Spektakularan UFC u Zagrebu: Cigano zapalio Arenu i pobijedio Rothwella, Gonzaga nokautiran

Foto: HINA, Index, UFC
Video: Dario Dalmacija

ZAGREB je prvi put u bio centar MMA svijeta. UFC je konačno stigao u Hrvatsku, najjača svjetska borilačka promocija priredila je zagrebačkoj publici i gostima iz cijele Europe nezaboravan doživljaj, a borci sjajnim nastupima oduševili gotovo 14 tisuća navijača u Areni.

> Pokrajac: Ponosan sam što smo napunili Arenu, htio sam napraviti veći šou

> Pejić nakon debija u UFC-u: Ovo mi je najgora borba u životu

> Pogledajte kako je Arena eksplodirala zbog Cro Copa

U glavnoj borbi večeri brazilska legenda Junior dos Santos i Ben Rothwell, jedan od najopasnijih teškaša svijeta, priredili su napet meč i držali publiku na rubu do samog kraja. Dos Santos je imao vodstvo na sudačkim karticama nakon prvih rundi, a Rothwell oprezno čekao priliku za svoj potez odluke kojim bi prelomio borbu. Istjecale su posljednje sekunde kada je opet krenuo, ali "Cigano" ga je još jednom izbjegao i odnio pobjedu kojom se vratio u vrh i na put natrag prema borbi za titulu koju je nekada držao.

Obojica su počela oprezno znajući da jedan udarac ovih majstora može odlučiti pobjednika. Tribine su već u prvoj rundi zaorile "Ci-ga-no! Cigano!" kao da su na njima tisuće njegovih Brazilaca. Prvi je došao do udarca u Rothwellovu glavu pa u trbuh, dugo su se odmjeravali na distanci, Rothwell se pokušavao približiti, no JDS ga je odbijao brzim boksačkim udarcima.

U drugoj rundi Rothwell je krenuo naprijed, a Dos Santos ga pogađa u tijelo i prvi put ruši, ali brzo je ustao. Rothwell je skočio na protivnika, ali ga je Junior izbjegao i nastavio pogađati skupljajući bodove. Pred kraj runde nogom odbacuje "Big Bena" preko pola oktogona ali promašuje završni udarac. U trećoj Rothwell konačno pogađa Dos Santosa u glavu, krenuo je otvorenije naprijed pa primio seriju udaraca u glavu i gornji dio tijela. U istom ritmu se nastavilo i u četvrtoj rundi, a Amerikanac se i dalje neuspješno pokušavao pibližiti protivniku. Minutu i pol do kraja Rothwell je sjajno pokušao high-kickom, promašio je, a Junior novom serijom zadaje tri udarca u glavu no prima par na samom kraju runde. U posljednjoj je Rothwell krenuo na sve i ništa, probijao se kroz JDS-ove udarce ne bi li ga dohvatio, bacio se na glavu i pogodio kavez, ali vidjelo se da to nije onaj Rothwell kakvog su mnogi očekivali.

"Hrvatska, volim vas"
 
"Napravili ste mi ovo iskustvo nevjerojatnim. Jako sam sretan što sam mogao pobijediti za vas večeras", rekao je Junior dos Santos u oktogonu nakon borbe.

"Hrvatska, volim vas!", viknuo je na kraju na hrvatskom i još jednom pokupio ovacije publike koja mu je stvorila domaću atmosferu i olakšala put do pobjede.  

> Dos Santos: Nisam znao da će Hrvati skandirati moje ime, ova pobjeda je za njih

Gonzaga nokautiran!


U sunaslovnoj borbi večeri Derrick Lewis, brutalni nokauter koji je uskočio na event mjesec dana prije borbe umjesto Ruslana Magomedova, razbio je Gabriela Gonzagu u prvoj rundi!

Direktom ga je načeo, a onda krošeom poslao na tlo i lako ga dokrajčio udarcima. Iako se činilo puno ozbiljnije, Gonzaga je na kraju uspio odštetati iz oktogona, a Lewis priredio urnebesno slavlje na oduševljenje publike.

Gonzagi je to čak četvrti poraz u posljednjih pet borbi. Prije točno godinu dana laktovima ga je dotukao Cro Cop u svojoj posljednjoj borbi karijere, a u prosincu se vratio pobjedom sudačkom odlukom protiv Konstantina Erikhina.

