liga prvaka

Za povijest LP-a: Na svoj novi nastup čekao 17 godina, zadnji put je mijenjao Dudeka

MANCHESTER CITY je rutinski na svom Etihadu protiv lisabonskog Sportinga izborio nastup u četvrtfinalu Lige prvaka. Sve je bilo gotovo u prvom susretu u Lisabonu, kad su Englezi potukli domaćina s nogu i slavili s 5:0. U uzvratu je bilo 0:0, a kao zanimljivost izdvaja se 36-godišnji vratar Cityja Scott Carson, kojem je Pep Guardiola dao šansu u nastavku susreta.

Naime, prošlo je točno 16 godina i 338 dana od njegovog posljednjeg nastupa u Ligi prvaka i to je najveća vremenska razlika između dva nastupa jednog igrača u ovom natjecanju u povijesti.

Posljednji put kada je branio, bio je tinejdžer koji je zamijenio Jerzyja Dudeka na golu Liverpoola. Tada perspektivni golman je na gol stao 5. travnja 2005. godine te je branio protiv Juventusa na Anfieldu u susretu četvrtfinala.

Zadnji put branio kad je Liverpool uzeo Ligu prvaka

Dudek je imao problema s koljenom i zbog toga je Englez morao stati na vrata. Liverpool je te sezone osvojio Ligu prvaka, pobijedivši AC Milan u legendarnom finalu Istanbula. Dudek je bio junak tog susreta, a Carson je sjedio na klupi.

Sinoć mu je Guardiola omogućio da ponovo stane na gol, ubacivši ga umjesto Edersona dvadesetak minuta prije kraja. Carson mu se odužio obranivši zicer igraču Sportinga Paulinhu i pokazao je da je i dalje dobar golman iako je tek treći izbor na Etihadu.

Pep ga obožava

"Oduševljen sam poslom koji radi. Svakodnevno odlično surađuje s Edersonom i Zackom Steffenom, a danas nas je spasio od poraza. Ima veliko poštovanje u svlačionici. Kad govori, svi ga slušaju. Dobro je imati nekog takvog u momčadi", rekao je Guardiola nakon utakmice.

Carson nikada nije napravio karijeru kakvu su mu predviđali. U Liverpoolu je prvo služio kao zamjena za Dudeka, a potom i Pepeu Reini. Englez je bio i na posudbama u Sheffield Wednesdayu, Charltonu i Aston Villi.

Od 2008. do 2011. Carson je bio golman West Bromwich Albiona, a kasnije je branio za Bursasporu i Derby County. Od ljeta 2019. godine je u Manchesteru, a do sinoć je odigrao samo jedan susret, i to u 36. kolu Premier lige prošle sezone, kada je City savladao Newcastle s 4:3.

Pročitajte više