NBA LIGA

Vince Carter pronašao klub, igrat će rekordnu 22. NBA sezonu

Foto: Getty Images / Guliver Image

KAD JE prije dva mjeseca objavio da želi igrati još jednu sezonu, bilo je jasno da će Vince Carter postati novi NBA rekorder ako pronađe klub koji je zainteresiran za 42-godišnjaka. Potraga je trajala više od mjesec dana, a sad je službeno - Carter se vraća u Atlanta Hawkse, u kojima je odigrao i prošlu sezonu.

Legendarnom zakucavaču to će biti 22. NBA sezona, čime će se odvojiti od Roberta Parisha, Kevina Willisa, Kevina Garnetta i Dirka Nowitzkog s kojima je dijelio prvo mjesto na ljestvici svih vremena.

Igrao u 90-ima, 2000-ima, 2010-ima... Na redu je četvrto desetljeće

Ako odigra utakmicu nakon 1. siječnja iduće godine, postat će prvi igrač u povijesti koji je karijeru rastegnuo na čak četiri desetljeća. Debitirao je 1999. kao rookie Toronto Raptorsa.

Carter je prošle sezone odigrao čak 76 utakmica, prosječno je na parketu provodio 17,5 minuta i postizao 7,6 koševa, ali puno važnija uloga bila je ona mentora mladim nadama poput Traea Younga i Johna Collinsa, a i treneru je služio kao produžena ruka na parketu.

Tako bi trebalo biti i ove godine, samo uz smanjenu minutažu i odgovornost prema većem broju klinaca, poput rookieja De'Andrea Huntera i Cama Reddisha.

Preskočit će Dikembea Mutomba

Iako će postati najdugovječniji igrač u NBA povijesti, Carter neće biti ni izbliza najstariji. Trenutačno je peti na ljestvici svih vremena, a početkom sezone preskočit će Dikembea Mutomba na četvrtom mjestu. Kad sezona završi, Carter će imati 43 godine i 80-ak dana. 

Najstariji igrač u povijesti NBA lige je Nat Hickey, koji je sam sebi omogućio taj rekord odigravši daleke 1948. dvije utakmice uoči svog 46. rođendana. On je bio trener Providence Steamrollersa, jedne od sedam originalnih momčadi ondašnje BAA lige, a sam je sebe nakratko reaktivirao i postavio rekord koji i danas stoji i vjerojatno nikad neće biti srušen.

Ako njega ne računamo, rekorder je Kevin Willis, koji je posljednju utakmicu odigrao s 44 godine i 224 dana, a ispred Cartera ostat će i Robert Parish, koji se umirovio s 43 godine i 254 dana.

Još jedna godina? Teško, televizija zove

Carter je u karijeri igrao za osam klubova. Predstavio se svijetu u Kanadi, bio je prvi superstar aktualnih prvaka Toronto Raptorsa, a kasnije je igrao za New Jersey Netse, Orlando Magic, Phoenix Sunse, Dallas Maverickse, Memphis Grizzliese, Sacramento Kingse i Atlanta Hawkse, u kojima će i završiti karijeru. Ako se ne odluči na lov na Willisa, ili čak Hickeya.

Ali puno je realnije da će ostati pri odluci da mu je predstojeća sezona posljednja. Uostalom, već je u više navrata gostovao kao televizijski analitičar i pokazao da mu je budućnost u tom poslu.

Pročitajte više