EUROPA LIGA

Vrijede manje od pola HNL-a, a jučer su razbili Nijemce: "Zašto svi idete doma?"

Foto: Getty Images

U NEVJEROJATNOJ utakmici punoj preokreta luksemburški Dudelange slavio je kod ciparskog APOEL-a 4:3 u prvom kolu Europa lige. Zasluženo okupiraju medijski prostor dan poslije, no nisu jedina i glavna priča.

Veliku senzaciju priredio je i austrijski Wolfsberger razbijanjem kultnog bundesligaša Borussije Mönchengladbach. Završilo je 4:0 za goste na Borussia-Parku pred otprilike 35 tisuća gledatelja.

Sve je bilo gotovo do 41. minute, kada su Weisemann (13'), Leitgeb (31') te Ritzmaier (41') digli rezultat na 0:3 i posve šokirali Nijemce.

Wolfsberger prema Transfermarktu vrijedi 11,65 milijuna eura, a Gladbach 257 milijuna eura. Recimo, Gladbachov najskuplji pojedinac, napadač Assane Plea koji je jučer bio toliko nemoćan da je dobio žuti karton i bio izveden iz igre, vrijedi 30 milijuna eura.

Gotovo triput kao cijeli austrijski klub koji bi se po vrijednosti igrača smjestio na sedmo mjesto u HNL-u.

Skuplji od njega su Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek, Lokomotiva i Gorica.

Leitgeb je zabio za konačan rezultat u 68. minuti, a Austrijanci su se fino narugali Nijemcima na Twitteru. Sa službenog profila austrijskog kluba u 78. minuti stiglo je pitanje:

"Zašto oni svi odlaze doma?"

Koeficijent na pobjedu Wolfsbergera, kluba iz gradića s oko 25 tisuća stanovnika, bio je uglavnom osam. Kladionice su na pobjedu daleko renomiranije Borussije nudile otprilike 1.35. Dakle - zicer.

Međutim, Austrijance protiv Nijemaca najviše motivira podcjenjivanje. Moglo se tako u Njemačkoj pročitati da austrijski klubovi ne mogu ništa u Europi jer su upoznati samo s Mozart kuglama, a ne onima kojima se igra nogomet.

Ipak, u zadnjih sedam međusobnih europskih okršaja austrijski klubovi protiv njemačkih imaju šest pobjeda i remi. No ova pobjeda Austrijanaca nad Nijemcima daleko je najveća dosad.

Za igrače Gladbacha, prošle sezone petoplasirane momčadi Bundeslige, ovo je baš užasan udarac.

"Ovo je noćna mora. Jednostavno nam nije išlo, primili smo gol iz prve šanse. Promijenili smo neke stvari na poluvremenu, imali nekoliko dobrih šansi. Da smo jednu zabili, možda bi bio drugačiji tijek utakmice jer u nogometu je sve moguće. Ne znam što stoji iza poraza, nije problem u našoj psihološkoj pripremi. Nitko ne griješi namjerno, ali ovakve stvari kao večeras ne možemo dopustiti. To je gorak udarac, ali imamo još pet utakmica", rekao je Matthias Ginter, Gladbachov stoper i povremeni njemački reprezentativac.

Borussia M'gladbach - Wolfsberger AC Live Score

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više