Wenger: Dudu je bio ozlijeđen, ali jednostavno sam ga morao uvesti, to je "njegovo" natjecanje



EDUARDO je donio Arsenalu i druga tri boda u Ligi prvaka nakon što je, ušavši u igru u 66. minuti, probio obranu Olympiacosa i asistirao Van Persieju za vodeći gol na utakmici.

Nogometaši Arsenea Wengera na kraju su slavili 2:0 na Emiratesu u drugom kolu skupine H. Wenger je nakon utakmice odao respekt hrvatskom reprezentativcu:

"Eduardo je kvalitetan igrač. Nije bio spreman početi utakmicu, jer ima manji problem s ozljedom mišića. Stavili smo ga ipak na klupu unatoč strahu da bi se, pošaljemo li ga na travnjak, mogao ozbiljnije ozlijediti", rekao je Francuz konstatiravši na kraju: "Nismo imali drugih načina probiti obranu Grka nego uvesti Eduarda. Opet nam je donio razliku u igri!"

Statistika: Liga prvaka je Eduardovo natjecanje

Iako ove sezone ponovno zabija redovito u svim natjecanjima, hrvatski nogometni reprezentativac Eduardo posebno dobar golgeterski učinak i dalje drži u Ligi prvaka.

Hrvatski nogometaš ovosezonskim izdanjima u najjačemu europskome međudržavnom natjecanju klubova podsjeća na predstave otprije dviju sezona, konkretno iz jeseni 2007. godine, kada je tek prešao iz Dinama u Arsenal. Tada je debitirao u pretkolu Lige prvaka protiv praške Sparte, te za devedeset minuta na travnjaku Emiratesa zabio gol i asistirao Fabregasu, sve u dvjema minutama (88. i 89.).


Te je sezone još zabio dva gola, oba Sevilli. Upisao je ukupno šest nastupa, samo dva od prve do posljednje minute, te učinak od tri gola i jedne asistencije ostvario u ukupno 350 minuta na travnjaku, što znači da je zabijao ili asistirao svakih 87.5 minuta, dakle unutar minutaže jedne nogometne utakmice.

U prošloj je sezoni (2008/2009) zbog dugotrajnog oporavka od teškog loma noge i gležnja skupio tek 42 minute u dvama nastupima, protiv Rome i Manchester Uniteda. Nije u tom kratkom razdobolju niti zabio niti asistirao.

Zato je ponovno zablistao ove sezone, u kojoj ima fantastičan statistički učinak. U svakoj utakmici u kojoj je nastupio (niti jednom nije odigrao cijelu) ili je zabio ili asistirao. Protiv Celtica u pretkolu iznudio je i realizirao 11-erac, Standardu je u Liegeu presudio golom, a Olympiacosu u Londonu asistencijom. Baš svaki od tih triju učinaka dolazio je u trenucima neodlučenog rezultata na travnjaku: protiv Celtica i Olympiacosa kod 0-0, protiv Standarda kod 2-2!

Ili gol ili asistenciju u dosad odigranim utakmicama Lige prvaka, svima u dresu Arsenalu, Eduardo da Silva upisuje nakon svake 82 minute.

Eduardo da Silva, učinak u Ligi prvaka po sezonama:

2009/10: 3 nastupa, 181 minuta, 2 gola, 1 asistencija

2008/09: 2 nastupa, 42 minute, 0 golova, 0 asistencija

2007/08: 6 nastupa, 350 minuta, 3 gola, 1 asistencija

Ukupno: 11 nastupa, 573 minute, 5 golova, 2 asistencije

Pročitajte više