SPORTSKA 2019.

Za ove mlade igrače će svijet čuti u 2019. godini, a među njima i jedan Hrvat

Foto: EPA-EFE

IAKO JE prvim danom 2019. godine počeo zimski prijelazni rok, prava ludnica s transferima očekuje se na ljeto. Real mora u veliku rekonstrukciju momčadi, Arsenal mora promijeniti obranu, Barcelona također, a zanimljivo će biti pratiti što će se dogoditi s Mbappeom, Neymarom, Kaneom i Hazardom za koje se očekuje da bi uskoro mogli promijeniti klubove u rekordnim transferima.

No, veliki rat velikih klubova vodit će se i za sjajne mlade igrače. Matthijs de Ligt, Frankie de Jong ili Jadeon Sancho više nisu nova imena nego igrači koji već sad vrijede više od 60 milijuna eura. Točnije, Borussia je objavila da Sancha ne da ispod 80, zbog De Ligta će letjeti perje na ljeto, a očekuje se da će dostići cijenu od 80-ak milijuna eura.

Oni su već ove polusezone dokazali svoju kvalitetu, a mi vam donosimo popis mladih igrača od kojih se u 2019. godini očekuje prava eksplozija.

Ethan Ampadu (Chelsea, 18 godina)

Velški stoper je prošle godine odigrao sedam utakmica pod Antonijom Conteom i, iako ga je Sarri namjeravao koristiti ove sezone, prebačen je u mladu momčad. Tamo navodno briljira pa bi ga vrlo rado pola Championshipa vidjelo na posudbi ove sezone što je poslovično dobar potez za mlade engleske igrače.

Najbliži su Derby County i Aston Villa. U prvom je trener bivši Chelseajev igrač Frank Lampard, a u Villi je bivši Chelseajev kapetan John Terry u ulozi pomoćnog trenera. Uzeo bi ga i Cardiff, ali u svakom slučaju od Ampadua se očekuje da se ove godine nametne i polako počne ulaziti u prvu momčad Chelseaja.

Sander Berge (Genk, 20 godina)

Sjajni norveški zadnji vezni je u 29 nastupa ove sezone zabio dva i namjestio četiri gola, a već sad je procijenjen na 17 milijuna eura. Upisao je već 12 nastupa za norvešku reprezentaciju, a nakon ozljede koljena ponovno se vraća u Genkovu prvu momčad.

Visok je 190 centimetara i iznimno je dobar u skoku, a u Europa ligi zabio je dva gola od kojih jedan u remiju protiv Bešiktaša 1:1 koji je Belgijcima trasirao put prema drugom krugu.

Tottenham je navodno već u ozbiljnim pregovorima da bi ga doveo u ovom prijelaznom roku, a ako ne uspije, pratit će njegov razvoj u Belgiji i pokušati ga uzeti na ljeto. Belgijski mediji pišu da je pred Bergeom velika karijera.

Giorgij Čakvetadze (Gent, 19 godina)

U današnje vrijeme u kojem klubovi znaju igrati i do 60 utakmica po sezoni vrlo se cijene igrači koji mogu jednako kvalitetno igrati na dvije, po mogućnosti i tri pozicije. Jedan od takvih je fantastični Gentov Gruzijac kojeg koriste u sredini vezne linije, na polušpici, a u zadnje vrijeme na lijevom krilu.

Zabio je ove sezone pet te asistirao šest golova, a zapalio je belgijsku ligu nevjerojatnom brzinom. Stilom igre neodoljivo podsjeća na brazilskog majstora pa su ga već prozivali "gruzijskim Kakom". Za reprezentaciju je debitirao u ožujku ove godine i u sedam nastupa je zabio već pet golova. Zapamtite ovo ime...

Samuel Chukwueze (Villarreal, 19 godina)

Nigerijac je briljirao u drugoj momčadi Villarreala koji ga je u listopadu prebacio u A momčad. Zvučat će pretenciozno, ali Chukwueze neodoljivo podsjeća na Arjena Robbena, stilom, brzinom i tehnikom djeluje isto kao veliki Nizozemac. Može igrati lijevo i desno krilo, strašno je brz, a već ga žele Arsenal, Leicester i još nekoliko engleskih klubova.

Josip Brekalo (Wolfsburg, 20 godina)

Sjajni mladi hrvatski reprezentativac odlično je odigrao ovu polusezonu i konačna potvrda njegova iznimnog talenta očekuje se u 2019. godini. U dva nastupa za Hrvatsku pokazao je da će biti budućnost reprezentacije, a u Wolfsburgu su s njim vrlo zadovoljni.

U klubu je u kojem se lako može izboriti za minutažu i, zaobiđu li ga ozljede, ovo bi mogla biti njegova godina.

Reiss Nelson (Hoffenheim, 18 godina)

Lijevo krilo, desno krilo, polušpica, desni vezni - sve to može igrati ovaj odlični Englez. Nismo s njime otkrili toplu vodu, ali za Nelsona je samo nebo granica ove godine.

U 21 nastupu za Hoffenheim zabio je sedam golova, mogao bi još toliko do kraja i smatra se jednim od najvećih europskih talenata.

Oliver Skipp (Tottenham, 18 godina)

Tottenham je utukao 800 milijuna eura u novi stadion i novca za pojačanja neće biti previše. Stoga se Spursi okreću vlastitom pogonu iz kojeg je već izašao Harry Winks, ali Pochettino smatra da će Skipp uskoro biti standardni član prve momčadi.

Veznjak velikih kapaciteta polako se priključuje prvoj momčadi Spursa, a kad zareda sve više teških utakmica do kraja ove sezone, za očekivati je da će uskakati kad će biti potrebno.

Nicolo Zanilo (Roma, 19 godina)

Talijanski mediji već su ga prozvali budućim Rominim Stevenom Gerrardom u kojeg se kunu svi talijanski stručnjaci. Od studenog je postao standardni član Romine momčadi, a zadnjih šest utakmica u Serie A započeo je u početnoj postavi i zabio je jedan gol.

U mlađim kategorijama u Interu, Fiorentini i Entelli je briljirao, a od listopada je upisao četiri nastupa za mladu talijansku reprezentaciju. 

Pročitajte više