rukometni euro

Vujović za Index: Pero je malo pretjerao, ali Horvatova izjava mu je pogodila taštinu

RUKOMETNI Euro je došao do samog kraja. Ostaje nam samo da vidimo kako će se podijeliti medalje u nedjelju. Za zlato će se boriti Španjolska i Švedska, a za broncu Francuska i Danska. Zanimljivo, isti scenarij se dogodio prije četiri godine u Zagrebu. Tada je u finalu Španjolska preko Švedske stigla do zlata, a Francuska protiv Danske do bronce. 

Hrvatska je završila osma. Za neke podbačaj, za neke realnost. No, najviše prašine se podiglo nakon kontroverznog gostovanja izbornika Hrvoja Horvata u RTL-ovom studiju prije početka polufinala između Francuske i Danske. Horvat je pola sata bio na žestokom udaru proslavljenih zlatnih hrvatskih rukometaša Pere Metličića, Gorana Šprema i Drage Vukovića. Metličić je bio najglasniji i žestoko je, u nekim trenucima prilično neukusno, udarao po Horvatu koji se nemoćno pokušavao braniti.

Uoči finalnog dana razgovarali smo s Veselinom Vujovićem koji nam je dao svoju prognozu tko će uzeti zlato, a onda je sam dao komentar na plasman Hrvatske te na ono što se u petak navečer događalo u emisiji RTL-a.

''Ako je Horvatu osmo mjesto bio cilj, onda OK, tu ja nemam što reći''

''Dosta se neuko Horvat branio od napada. Ispada da ga je zapravo situacija s koronom spasila nakon svega. Možda najveći dobitak Hrvatske na ovom turniru su mladi Lučin i Jelinić, a njih ne bi ni bilo na turniru da je Horvat mogao imati igrače koje je na početku priprema želio.

Slušam Horvata koji kaže da je osmo mjesto za Hrvatsku uspjeh i da je to bio cilj. Ok, ako je tako, što da ja na to kažem. Dobro mu je Metličić odbrusio kad je Horvat rekao da Hrvatska može na Igrama 2024. doći do medalje. Rekao mu je da prije toga ima odigrati i SP iduće godine i Euro za dvije godine, a da Hrvatska mora, podcrtavam, mora uvijek ići na medalju.

Na svakom turniru, bez biranja natjecanja i kalkulacija. Hrvatska rukometna povijest to nalaže i Pero i svi ostali zlatni igrači, koji su toliko toga osvojili, ne prihvaćaju te alibi priče o odličnim osmim mjestima'', rekao nam je Vujović pa priznao da je način na koji se Metličić obračunavao s Horvatom bio ipak pretjeran:

''Pero je isjekao Horvata, ali Horvat je sam kriv s onom izjavom nakon Danske''

''Da, baš su ga isjekli, malo su i pretjerali. Njih trojica igrača i ovaj voditelj. Vjerujem da mu nije bilo lako, ali sam je na neki način izazvao cijelu situaciju s onim iskakanjem nakon poraza od Danske. Frajeru, izgubio si utakmicu, nisi je dobio, a ti pričaš o tome kako si začepio usta kritičarima. Kako kao izbornik Hrvatske možeš biti zadovoljan porazom?

Naravno, nakon takve izjave Horvata proradila je sujeta kod Metličića i ostalih igrača iza kojih, ako hoćete, stoje i silni rezultati. Pa smo onda vidjeli da su se u sve uplele i Horvatove sestre. Taj cirkus stvarno nije bio potreban Hrvatskoj.''

Zanimalo nas je što Vujović misli, je li ovo osmo mjesto Hrvatske podbačaj ili je realnost te kakva je po njemu budućnost hrvatskog rukometa.

''Teško pitanje za nekoga tko nije unutra. Hrvatska ima pet, šest sjajnih igrača koji mogu biti okosnica reprezentacije, ali mora postojati umjeren miks mladih i starijih igrača. Pomlađivanje ne može i ne smije biti alibi za loš rezultat. Da je Horvat poveo sve najbolje, pa da se dogodio podbačaj, onda u redu, tako je kako je, ali boljih od ovih se nema.

''Hrvatska javnost je jasno rekla je li ovo realnost ili podbačaj''

No, sad je situacija drugačija i nitko ne zna što bi bilo da su došli svi koji su mogli i trebali doći. Traženje alibija na takav način u Hrvatskoj ne prolazi. E sad, je li ovo mjesto debakla ili je realnost, ne znam, ovisi kako tko gleda na to.

Nekima je čaša polupuna, nekima je poluprazna. Nekima je ovaj rezultat u redu, nekima je podbačaj. Mislim da je hrvatska javnost jasno rekla što misli o svemu'', kaže nam jedan od najvećih u povijesti.

Za Vujovića je poraz Danaca od Španjolske, iznenađenje, ali ne preveliko.

''Švedska je favorit za zlato''

''Poraz Danaca nisam očekivao, ali nije me previše iznenadio. Budimo realni, nisu Danci cijeli turnir igrali neki nezaboravan rukomet. Nisu ni imali pravog protivnika da možemo kako treba ocijeniti u kakvoj su formi. Španjolci su, s druge strane, došli na mala vrata, u prilično šarenom sastavu i s dosta relativno manje poznatih igrača, ali prvak Europe je prvak Europe i Španjolska je to dokazala.

Švedska je pokazala da se vratila u vrh i da ima kontinuitet, a Nikola Karabatić da više ne može biti lider Francuske i njihov poraz je zaslužen. Španjolska je u grupi dobila Švedsku, ali sad u finalu dajem malu prednost Šveđanima. Jako je teško na istom turniru dva puta pobijediti tako jaku ekipu'', zaključio je Vujović.

Pročitajte više