Još jedan okršaj u teškoj kategoriji donio nam je borbu Amerikanca Curtisa Blaydesa i Francuza Francisa Ngannoua, a u razmjeni udaraca Blaydes je zadobio neugodnu ozljedu, a hematom mu je zatvorio oko zbog čega nije dobro vidio i odlukom liječnika borba je prekinuta, a pobjedu TKO-om je upisao Ngannou. 


I Timothy Johnson slavio je u okršaju teške kategorije jednoglasnom odlukom sudaca protiv debitanta, opasnog Poljaka Marcina Tybure u meču u kojem su obojica primili teške udarce, ali ih jednako dobro podnosili tijekom sve tri runde.

POKRAJAC ZAPALIO ARENU PA IZGUBIO

Kakav okršaj! Arena se užarila nakon povratka Igora Pokrajca u oktogon! Hrvatski borac i Poljak Jan Blachowicz pružili su fantastičan šou i krvavi okršaj iz kojeg je gostujući borac izašao kao pobjednik jednoglasnom odlukom sudaca.

Na otvaranju je Pokrajac zadao Blachowiczu dva dobra udarca u glavu, no ubrzo su završili u parteru gdje je Poljak bio u prednosti. "The Duke" je pružio žestok otpor i uspio se vratiti na noge s protivnikom na leđima, preokrenuo je Blachowicza, došao u mount poziciji odakle ga je udarao laktovima. U drugoj rundi već su obojica bili ispuhani zbog jakog tempa u prvoj, izmjenjivali su udarce, spuštali gard, a onda je Pokrajac razbio lice Janu i podigao publiku na noge. Uslijedio je klinč u kojem je Pokrajac uspio zadati par udaraca. U trećoj je Poki prvi napao, ali Blachowicz ga je izbjegao i vratio ih u parter gdje su i završili borbu.
 
"Hvala na dobrodošlici u Zagrebu. Nije važno kako sam pobijedio, važna je pobjeda", rekao je Blachowicz nakon pobjede.

Pokrajac se naklonio i zahvalio publici na podršci.

Zagrebu i ženska MMA poslastica

Hrvatska je prvi put uživo vidjela i UFC okršaj borkinja. Maryna Moroz jednoglasnom je odlukom sudaca u sve tri runde porazila Rumunjku Cristinu Stanciu nakon napetog dvoboja u kojem smo vidjeli lijepe serije udaraca i žestoku bitku u parteru.

20:00  Hrvatska MMA legenda Mirko Filipović ušao je u Arenu uz zvukove "Wild boysa" i ovacije s tribina. Nažalost po fanove, ovaj put će sve gledati s druge strane kaveza.

19:50 U žestokom okršaju nakon tri runde jednoglasnom odlukom sudaca Zak Cummings je porazio Nicolasa Dalbyja za kraj uvodnog dijela programa.

19:10  Alejandro Perez također je bio brz i već u prvoj rundi serijom udaraca došao do prekida i pobjede protiv Iana Entwistlea. U napetom okršaju u parteru Entwistle je sjajno uhvatio Pereza za noge, ali nije ga uspio prisiliti na predaju dok je njegov protivnik neometano redao udarce u glavu sve dok sudac nije rekao dosta.

18:35 U Areni je i hrvatski nogometaš Mario Mandžukić koji je veliki fan borilačkih sportova

18:30  Uf, kakav udarac! Bosanskohercegovački borac Damir Hadžović poražen je od Mairbeka Taisumova prekidom u prvoj rundi nakon silovitog aperkata i lijevog krošea koji su ga srušili, a sudac odmah prekinuo borbu.

18:10  FILIP PEJIĆ IZGUBIO! Mladi hrvatski borac poražen je gušenjem u prvoj rundi.



U svom UFC debiju protiv Poljaka Stasiaka nije uspio pokazati svoje vještine. Poljski borac brzo je prebacio borbu u parter, Pejić se uspio izmigoljiti i ponovo stati na noge, ali u drugom pokušaju Stasiak mu se uspio popeti na leđa i gušenjem odnijeti pobjedu.

