Xavi: Boli me kako je Dembele izdao Barcu. Sve smo mu dali, a on je otišao u PSG

Foto: Profimedia

OUSMANE DEMBELE (26), najskuplji igrač u povijesti Barcelone i jedan od njenih najskupljih promašaja, napustio je klub i otišao u PSG šest godina nakon što je došao u Barcelonu kao Novi Neymar. Sukladno tome je bio i plaćen. Borussia Dortmund je za gotovo tinejdžera koji je u klubu bio tek jednu sezonu dobila čak 135 milijuna eura. Dembele je tako postao najskuplji igrač u povijesti Barcelone. Ubrzo se priključio nizu najskupljih promašaja tog kluba, u kojem su Coutinho, Griezmann, Pjanić...

Na rekordno skupom igraču Barcelona izgubila preko 100 milijuna eura

Dembele je u Barceloni imao sjajnih utakmica i proplamsaja, ali je ostao upamćen prije svega po ogromnim oscilacijama, nezrelosti i nizu ozljeda. Zato se učinak desnog krila od 185 utakmica, 40 golova i 43 asistencije smatra nedovoljnim i nedostojnim ogromne cifre koja je za njega plaćena. Barcelona je na kraju što se tiče Dembelea ostala kratka za čak 110 milijuna eura. On je naime sve dogovorio s PSG-om oko transfera u taj klub i to zahvaljujući klauzuli u svom ugovoru s Barcelonom. 

Barcelona ostala bez promašaja kojem je dala sve i uvijek stajala iza njega

Prema njoj je mogao otići u klub koji za njega najkasnije do 31. srpnja ove godine ponudi 50 milijuna eura. Preksinoć malo prije ponoći PSG je poslao službenu ponudu s tim iznosom, a Dembele je također pismeno zatražio od Barcelone da ga pusti. Barcelona se tako morala odreći igrača u kojeg je vjerovala i stajala iza njega i kada mu nije išlo, a to je bilo često, te mu je dala produljenje ugovora.  

Dembele je na kraju ispao gospodin, ali Xaviju to ništa ne znači

No sada odlazi, ali za tek upola od spomenutog iznosa odštete. Naime, prema ugovoru Barcelone i Dembelea, njegova odšteta od transfera u drugi klub dijeli se između Barce i igrača u omjeru 50:50. Tako da Barca ne dobiva 50, nego tek 25 milijuna eura za igrača kojeg je platila 135 milijuna eura. No španjolski mediji javljaju da je Dembele povukao džentlmenski, a mnogi će reći i jedini korektan potez s obzirom na to koliko ga je Barcelona platila i kako se prema njemu odnosila. Zbog svega što je Barca učinila za njega, on joj ustupa značajan dio, piše se čak i o 15 milijuna eura, polovici njegove odštete. 

"Boli me ovo što nam je napravio"

No to ništa ne znači Barceloninom treneru: "Boli me ono što nam je Dembele napravio jer smo jako pazili na njega i brinuli se da je sretan ovdje. Zato me razočarao njegov odlazak u PSG. On zna da se ne možemo natjecati s njihovom ponudom i da samo ga morali pustiti. PSG mu je dao fenomenalne uvjete o kojima mi ne možemo ni pomisliti, a Ousmane je prije toga pričao s Luisom Enriqueom i Nasserom Al Khelaifijem. Šteta... Smeta mi i što mi na moje pitanje 'Zašto odlaziš, pa učinili smo sve da budeš sretan ovdje? nije iskreno odgovorio. Problem je i što nas je oslabio svojim odlaskom pa sada trebamo novo krilo."

Pročitajte više