HRVATSKA REPREZENTACIJA

Vlašić nije jedini. Hrvatska ima puno igrača kojima prijeti neodlazak na SP

Foto: Slavko Midzor/Pixeell

DO SVJETSKOG prvenstva u Kataru ostalo je manje od godine dana. Hrvatska se tamo plasirala nakon dramatične pobjede nad Rusijom na Poljudu, a čitav ciklus je otkrio kako Zlatko Dalić na raspolaganju ima sjajan kadar i dobru popunjenost na brojnim pozicijama.

Ipak, godina dana u nogometu je puno. Postoji velik broj igrača koji su bili standardni članovi ove momčadi, ali im visi put u Katar zbog toga što imaju problem s ozljedama, ne igraju dovoljno, ne igraju dovoljno dobro ili naprosto moraju potražiti novi klub. Ima barem 11 standardnih ili rotacijskih igrača iz prethodnih kvalifikacija koji su u velikoj opasnosti da ne vide Bliski istok.

Dalić je rekao da računa na Vidu, ali Bešiktaš bi mogao raditi probleme

U gostovanju na HNTV-u Zlatko Dalić je rekao kako i dalje računa na svoje standardne braniče iz Rusije, iako se pojavio veći broj mladih stopera. 

''Nitko ne tjera Vidu i Lovrena. Štoviše, za njih je dolazak mladih snaga, poput Pongračića, Gvardiola ili Ćaleta-Cara koji im pušu za vratom, odlična stvar jer znaju da sad nisu sigurni i da moraju još više raditi te davati svoj maksimum. Mislim da će oni biti itekako spremni'', rekao je hrvatski izbornik.

Ipak, situacija nije tako sjajna za nekolicinu igrača iz zadnje linije. Domagoj Vida je ove sezone standardan u Bešiktašu, ali mu ugovor istječe na ljeto. Glasine iz Turske kažu kako ga se velikan pokušao riješiti još u prošlom prijelaznom roku te da mu neće produljiti ugovor. To bi tada već 33-godišnjeg stopera ostavilo bez kluba pola godine prije turnira. Možda nije nerealna opcija nedavni javni poziv Nenada Bjelice da se Vida vrati u Osijek. Bit će mu prijeko potrebna ekipa u kojoj može održati dovoljno kvalitetnu formu.

Marin Pongračić je bio jedan od onih koji ga je potencijalno mogao zamijeniti, ali zasad mu karijera ne ide u tom pravcu. Ove sezone odigrao je tek 630 minuta nogometa u Borussiji Dortmund. Od pet prvenstvenih utakmica koje je započeo u dvije je zamijenjen na poluvremenu. Za mjesto u Kataru morat će igrati puno više, možda u Wolfsburgu iz kojeg je otišao na posudbu u Dortmund.

Josip Stanišić je veliki zalog za budućnost, u proteklom ciklusu čak je i započeo susrete protiv Cipra i Slovačke. Nažalost, izgubio je svoje mjesto u prvoj momčadi Bayerna uslijed ozljeda, zaraze koronavirusom i povratka nekih stožernih igrača. Slične probleme Hrvatska ima i na bokovima.

Domagoj Bradarić bio je jedan od najvećih talenata na toj poziciji, ali je u Lilleu odigrao tek 135 minuta u prvenstvu. U prvaku Francuske izgubio je minutažu još lani, a odbijanjem odlaska na posudbu uskratio si je minute nužne za razvoj. Problemi s ozljedama Šime Vrsaljka, nažalost, dobro su poznati. Dojam je da on još uvijek želi, ali pitanje je koliko će ga poslužiti zdravlje koje je svjesno zapostavio kako bi odigrao SP u Rusiji nakon kojeg više nije isti igrač. 

Svi oni moraju naći klubove u kojima će više igrati jer imaju mnogo jaču konkurenciju nego prije Europskog prvenstva. Na golu je Simon Sluga pao u drugi plan otkad su se probili Ivo Grbić i Ivica Ivušić. 

Vlašić daleko najveća briga

U sredini terena je Hrvatska najjača već godinama, ali ima i potencijalno najveći problem. Nikola Vlašić realizirao je transfer života ovog ljeta kad je prešao u West Ham, ali tamo ne igra. Ima strašnu konkurenciju na pozicijama koje može pokriti, a londonskom klubu zasad ide sjajno te David Moyes nema većih razloga mijenjati dobitnu kombinaciju.

Vlašića, iza kojeg je već jedna neuspješna epizoda u Engleskoj, na zub su pomalo uzeli i navijači. Njegovo neigranje je daleko najveći problem za reprezentaciju s obzirom na to da je u posljednje tri godine često bio jedan od ključnih igrača, idealna spojka između obrane i napada. To je sigurno Dalićeva najveća glavobolja u ovom trenutku.

Toma Bašić je na poziv Maurizija Sarrija ove sezone stigao u Lazio, ali tamo igra jako malo. Započeo je tek tri ligaške utakmice, ali veseli trend da je odigrao 90 minuta u posljednja dva kola. Bašić nije bio važan kotačić u reprezentaciji dosad, ali Hrvatska na poziciji defenzivnog veznog nema mnogo zamjena za Marcela Brozovića te bi bilo dobro da se tu proširi kadar.

Marko Rog je nakon više sezona koje su bile obilježene ozljedama našao sreću u Cagliariju. Nažalost, u kolovozu je doživio rupturu križnih ligamenata i prve procjene govore kako će se na teren vratiti u ožujku ili travnju. S obzirom na to da se Cagliari nalazi u žestokoj borbi za ostanak, neće imati puno vremena za ponovno zauzimanje svog mjesta. U slučaju da ispadne u Serie B, za odlazak u Katar će vjerojatno morati pronaći novi klub.

Hoće li Dalić oprostiti Rebiću?

Još od Europskog prvenstva Dalić na ledu drži Antu Rebića. Napadač Milana je neprimjerenim izletom na svojem Instagram profilu napao izbornika i sam se udaljio iz reprezentacije. Dalić je u više navrata napomenuo kako ta vrata nisu zauvijek zatvorena.

Činjenica da Hrvatska trenutno nema puno napadača u formi ide u prilog Rebiću. On je u Milanu igrao solidnu sezonu, ali je ozlijeđen već mjesec dana. Dojam je da će njegove partije i brojke morati biti puno bolje od konkurencije kako bi mu Dalić oprostio postupke izvan terena.

Ante Budimir je donedavno bio prvi izbor s klupe za napadača. Propustio je veći dio početka sezone zbog ozljede, a samim time mu je pao i učinak. U međuvremenu se "pojavio" Antonio Mirko Čolak koji je preuzeo njegovu ulogu. Budimir će trebati bolji drugi dio sezone da ponovno skrene pozornost na sebe.

Ovako izgleda najbolja postava hrvatskih reprezentativaca koji su u opasnosti da propuste Katar.

Ako se sagleda šira situacija, može se naći još nekoliko igrača koji imaju sličan status. Kristijan Lovrić će teško na Svjetsko prvenstvo ići kao igrač Gorice, Marko Pjaca mora dokazati da još uvijek može puno dati reprezentaciji, a Josip Brekalo polagano vratiti status rubnog prvotimca.

Svjetsko prvenstvo počinje u studenom iduće godine, što znači da će Zlatko Dalić popis objaviti usred iduće sezone. Hrvatskim igračima, posebno ovima s ovog popisa, nije preostalo puno vremena da zacementiraju svoje mjesto u momčadi.

Pročitajte više