17:50  Jared Cannonier porazio je Cyrila Askera nokautom u prvoj rundi nakon 2 i pol minute borbe, a Lucas Martins podijeljenom je odlukom sudaca upisao pobjedu protiv Roberta Whiteforda

17:20 Alessio Di Chirico i srpski borac Bojan Veličković otvorili su Zagrebački Fight Night napetom borbom u tri runde, a Velčković je odnio pobjedu odlukom sudaca.

17:00  Počeo je spektakularni event u Areni preliminarnim borbama. Index vas izvještava iz prvog  reda

UFC FIGHT NIGHT 86: Rothwell vs. Dos Santos

REZULTATI GLAVNIH BORBI

Junior dos Santos (Bra) - Ben Rothwell (SAD) - jednoglasnom sudačkom odlukom
Derrick Lewis (SAD) - Gabriel Gonzaga (Bra) - KO, 1. runda
Francis Ngannou (Kam) def. Curtis Blaydes (SAD) - pobjeda Ngannoua TKO nakon intervencije liječnika
Timothy Johnson (SAD) def. Marcin Tybura (POLJ) - jednoglasnom sudačkom odlukom
Jan Blachowicz (Polj) def . IGOR POKRAJAC (HRV) -  jednoglasnom sudačkom odlukom
Marina Moroz (Rus) def . Cristina Stanciu (Rum) - jednoglasnom odlukom sudaca

 

REZULTATI UVODNIH BORBI

Zack Cummings (SAD) def. Nicolas Dalby (DAN) -  jednoglasnom sudačkom odlukom
Alejandro Perez (Mek) def. Ian Entwistle (Eng) – TKO 1. runda
Mairbek Taisumov (Rus) def. Damir Hadžović (BIH) - TKO, 1. runda
Damian Stasiak (Polj) def.  Filip Pejić (HRV) - stražnje gušenje 1. runda
Lucas Martins (Bra) def . Robert Whiteford (VB) -  podijeljena sudačka odluka
Jared Cannonier (SAD) def. Cyril Asker (Fra) - KO 1. runda
Bojan Veličković (Srb) def. Alessio Di Chirico (ITA) - jednoglasnom sudačkom odlukom

 

16:20  U ekskluzivnom intervjuu za Index istinska MMA legenda Josh Barnett, nekad najmlađi prvak UFC-ove teške kategorije, progovorio je o svojoj trilogiji s Cro Copom, životu MMA borca, danima PRIDE-a, dopingu, Stipi Miočiću i brojnim drugim temama.

15:40 Hrvatskog borca Filipa Pejića čeka težak meč u bantam kategoriji sa Poljakom Damianom Stasiakom koji je lani debitirao u UFC-u u Krakowu gdje je Cro Cop bio glavna zvijezda večeri. Stasiak je najavio da će protiv Pejića ići na rušenje.

"On je komletan borac. Jako je dobar udarač i puno je uložio u stojku. Ima prednost u dosegu, ali vježbao sam za to. Definitivno sam bolji hrvač od Filipa i to ću potvrditi u kavezu. Ne osjećam pritisak, u potpunosti sam koncentriran na svog protivnika. U borbi ćemo vidjeti koliko je mentalno jak i što može napraviti", rekao je Stasiak o Pejiću u razgovoru za Fightsite.

15:15 Poljak Marcin Tybura će debitirati protiv Timothyja Johnsona, koji već ima dva nastupa u UFC-u i jednu pobjedu. Tyburu su mnogi smatrali jednim od najboljih teškaša izvan UFC-a, a konačno se došao pokazati i u najjačoj promociji.

"Borbe započinje jako agresivno. Voli stiskati protivnike uz ogradu, ići na rušenje i boksati u klinču i mislim da će isto pokušati provesti i u ovom meču. On je najopasniji teškaš na podu i ima nešto u njemu što ga čini toliko dobrim borcem", rekao je Tybura za Fightsite o svom protivniku.

Njihov okršaj je jedan od pet teškaških borbi na zagrebačkom eventu.

14:50 U detaljnoj UFC-ovoj analizi pogledajte kako su MMA stručnjaci i neki od najpoznatijih boraca najavili zagrebački event i predvidjeli rasplet borbi.


