Xabija Alonsa zamijenit će druga legenda Real Madrida?

Foto: Profimedia

BAYER LEVERKUSEN ove sezone potpuno dominira u Bundesligi. Apotekari ne znaju za poraz u svim natjecanjima i trenutno imaju deset bodova više od aktualnog prvaka Bayerna deset kola prije kraja. Mnogi apsolutno opravdano kao najzaslužnijeg za ovaj uspjeh vide španjolskog trenera Xabija Alonsa (42), koji će gotovo sigurno uskoro prekinuti dugu dominaciju Bayerna.

Alonsu su mnogi predviđali uspješnu trenersku karijeru i prije nego što je počela. Na terenu je imao ulogu šestice i organizatora igre ekipe, a odrastao je pod utjecajem oca Perika, koji je bio igrač i trener. Igrao je pod nekim od najvećih trenera svih vremena: Rafom Benitezom, Joseom Mourinhom, Carlom Ancelottijem i Pepom Guardiolom.

Počeo u Realu

Trenerski staž započeo je u omladinskoj školi Real Madrida, a zatim je preuzeo B ekipu svog matičnog kluba, Real Sociedada. U Baskiji nije mogao dobiti priliku s prvom ekipom jer na tom mjestu sjajan posao godinama odrađuje Imanol Alguacil. To je iskoristio Bayer i ponudio Alonsu posao nakon katastrofalnog ulaza u prošlu sezonu.

Alonso je preuzeo ekipu koja se borila za ostanak, odveo je do šestog mjesta i polufinala Europa lige, a ove sezone podigao je klub na još višu razinu. Mnogi smatraju da bi ljeto 2024. moglo nalikovati na ono prije 20 godina, kada su europski klubovi krenuli u žestoku utrku za tadašnjeg hit-trenera Josea Mourinha.

Kao glavni kandidat za dovođenje Alonsa spominje se njegov bivši klub Liverpool koji traži nasljednika Jurgena Klopa. U svakom slučaju, vrlo je vjerojatno da Alonso provodi posljednje dane na Bay Areni te da će Apotekari uskoro tražiti novo rješenje.

Mijenja ga legendarni napadač?

Prema pisanju njemačkih medija, ponovno bi mogli posegnuti za Španjolcem koji je trenerski staž započeo u omladinskom pogonu Real Madrida, a trenutno je na čelu B ekipe Castille. Radi se o legendarnom napadaču Raulu.

Raul poznaje njemački jezik, što je veoma bitno Apotekarima, jer je u bogatoj karijeri nakon dugo godina u Realu dvije sezone proveo u Schalkeu, gdje je također ostavio dubok trag. Međutim, neki njemački mediji ističu kako je prioritet Bayera svim silama pokušati zadržati Alonsa.

Pročitajte više