Davor Šuker tada je bio idol nacije

Foto: Guliver Image/Getty Images, Uefa.com

OSTALO je još točno 16 dana do početka Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, koja je po treći put domaćin završnog turnira najboljih momčadi Starog kontinenta. Inicijalni Euro 1960. održan je u Francuskoj, baš kao i turnir 1984., kad su se domaćini predvođeni Michelom Platinijem okitili svojim prvim velikim nogometnim zlatom.
 
Premda u Francuskoj ovog ljeta neće biti nogometne sile kao što je Nizozemska, a tamo ćemo gledati Sjevernu Irsku, Island, Albaniju i Wales, reprezentacije iz drugog, pa čak i trećeg razreda europskog nogometa, ne treba sumnjati da ćemo punih mjesec dana uživati u spektakularnom nogometu.
 
Dok ludnica 10. lipnja ne krene, odbrojavamo do Eura uz zanimljivije priče iz povijesti Eura, najljepše golove, legendarne utakmice i najbolje igrače.
 
Odbrojavanje je počelo.
 
Hrvatska – Danska 3:0, grupna faza Eura 1996.
 
Prije 20 godina, 16. lipnja 1996. na kultnom stadionu Hillsborough,  nogometna reprezentacija Hrvatske odigrala je možda i najbolju, najzreliju utakmicu u svojoj, sad već 26-godišnjoj povijesti. Tog prekrasnog popodneva u Sheffieldu u drugom kolu Eura u Engleskoj igrali su debitant na velikoj sceni Hrvatska i aktualni prvak Europe Danska.
 
Hrvatska je u prvom kolu nakon velikih muka svladala Tursku 1:0 golom Gorana Vlaovića u završnici susreta, dok su Danci i Portugalci remizirali.
 
Danska je u očima svjetske nogometne javnosti bila favorit. Ipak je u tom trenutku ta reprezentacija branila naslov, dok je Hrvatska, premda moćna i potentna momčad s nekolicinom igrača iz vrhunskih europskih klubova, ipak bila nepoznanica.
 
 
U prvih 45 minuta nije bilo golova, no Hrvatska je od početka pokazala Dancima da planira uoči posljednjeg kola osigurati plasman u četvrtfinale. Igrači Ćire Blaževića od samog su početka bili bolji takmac, imali su inicijativu, no pravih šansi nije bilo.
 



A onda, u nastavku susreta, na terenu je igrala samo jedna momčad – Hrvatska. Nakon prekršaja na Staniću, s bijele točke je zabio Davor Šuker u 53. minuti. Zatim, kapetan Zvone Boban nakon sjajne akcije zabija za 2:0 u 81. minuti, a onda, u posljednjim trenucima susreta dogodio se jedan od najdojmljivijih trenutaka u povijesti Eura.

Trenutak genijalnosti Davora Šukera i očaj jednog od najvećih vratara svih vremena
 
U trenucima kad je Danska gubila sa 2:0, Peter Schmeichel dotrčao je pred suparnička vrata čekajući izvođenje kornera kako bi pokušao vratiti svoju momčad u igru. Od toga ipak nije bilo ništa, a veliki Danac morao je potom odmah trčati natrag pred svoj gol. Aljoša Asanović poslao je fantastičnu loptu preko cijelog terena, a sadašnji predsjednik HNS-a briljantno je primirio loptu, a onda je vanjskom lobao velikog Danca.

Svijet su prije 20 godina obišle slike zagrljenih Bobana i Šukera. A danas?
 
Svijet su obišle scene očaja jednog od najboljih vratara svih vremena te sreća i veselje Davora Šukera i Zvone Bobana, dvojca koji je danas na suprotnim stranama.
 
 
''Kao i naša genijalna devetka i pokorni izvršitelj muteža koji nam je oteo sebe na najbrutalniji način. Nekidan se nogopredsjednik čuo s mojim prijateljem rekavši mu da ne razumije o čemu pišem, i da ne razumijem kako stvari hodaju. Bit će da je tako, bit će da ja ne razumijem. On, u svojoj lucidnosti, eto, razumije'', kazao je Boban u svom sad već čuvenom intervjuu par riječi o bivšem prijatelju i vjerojatno najvećem nogometašu kojeg je Hrvatska ikad imala, ali i osobi koja danas svakom svojom gestom, svakom izgovorenom ili neizgovorenom riječi izaziva prezir i podsmjeh.
 
Zaista, imao je Zvone pravo. S razmakom od točno 20 godina možemo se samo s tugom i sjetom zapitati što se dovraga u međuvremenu dogodilo s čovjekom koji je bio idol nacije, a danas je personifikacija jada i bijede u hrvatskom sportu? Točnije, njihov simbol.
 

Pročitajte više