Zadar je doživio rezultatski kolaps sličan Hajdukovom, a odgovoran je Danijel Jusup

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

DOK JE Hajduk u posljednja dva tjedna upropaštavao sve za što je radio cijelu sezonu te ostao bez šansi za osvajanje naslova u prvenstvu i Kupu, sličan je kolaps, iako manjih razmjera, doživio još jedan velikan dalmatinskog sporta. KK Zadar je imao priliku napraviti pravi iskorak u ABA ligi, zauzeti četvrto mjesto pred doigravanje, osigurati ne samo lakšeg protivnika nego i prednost domaćeg terena, ali je u zadnja tri kola sve pogubio i završio tek šesti.

Vrhunac je bio poraz u Beogradu od Partizana u ponedjeljak, u kojem su Zadrani primili čak 111 poena, a za kaznu će u play-offu igrati protiv jake Budućnosti, umjesto puno prihvatljivije Cedevite Olimpije ili Mege, čime je kompromitirao najbolju sezonu u ABA ligi u posljednjih 15 godina. 

Iako je u to vrijeme klub prolazio i kroz kontroverzne izbore za novog direktora, za sunovrat na terenu podosta je odgovoran trener Danijel Jusup zbog nesmotrenog forsiranja igrača, što je dovelo do ozljeda važnih karika u ključnom dijelu sezone ABA lige.

Jusup nepotrebno mrcvario nedovoljno oporavljene igrače

Zadar je bio na dobrom putu da završi na odličnom četvrtome mjestu, a za to su im trebale pobjede protiv Borca i FMP-a, koji se ove sezone nalaze u donjem dijelu ljestvice i bez ozbiljnijih rezultatskih ambicija. Umjesto očekivanih pobjeda, Zadar je upisao dva šokantna poraza te je na kraju pao čak na šesto mjesto. 

Pet dana prije krucijalne utakmice protiv Borca u Čačku igrao je potpuno nevažnu utakmicu domaćeg prvenstva u Sinju protiv Alkara. Na toj utakmici Jusup je nepotrebno mrcvario nedovoljno oporavljene Marka Ramljaka i Karla Žganeca koji su se na toj utakmici ozlijedili i nisu mogli pomoći ostatku momčadi protiv Borca. 

U ovom slučaju još jednom je došla do izražaja nevjerojatna Jusupova tvrdoglavost koji cijelu sezonu u ABA ligi, ali i u domaćem prvenstvu, igra sa šest igrača, čak i po cijenu ozljeda. Takva sportska "politika" Zadar je ove sezone direktno koštala četvrtog mjesta u regionalnoj ligi. 

O zapostavljanju mladih igrača u Zadru se "ne smije" pisati

Trenerova "upornost" najbolje se očituje kroz "igranje" mladog zadarskog igrača Krševana Klarice kojeg se zadarski trener sjeti svake prijestupne godine, a kad god dobije ozbiljnu priliku, vrati mu dobrom igrom. Klarica je na zadnjoj utakmicu domaćeg prvenstva protiv Dinama za 28 minuta imao učinak od 15 poena i četiri asistencije, što je potvrda da je ove sezone mogao i morao ozbiljnije participirati u slabašnoj hrvatskoj ligi te tako odmoriti glavne igrače. 

Krševan Klarica (Sime Zelic/PIXSELL)

Ovo je u Zadru tabu tema i o njoj lokalni novinari nemaju hrabrosti pisati, ponajviše zbog straha od Danijela Jusupa koji je izuzetno težak za suradnju s medijima, a poznat je i kao zlopamtilo, ako se netko od novinara drzne propitkivati njegove "nepogrešive" odluke. Jusup u Zadru ima status božanstva i lišen je svake kritike, a o njemu se smiju pisati isključivo hvalospjevi. 

Budućnost zna za što igra, Zadar ne

Dalmatinski abaligaš pokušat će popraviti dojam u četvrtfinalnoj seriji protiv Budućnosti, a to će biti izuzetno težak zadatak za zadarske igrače. Podgorička momčad ne odgovara Zadru poglavito u fizičkom djelu igre i u regularnom djelu sezone pobijedila ju je oba puta. Momčad iz Podgorice ima visoke ambicije i njihov je cilj konstantno participirati u Eurokupu, stoga će četvrtfinale protiv Zadra sigurno dočekati motivirano, ali i krajnje oprezno, jer ekipu Zadra nije pametno podcijeniti, unatoč brojnim mušicama u zadnje vrijeme. 

