HAJDUK

Vođa Hajdukove obrane: "Želimo u Ligu prvaka, a meni se sviđa Bundesliga"

Miranda Cikotic/PIXSELL/ vo Cagalj/PIXSELL

ARDIAN ISMAJLI, Hajdukov stoper iz Albanije, zasad je odigrao svih 270 minuta u HNL-u. Njegova momčad nalazi se na trodiobi prvog mjesta s Rijekom i Dinamom, ali se po nečemu ipak ističe.

Naime, Bili jedini u ligi još uvijek nisu primili gol, a Ismajli je kao stoper jedan od najzaslužnijih za takvo ostvarenje.

Izrasta u vođu obrane splitskog kluba i dosad je u tandemu igrao s Borjom Lopezom, Oleksandrom Svatokom i Stefanom Simićem.

Kolege se mijenjaju, Ismajli čuva poziciju, a u intervju nam je između ostalog otkrio kako mu je bilo kad je došao u Split prije četiri godine te koje su ambicije Hajduka u ovoj sezoni.

Kako ti je igrati sa Stefanom Simićem?

S kim god da igram, osjećam se dobro. Igram i sa Svatokom, igrao sam s Borjom, sada ide dobro i sa Stefanom. Nadam se da možemo nastaviti s ovako dobrim partijama, da ne primamo pogotke.

Kako se osjećaš, imate tri pobjede u prvenstvu bez primljenog gola, a ti si dio te obrane?

Jako je dobro što imamo ovakav start jer ispasti od Gzire nije bilo lijepo. Malo smo pali motivacijski, ali s novim trenerom smo se digli, nastavili kvalitetno trenirati i došle su te tri pobjede. Vidjet ćemo kako će ići dalje.

Znaš novog trenera, zapravo igrao si prvu utakmicu ovdje kad je on bio tu?

On me uveo u prvu ekipu, igrali smo protiv Zagreba i pobijedili 3:2, već se poznajemo i tu nema ništa novo. Ali puno je novih igrača, od one postave samo Juranović i Kalik.

Tu si već tri i pol godine, osjećaš li se kao kod kuće?

Ispočetka je bilo teško jer sam otišao od svoje obitelji, nisam baš pričao engleski jer nisam smatrao da je to toliko bitno. Nakon nekog vremena, druženja s ljudima, recimo s Memollom, pitao bih kako se kaže ovo, kako se kaže ono, i pomalo sam naučio. Imam tu i neke prijatelje s Kosova i iz Makedonije koji rade tu, dosta mi pomažu i sada se osjećam kao doma.

Kad si došao, nisi imao nikakvu pozadinu, bio je problem i s jezikom, kako je sve to bilo?

Prvih dana htio sam skupiti stvari i ići nazad kući. Rekao sam ocu da se želim vratiti, ali on mi je rekao da razmislim dva puta. I ostao sam. Da sam propustio ovu priliku, igrao bih na Kosovu, a tamo su uvjeti neusporedivi s uvjetima ovdje.

Što očekuješ od sljedeće utakmice protiv Slaven Belupa?

Ne treba nam euforija. Idemo utakmicu po utakmicu, treba ponoviti izvedbe iz prve tri utakmice. Belupo će biti motiviran, nisu osvojili niti jedan bod do sada. Neće biti lagano, ali igrat ćemo svoju igru i, nadam se, vratiti se kući s pobjedom.

Sjećaš li se prošle utakmice protiv Belupa, bilo je jako teško?

Otkad sam ja tu, protiv Belupa je uvijek bilo teško. Sjećam se utakmice dok je Vulić bio trener, igrali smo u Koprivnici 2:2. A u prošloj smo imali crveni karton, Juranović je bio isključen, gubili smo i 1:0, ali smo u zadnjih nekoliko minuta napravili preokret. Nekad je ustvari bolje kad dobiješ na takav način, bolji je osjećaj.

Tada su zabili Stanko Jurić i Fran Tudor. Stanko je ozlijeđen, Frana više nema tu, tko će sad zabiti?

Imamo strijelaca... Nema veze tko će zabiti, zabija se za ekipu. Dobro je to što su nam napadači u dobroj formi i želim da nastavimo u ovom ritmu.

Imat ćeš jako teškog protivnika u Ivanu Krstanoviću, ako bude spreman za ovu utakmicu. Visok je, iskusan, zabio je puno golova protiv Hajduka, kako se braniti protiv njega?

