Hrvatski kup

Vojnik i student uveli trećeligaša u četvrtfinale Kupa: "Naše putovanje nije gotovo"

Foto: NK Oriolik Oriovac

ORIOLIK iz Oriovca u nedjelju je u produžecima pobijedio Rudar iz Labina 1:0 i plasirao se u četvrtfinale Hrvatskog nogometnog kupa.

Velik je to uspjeh za ovaj klub koji se natječe u 3.HNL Istok, ali i za cijelu lokalnu zajednicu. Sam Oriovac malo je mjesto u Brodsko-posavskoj županiji te broji tek nešto manje od dvije tisuće stanovnika, a kao općina po popisu stanovništva iz 2011. godine ima blizu šest tisuća stanovnika. Plasman u četvrtfinale Kupa najveći je uspjeh ne samo u povijesti njihovog mjesta, nego i cijele županije još otkad je Marsonia 1996. kao prvoligaš došla do iste faze.

Pogodak vrijedan četvrtfinala zabio je Valentino Kuzmić u 103. minuti iz kaznenog udarca koji je izborio Anto Galović. Kuzmić je hrvatski vojnik i ne smije bez dozvole MORH-a istupati u javnost pa smo kontaktirali 19-godišnjeg Galovića, po mnogima čovjeka koji je donio prevagu u jučerašnjoj utakmici.

Cijelo mjesto slavi pobjedu

"Ovo je sigurno najveći uspjeh u povijesti kluba. Svi smo ga priželjkivali i na kraju ostvarili. Ovim putem htio bih pohvaliti svoje suigrače, stručni stožer i sve ljude koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj utakmici. Klubu sigurno znači mnogo jer se rijetko koji trećeligaš može pohvaliti ovakvim uspjehom. Osjećaj je stvarno poseban, kao i atmosfera nakon utakmice, cijelo mjesto slavi ovu pobjedu", rekao je Galović nakon utakmice.

Utakmica nije obilovala šansama, ulog je bio velik i obje su momčadi igrale vrlo oprezno. Nervoza je bila prisutna od samog početka, što je rezultiralo dvama crvenim kartonima. Prvo su domaći u 28. minuti ostali bez Marija Živatovića nakon što je kao zadnji igrač srušio protivničkog napadača u izglednoj šansi, da bi Rudarov David Golić u dvije minute zaradio dva žuta kartona, prvi zbog prekršaja, a drugi zbog napucavanja lopte nakon sučevog zvižduka.

"Utakmica je bila tvrda s obje strane, nitko nije htio mnogo riskirati jer su oba kluba tražila plasman u četvrtfinale i ispisivanje povijesti. Protivnik je bio po mjeri, a vjerojatno je presudna bila naša velika želja za pobjedom. Veliku pomoć također je dala publika koja nas je nosila u najtežim trenucima", istaknuo je Galović. 

Oriolik na utakmicama prati vjerna navijačka skupina Barbari, s kojima su oriovački nogometaši proslavili pobjedu. Nisu mogli propustiti ovu povijesnu utakmicu pa su se snalazili na razne načine, montirali su skele pored terena, a neki su se penjali i na traktore.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Ušao u 76. minuti i donio prevagu

Anto Galović u igru je ušao u 76. minuti i vrlo brzo postao opasan po gol gostiju. Odličnim je volejom zaprijetio u 87. minuti, no još je impresivnija bila obrana vratara Marina Bulata, koji je spriječio fenomenalan pogodak. Bulat mu je zaustavio i dva dobra pokušaja u drugom produžetku, ali ključni trenutak utakmice dogodio se u prvom. Pino Kovačević u 103. minuti srušio je Galovića u svom šesnaestercu, a sudac Marko Cestarić nije dvojio te je dosudio kazneni udarac. Sigurno ga je realizirao Valentino Kuzmić i donio pobjedu Orioliku.

"Ući u igru nakon 76 minuta gdje su obje ekipe igrale s igračem manje bilo je za mene idealno. Ušao sam svjež, a protivnički su igrači počeli pomalo gubiti snagu. Ostaje veliki žal zbog toga što udarac iz voleja nije završio pogotkom, kao i druge šanse, ali ipak najvažnija je pobjeda i prolazak dalje. Izboren jedanaesterac bio je nagrada za veliki trud i želju cijele ekipe. Izvanredan je osjećaj donijeti radost ljudima koji su u klubu i koji se trude da nam osiguraju što bolje uvjete. Mislim da smo im ovom utakmicom vratili sve to. Primam mnoge čestitke od prijatelja i poznanika, što će me motivirati u daljnjem radu", komentirao je svoj nastup mladi napadač Oriolika.

Poznato trenersko ime na klupi Oriolika

Oriolik s klupe vodi 71-godišnji Milan Tomljenović, kojemu ovo nije prvi put da klubovima iz Slavonije donosi povijesne uspjehe. Prije 18 godina s Kamen Ingradom plasirao se na četvrto mjesto 1.HNL te u Veliku doveo još veći Schalke i kvalifikacije za tadašnji Kup Uefa. Svoje iskustvo i znanje pokazao je i na nedjeljnoj utakmici. Vukao je odlične poteze i pravovremene izmjene te dio zasluga za pobjedu svakako ide njemu.

"Svi smo sretni, zadovoljni i ponosni jer je ovakav povijesni rezultat malo tko očekivao. Odigrali smo veoma dobru i uzbudljivu utakmicu protiv velikog protivnika te je publika na trenutke stvarno mogla uživati. Na kraju smo mogli pobijediti i s većom razlikom, ali moram istaknuti da je protivnička ekipa jako dobra te da su nas propisno namučili", zaključio je Tomljenović u razgovoru za HNTV.

Jedini preostali amateri među profesionalcima

Momčad iz Oriovca jedini je amaterski klub u četvrtfinalu ovogodišnjeg Hrvatskog kupa. Uz njih su se među posljednjih osam plasirali Istra, Dinamo, Slaven Belupo, Osijek, Rijeka i Gorica, dok će osmi biti bolji između Zagreba i Hajduka. Za očekivati je da će pobijediti Hajduk, što bi Oriolik dovelo u društvo prvoligaša i profesionalaca.

"S obzirom na to da smo amateri, igrači rade svakodnevne poslove i uz to treniraju. Jako smo mlada ekipa pa tako imamo dosta studenata i učenika, ali dogovaranje oko termina treninga olakšavaju nam reflektori na pomoćnom terenu tako da tamo možemo trenirati u kasnijim terminima", objasnio je Galović, koji je i sam student, predanost momčadi da uz svakodnevne životne obveze uspiju i redovito trenirati.

Oriolik je u završnicu Hrvatskog nogometnog kupa došao kao finalist kupa Županijskog nogometnog saveza Brodsko-posavske županije, a na putu do četvrtfinala pobjeđivali su Karlovac, RNK Split i Rudar Labin. Slijedi im utakmica na domaćem terenu protiv Istre 17. ožujka, što će im biti prvi ogled u ovogodišnjem kupu s momčadi koja je u višem rangu od njih. Ipak, Oriovčani su sad puni samopouzdanja i vjeruju u uspjeh.

"U četvrtfinalu nas čeka prvoligaš, ali ni to nije nemoguća misija. Možemo obećati borbu do samoga kraja kao i danas, a vjerujem da naše putovanje u Kupu još nije gotovo", završio je Galović.

Tko zna, možda putem Kupa Milan Tomljenović dovede Europu u još jedno maleno slavonsko mjesto.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SAŽETAK UTAKMICE

Pročitajte više