Crnogorci jako dobro znaju za što se bore, a kod Zadra nažalost to nije slučaj. Nekim čudom, ako Zadar i prođe u polufinale i izbori Eurokup, zbog svoje krajnje neodgovorne financijske politike i velikih dugova neće moći zaigrati u drugom po snazi europskom natjecanju. Zadru je rezultat u ABA ligi već neko vrijeme isključivo prestiž bez bilo kakvih dugoročnih benefita, a ligu igra samo zato što je besplatna, ali nažalost bez ozbiljnih europskih ambicija.

Zaduživanje bez ikakvog razloga

Ni u hrvatskoj ligi Zadar se ne ponaša drugačije. Zadranima ostaje završnica domaće poluamaterske lige koja svakim danom sve više gubi na značaju. Zadrani su apsolutni favoriti za osvajanje slabašne domaće lige, ali što nakon osvajanja i slavlja? Luka Božić će se otisnuti u neku europsku destinaciju, a njegovim putem će vjerojatno ići i Dario Drežnjak, a možda i ostali. 

Zbog njihovih za hrvatske prilike astronomskih plaća Zadar će po svemu sudeći iduće sezone biti primoran ići u svojevrsnu štednju, a to sa sobom veže i problem nastupanja u europskim natjecanjima, koje Zadar također već godinama odbija zbog praznog klupskog računa. 

Proračun kluba odavno je probijen, dug je povećan, novih sponzora nema na vidiku, a predstečajna nagodba arhivirana je duboko u prašnjave klupske ladice. Početkom sezone iz Zadra su se mogle čuti nesuvisle najave da je primarni cilj kluba ostanak u ABA ligi i to unatoč tome što se "povećao" proračun i što se zadržao MVP lige Luka Božić i hrvatski reprezentativac Dario Drežnjak. 

Luka Božić (Ivana Ivanovic/PIXSELL)

Svjesno se išlo u daljnje zaduživanje znajući da bi se i s jeftinijom ekipom osigurao ostanak, a istovremeno su u klubu bili svjesni da eventualni visoki plasman u ABA ligi neće donijeti europski iskorak i to zbog stravičnih financijskih dubioza. Klupsko vodstvo sastavilo je momčad vrijednu milijun eura za osvajanje amaterskog domaćeg prvenstva nakon kojeg će odbiti poziv za sudjelovanje u europskom natjecanju. Šizofreno ponašanje i financijski štetno poslovanje bez bilo kakvog dugoročnog plana, a koje će za rezultat na kraju sezone imati po tko zna koji put novi početak.

Ima li novi direktor uopće program?

Klub je nedavno imenovao novog direktora, Edija Nadarevića, ali on još nije zasjeo u direktorsku fotelju. Budući direktor kluba odrađuje jednomjesečni otkazni rok u carini i tek će krajem sezone službeno postati prvi operativac kluba. Ovo je moguće samo u Zadru. 

Od novog direktora u javnosti nismo čuli ni riječ o njegovom programu prema kojem će voditi klub. To je krajnje čudno jer je jedan od uvjeta za direktorski natječaj prezentacija plana i programa za mandatno razdoblje, a koju je kandidat bio dužan prezentirati Nadzornom odboru. 

Pa, ako je novi direktor izabran, bez obzira na koji način, zašto se program ne pokaže navijačima i ostaloj javnosti. Ne postoji ni jedan razlog da građani Zadra, koji financiraju klub, nemaju uvid u tako važan dokument. Osim, ako ozbiljan plan novog direktora uopće ne postoji, a u Zadru ni tu opciju ne treba odbaciti.

KK Zadar je trenutno klub bez kormilara koji svjesno troši novac koji nema, a sve kako bi se navijačima kratkoročno zamazale oči takozvanim uspjesima, iza kojih će ostati financijski minusi i novi počeci. 

Ovakvo neodgovorno klupsko financijsko ponašanje zbog pokoje pobjede više u regionalnoj ligi i osvajanje naslova prvaka treba gledati i u kontekstu skorašnjih parlamentarnih izbora, a sve kako bi navijački, ali i ostali naivni zadarski puk što zadovoljniji dočekao izborni dan. Računi će se ionako "analizirati" iza izbora, a onda tko živ, a tko mrtav.

Pročitajte više