Ja i Stefan, ustvari cijela naša ekipa će igrati svoju igru i radit ćemo svoj posao. Pokušat ću ga zaustaviti, dat ću sve od sebe. Zapravo, ja nikad nisam igrao protiv njega. Kad smo igrali protiv Lokomotive dok je on bio tamo, bio je na klupi. On je još uvijek jako dobar igrač iako je u godinama.

Što je s reprezentacijom, hoćete li ostvariti svoj cilj i plasirati se na Euro 2020.?

Bit će teško, u skupini smo s jakim reprezentacijama, ali još uvijek ima šanse. Igramo protiv Francuza u gostima i Islanda doma, izgubimo li u obje, onda je gotovo. Kad bismo recimo uzeli jedan bod u Francuskoj i pobijedili u Albaniji, možda bi i bilo nešto.

Hoće li utakmica protiv Francuza u gostima biti najveća u tvojoj karijeri?

Da, naravno. Igrat ću protiv nekih od najboljih igrača na svijetu - Griezmanna, Mbappea, Dembelea... To je dobro za mene jer ću dosta naučiti iz te utakmice, ali nadam se i da možemo ostvariti dobar rezultat.

Igraš zaredom protiv Dinama pa protiv Francuza, ali do toga ima još nekoliko zahtjevnih utakmica...

Da, Belupo, Gorica pa Osijek. U našoj ligi nema lagane utakmice, svaka se ekipa pojačala s nekoliko novih igrača, a mi se moramo dokazivati u svakoj sljedećoj utakmici.

Gdje se vidiš za dvije-tri godine?

Moja je želja da zaigram u Bundesligi, ali sada sam tu, sretan sam, fokusiran na zadatke ovdje i želim dati sve od sebe. Na proljeće sam produžio ugovor, taman prije utakmice protiv Belupa kada smo dobili 2:1, a što će biti kasnije, to ćemo još vidjeti.

Što kažeš na cilj da se napadnu prva dva mjesta u ovoj sezoni?

Mislim da nema pritiska. Ali Hajduk je veliki klub na Balkanu, želimo dohvatiti mjesta koja vode u kvalifikacije za Ligu prvaka. Sada dva kluba idu u Ligu prvaka, ali konkurencija je dosta jaka.

Nije ti bilo lako, dok su tu bili neki drugi treneri nisi previše igrao, sada si prvotimac i u dobroj si formi, što nam možeš reći o tome?

Takav je nogomet, svaki trener ima neke svoje igrače, to za mene nije problem. Sada se trudim da budem što bolji bez obzira na sve. Svi imamo takvih situacija, ali kada dobiješ priliku, tvoje je da budeš na 100%.

Pogledali smo malo statistiku, ljudi inače govore da dobivaš previše kartona. U više od 60 utakmica skupio si 20 kartona, što opet nije previše, a i nikad nisi dobio crveni karton.

Ja igram malo čvršće, da igramo u Premierligi dosta toga ne bi bilo niti faul, a kamoli žuti karton. Nekad suci i ne vide neke stvari kako bi trebali, nekad znam klizeći startati na loptu i dobiti karton, a kasnije nema prilike da se to ispravi. 

Smatraš li sebe grubim igračem?

Nikako. A i nikad nisam razmišljao o tome. Ono što nisam rekao maloprije, ima situacija kad dobiješ karton u ranoj fazi utakmice, teško je igrati nakon toga. U skoku takneš protivnika laktom, on ostane ležati, dobiješ drugi žuti i ekipa ti je u ogromnom problemu.

Novi trener je tu već nekoliko tjedana, čemu na treninzima posvećujete najviše pažnje?

Radimo pomalo na svemu i radimo dosta kvalitetno. Želimo igrati preko obje strane, imati dosta nabačaja u sredinu, tražiti prilike i u nekim odbijenim loptama...

Nisi baš imao sreće s europskim utakmicama - igrao si protiv Maccabija, nikako u međuvremenu, pa tek sad protiv Gzire.

Kao što sam već rekao, treneri imaju pravo birati i staviti nekoga drugoga, to je normalno. Tko zna, ako uspijemo u svojim planovima, možda dogodine u kvalifikacijama za Ligu prvaka budem imao priliku zaigrati protiv nekih od najjačih ekipa.

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više