijezdu Fiorentine Stefana Jovetića. Napad su popunili i igrači s iskustvom HNL-a Radomir Đalović i Dinamov Fatos Beqiraj, a treba spomenuti i 20-godišnjeg braniča Manchester Cityja Stefana Savića te Blackburnovog Simona Vukčevića.

Hrvatska još nije imala prilike igrati s Crnom Gorom, a sudeći po brzom usponu i rezultatima protiv jakih momčadi možda se i ne treba nadati. Šansa Bilićeve momčadi mogla bi biti neiskustvo izbornika Brnovića i pad forme u posljednjim utakmicama koje se, doduše, može opravdati izostancima nekoliko važnih igrača kao i činjenici da su imali bodova "viška".

Sušić je na Ćirinim temeljima izgradio momčad koje se Hrvatska treba bojati

Nakon posljednjih navijačkih napetosti utakmicu Hrvatske i BiH rijetko tko želi vidjeti, naročito u ovako važnoj fazi natjecanja. Jedna pogrešna procjena, jedan incident i oba bi se saveza mogla suočiti s teškim posljedicama, a pitanje je bili utakmicu uopće bilo i potrebno igrati. Ipak, ukoliko ždrijeb odluči, BiH i Hrvatska susrest će se peti put nakon raspada zajedničke reprezentacije Jugoslavije, a do sada su zadovoljniji bili Hrvati sa četiri pobjede.


Teško Bilić može karte polagati na tradiciju jer današnja je momčad BiH reprezentacija od koje strahuju i velike ekipe poput Portugala i Francuske. Još je u prošlim kvalifikacijama Ćiro Blažević odveo "ljiljane" u dodatne kvalifikacije, a malo sreće i sudačke objektivnosti nedostajalo je da izbace Portugal i odu na SP. Safet Sušić preuzeo je kvalitetnu momčad koja se u teškoj skupini (Albanija, Bjelorusija, Rumunjska, Francuska i Luksemburg) do posljednje minute borila za prvo mjesto. Poraze su doživjeli kod kuće od Francuske i u Rumunjskoj, ali posljednjih šest utakmica nisu izgubili.

Zvijezde reprezentacije ne treba posebno predstavljati. Edin Džeko uz Ibiševića, Muslimovića i Zeca čine ubojit napad dok sredinu terena "drže" Pjanić, Misimović, Rahimić, Ibričić, Lulić i Medunjanin. Asmir Begović u Stoke Cityju briljira, ali prednost na golu i dalje ima iskusni Hasagić. Kapetan Emir Spahić bit će posljednja prepreka do njegovog gola.

Na ruku Biliću ide što će im u sljedećoj utakmici nedostajati stupovi obrane Saša Papac i Boris Pandža zbog kartona te Mensur Mujdža koji je zbog ozljede izgubljen za baraž. Otegotna okolonost bit će atmosfera na obje utakmice te činjenica da među momčadima i izbornicima neće biti nikakvih tajni.

Guus Hiddink već zna kako protiv Hrvatske

Pad Hrvatske pod vodstvom Slavena Bilića počeo je porazom od Turske u četvrtfinalu na posljednjem Euru u Švicarskoj i Austriji. Pogodak u posljednjoj minuti sudačke nadoknade slomio je duh hrvatskih reprezentativaca koji kao da se od tada nisu oporavili od šoka. Ždrijeb bi mogao donijeti Biliću priliku za osvetu, ali to ne znači da će lako doći do nje, naročito kada na klupi 27. reprezentacije svijeta stoji još jedan stari znanac Guus Hiddink.


Nizozemski stručnjak s Hrvatskom ima samo pozitivna iskustva. Kada je 2006. vodio Australiju na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj remijem 2:2 protiv Hrvatske osigurao je drugi krug i zapečatio sudbinu Cici Kranjčaru. Njegov nasljednik "odužio" mu se miroljubivim remijima sa sljedećom Hiddinkovom reprezentacijom Rusijom u kvalifikacijama za Euro 2008. na koje su Rusi otišli. Nema sumnje da će i s Turskom znati kako postaviti igru za Hrvatsku.

Turska je prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini prepustila "stopostotnim" Nijemcima, a oni se sa Belgijom potukli za drugo mjesto svladavši ih 3:2 u Istanbulu i osvojivši bod (1:1) u Bruxellesu. Nisu briljirali u ostalim utakmicama. Njemačka ih je dvaput dobila (3:0, 3:1), u gostima su izgubili od Azerbajdžana 1:0 te remizirali u Austriji bez golova, a neuvjerljivi su bili i u pobjedi nad Kazahstanom 2:1 te u uzvratu s Azerima 1:0. Postigli su samo 13, a primili 11 golova, no osim "Elfa" nitko im nije uzeo ni bod na domaćem terenu pred fanatičnim navijačima.

Fenerbahčeov Emre prvo je ime momčadi i najiskusniji igrač u momčadi. Imena koja bi itekako mogla zabrinuti Bilića su Hamit Altintop i Nuri Sahin iz Real Madrida te odlični Arda Turan iz madridskog Atletica koji je i najbolji strijelac Turske u ovim kvalifikacijama sa četiri pogotka. Slijedi Burak Yilmaz iz Trabzonspora, a ne treba zaboraviti ni Nihata Kahvecija te naturaliziranog Brazilca Mehmeta Aurelija.

Pročitajte više