14:00 Tko su ljepotice iz oktogona koje će večeras nastupiti u Areni, pogledajte u našoj galeriji 

 

Posted by Index Sport on 8. travnja 2016

13:30  UFC je u Zagreb doveo još jedno veliko ime. Posao najave boraca odradit će legendarni Bruce Buffer, koji je odradio sve najveće evente ove promocije, no u posljednje dvije godine nije radio u Europi, osim u Krakowu gdje je najavio Mirka Filipovića i Gabriela Gonzagu.

13:00 O Zagrebu i večerašnjoj priredbi već danima pišu brojni europski mediji, nestrpljivo ga čekaju fanovi širom svijeta kao i milijunska publika u SAD-u i Brazilu odakle dolaze brojni borci. Pogledajte UFC-ov najavni video za svoj prvi spektakl u Hrvatskoj. 

Ready? Ben Rothwell and Junior Dos Santos throw down tonight at UFC Zagreb!!

Posted by UFC on 10. travnja 2016


Sudar teškaša s velikim ulogom: Junior dos Santos i Ben Rothwell najavili spektakl

Junior dos Santos bio je glavni mamac za publiku, a u glavnoj borbi večeri bivši se prvak teške kategorije bori protiv ubojitog "Big Bena" Rothwella koji je stigao potvrditi status izazivača. Obojica će imati veliku podršku s tribina, a osjetili su to na zagrebačkim ulicama posljednjih dana.

> VIDEO Junior dos Santos za Index: Hrvati su me iznenadili

> VIDEO Big Ben Rothwell: Dobro je imati Cro Copa na svojoj strani


Pogledajte što su rekli po dolasku u Zagreb, tri dana uoči svog okršaja u Areni.



 
Hrvatsku na ovom eventu predstavlja povratnik u UFC Igor Pokrajac, koji je stasao uz legendarnog Cro Copa i s iskustvom u UFC-u i formom koju je pokazao u FFC-u, silno želi pobijediti pred svojim navijačima. Uz njega će svoj debi za UFC upisati Filip Pejić, jedan od najboljih i najatraktivnijih mladih hrvatskih boraca koji je u FFC-u oduševio regionalnu publiku i skupio velik broj fanova.

Obojica su prošla vaganje, a "Nitro" Pejić, kojem je najveći problem bio skidanje kilaže, gotovo 10 kilograma, za silazak u nižu kategoriju, imao je podršku nekoliko stotina svojih navijača.

Pogledajte kako su Pokrajac i Pejić pred Indexovom kamerom najavili svoj nastup u Zagrebu. 

Gabriel Gonzaga, posljednji protivnik Mirka Filipovića prije odlaska u mirovinu, još je jedno veliko ime koje je UFC doveo u Zagreb. Nažalost, ne na još jedan revanš s Cro Copom, već na okršaj s opasnim nokauterom Derrickom Lewisom koji je uskočio u borbu mjesec dana prije eventa zbog ozljede Ruslana Magomedova. 

> Gonzaga: Nakon pobjede protiv Cro Copa postao sam profesionalac

 

31-godišnji Lewis je iskusan borac sa šest borbi u UFC-u i dvije uzastopne pobjede protiv Viktora Pešte i Damiana  Grabowskog u veljači ove godine. Opasan je nokauter koji je u MMA karijeri 13 od svojih 14 pobjeda ostvario nokautom i jednu submissionom. Odluku sudaca dočekao je samo dvaput u ukupno četiri poraza.

"Velik je momak. Bit će teško, ali vjerujem da ga mogu poraziti", rekao je Gonzaga.

Lewis je uoči nastupa poručio: "Predviđam da ću borbu završiti u prvoj rundi. Gonzaga je čvrst protivnik. Neću ga podcijeniti, ali ću u oktogonu ići na prekid i pokušati mu otkinuti glavu. Mrzim gledati dosadne borbe i mrzim biti dio istih tako da ću od ovog susreta napraviti zabavan meč".

Evo i njihove međusobne statistike.

 
Derrick Lewis vs. Gabriel Gonzaga

Someone is getting knocked out at UFC Zagreb tomorrow night!! #justsayin

Posted by UFC on 9. travnja 2016

 

I bez Mirka Filipovića ili Stipe Miočića, UFC je rasprodao Arenu, a atmosfera će, ako je suditi po jučerašnjoj na vaganju biti fantastična.

> Pogledajte povijesno vaganje za današnji UFC u Areni

 

 

Pročitajte više