Vidimo se u Londonu: Peking se odjavio uz 38 svjetskih rekorda i utrošenih 44 milijarde dolara

OLIMPIJSKE igre u Pekingu su završene. Spektakl koji je započeo 8. kolovoza 2008. u 20 sati i 8 minuta po kineskom vremenu priveden je kraju u gotovo jednakoj maniri kao što je otvoren. Bila je to još jedna ceremonija za pamćenje, u kojoj smo još jednom vidjeli mimohod svih reprezentacija, ali svaku je zemlju ovoga puta predstavljao samo jedan sportaš ili sportašica sa zastavom u ruci. Hrvatski barjak ponijela je Tamara Boroš.

U izravnom prijenosu kojeg je pratilo više od tri milijarde ljudi svečano je uručena zlatna medalja pobjedniku maratona, Kenijcu Samuelu Wansiru. Još od prvih modernih Olimpijskih igara 1896. godine postala je tradicija da maraton bude zadnja disciplina na Olimpijskim igrama, čiji je finiš često ukomponiran u ceremoniju zatvaranja.

Bile su to po mnogočemu specifične Igre u najmnogoljudnijoj i najvećoj komunističkoj državi svijeta, koja je olimpijski spektakl osim za promociju kulture i "tvornice medalja", iskoristila i za političku promociju.

Oboreno čak 38 svjetskih rekorda

Po prvi put u povijesti Kina je najuspješnija zemlja nekih olimpijskih igara. Igre u Pekingu domaćini su zaključili sa čak 51 zlatnom medaljom, 21 srebrom i 28 bronci. Na drugom mjestu su Amerikanci sa 36 zlata, 38 srebra i 36 bronci, dok su treći Rusi sa 23 zlata, 21 srebrom i 28 bronci. Tijekom OI u Pekingu je podijeljeno 958 medalja - 302 zlata, 303 srebra i 353 bronce.

Kinezi u u organizaciju Olimpijskih igara uložili više od 44 milijarde dolara i teško da će netko više ikada dostići tu brojku. Samo u stadion Ptičje gnijezdo uloženo je preko 486 milijuna dolara.

Srušeno je 38 svjetskih rekorda (25 u plivanju) te 85 olimpijskih rekorda, najviše u povijesti.

Priliku da se predstave sportašima i gledateljima diljem svijeta još jednom su dobile Olimpijske igre u Londonu. Uz zastavu Olimpijskih igara, Kine i naravno Grčke, na stadionu popularno zvanom "ptičje gnijezdo" razvila se i zastava Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Ambasadori Londona u Pekingu bili su slavni gitarist Jimmy Page koji je u duetu s mladom pjevačicom Leonom Lewis izveo veliki hit Led Zeppelina "Whole Lotta Love", ali prava euforija na stadionu zavladala je tek kad im se pridružio najslavniji svjetski nogometaš David Beckham. Predstavljanje svoga grada koji će ugostiti iduće ljetne Olimpijske igre iz publike je ponosno pratio i gradonačelnik Londona Boris Johnson.

Točno u 15:25 sati prema srednjoeuropskom vremenu u Pekingu je ugašen olimpijski plamen i tako su službeno završene još jedne Olimpijske igre, Igre koje ćemo pamtiti prije svega po "najbržim ljudima na svijetu" Usainu Boltu i Michaelu Phelpsu, ali i pet hrvatskih medalja kojima su se okitili "mali" sportovi. Nakon gašenja olimpijskog plamena publici u "ptičjem gnijezdu" zapjevalo je još nekoliko kineskih izvođača, kao i slavni tenor Placido Domingo u duetu s kineskom sopranisticom Song Zuying.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu predstavile su se 204 zemlje sa više od 10 500 sportaša koji su se natjecali u 28 sportova i 302 sportske discipline. Hrvatska je u Peking ove godine poslala čak 101 sportaša koji su se kući vratili s pet medalja; dva srebra i tri bronce.

Šest dopingiranih sportaša i četiri konja

Uoči OI u Pekingu Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge najavio je kako možemo očekivati između 30 i 40 sportaša koji neće proći dopinške kontrole. Svoje je procjenu temeljio na broju testiranja koja će biti obavljena. Prema službenim podacima, obavljeno je više od 4.500 dopinških kontrola.

No, Rogge ipak nije bio u pravu. U Pekingu je zabilježeno svega šest slučajeva dopinga. Pala je španjolska biciklistica Maria Isabel Moreno, zatim dva sjevernokorejska natjecatelja u streljaštvu, dvije atletičarke - Grkinja Fani Halkia (olimpijska pobjednica iz Atene na 400m prepone) i Ukrajinka Ljudmila Blonska, srebrna sedmobojka, te ukrajinski dizač utega Igor Razoronov.

Zabilježena su i četiri dopingirana konja, što zapravo i nije čudno jer ako govorimo o povijesti dopinga, mora se naglasiti da je njegova primjena počela upravo u konjičkim sportovima početkom 20. stoljeća.

Prije osam godina na OI Sydneyju obavljeno je 2.500 testiranja, a otkriveno je dvostruko više (12) dopingiranih sportaša. U Igrama u Ateni obavljeno je 3.500 testova, uz 26 pozitivnih nalaza. 

P.V.,D.R.
Foto: Peking2008.com

Pročitajte više