"Zahvaljujući pulskom Abramoviču Istra je ponovno avangarda!"



NOGOMETNI klub Istra 1961 u ponedjeljak je postao prvi klub u Hrvatskoj u kojeg ulazi strani kapital, preko predsjednika Mihaila Ščeglova. Dosadašnji Izvršni dopredsjednik Ivan Herak smatra da je ulazak stranog kapitala u klubove osnovni uvjet za preživljavanje u današnje vrijeme.



"Istra je ponovno avangarda u nekim stvarima. Došlo je do realizacije jedne potencijalne suradnje koja je, između gospodina Ščeglova, grada Pule i županije, trajala duže vrijeme. Prema našim procjenama bit će to dugogodišnja suradnja na zadovoljstvo svih uključenih", kaže Ivan Herak, koji će u novom sazivu s mjesta Izvršnog dopredsjednika preseliti na mjesto predstavnika u Udruzi prvoligaša i Skupštini HNS-a.

Herak potvrđuje da je u ovo recesijsko vrijeme ulazak stranog kapitala način kako klubove održati vitalnima.

"Ulazak Ščeglova je dobro došao potez, htio bih naglasiti da nije prodan ni klub, ni stadion, niti je on postao vlasnik. On je zasad u ulozi partnera. Pogotovo u ovo vrijeme recesije to je način kako klub održati stabilnim".

Kao većina drugih prvoligaša, Istra je također imala problema s dugovanjima prema igračima i teško su se dovodili sponzori. Dolaskom Ščeglova počinje nova era, u ovo vrijeme krize, u Istri se počinje ambiciozno gledati na budućnost.


"Bilo je dugovanja, no nešto manje nego kod drugih klubova. Mi smo za sljedeću godinu imali zacrtano 50-60 posto budžeta, a dolaskom Ščeglova upotpunili smo taj budžet. Sad moramo unaprijediti klub na svim organizacijskim razinama. Razvoj nogometne škole, primjerice, bit će prioritet za stvaranje dugoročno stabilnog kluba".

S mjesta Izvršnog dopredsjednika Herak prelazi na mjesto predstavnika u Udruzi prvoligaša i Skupštini HNS-a, tijelima gdje Istra dosad nije bila pretjerano zastupljena.

"Slažem se da klub nije bio dovoljno zastupljen u Udruzi i Skupštini HNS-a. Jedan razlog naše rezultatske krize leži i u tom problemu. Potrebno je agitiranje i lobiranje za klub u tim tijelima, bez toga ne može doći do pravog rezultata".



Herak pozdravlja Ligu 16, te misli da je ona prava stvar u hrvatskim okolnostima.

"U svakom slučaju mislim da je Liga 16 opravdala svoja očekivanja, oni koji nude ligu s manje klubova nisu dali nikakve argumente za to. Mišljenja sam da neke sredine, poput Dubrovnika, Slavonskog Broda, treba oživjeti, a za to je potrebna takva, šira, liga. Mi smo često skloni podcjenjivanju hrvatske lige, no ta je liga dala kostur naše reprezentacije, od Pletikose, Ćorluke, Srne, Olića... Svi su oni ponikli u takvoj ligi. Da nije valjala, ne bi niti oni danas igrali u Tottenhamu, Bayernu...", kaže Herak.

Novonastalom situacijom Istra će biti u boljoj financijskoj situaciji, a kako je sam Ščeglov najavio, za dvije-tri godine mogla bi početi borba za Europu. Neće biti potrebae za prodavanjem igrača.

"U principu nećemo morati prodavati igrače, no dođe li dobra ponuda za, primjerice Traorea, klub neće oklijevati prodati ga".

Herak vjeruje da je projekt HRT-a Volim nogomet bio pun pogodak i smatra da bi se trebao nastaviti po svaku cijenu.

"Postoji nekoliko razloga što je emisija Volim nogomet bila dobra. Kao prvo, doprinijela je regularnosti natjecanja, utakmice su u potpunosti bile javne. Mislim da će regularnost lige biti narušena ako te emisije više ne bude. Zatim, gledanost je bila dobra i klubovi su se mogli sa sponzorima dogovarati uz argument da je 15 domaćinstava gledalo, na pamet govorim, šest ili sedam tisuća ljudi. Ukoliko ne bude te emisije, sponzorima će se morati reći da je klub gledalo 2000 ljudi", slikovito je opisao Herak, koji vjeruje da je emisija dobra i zbog mladih naraštaja u Hrvatskoj.

"Ukidanje emisije bila bi loša stvar za hrvatski nogomet i zbog mladih naraštaja, kojima gledanje utakmica može biti motivacija za rad i treninge", smatra Herak.

Iako klub nije dobio puno novaca od HRT-a i emisije Volim nogomet, Herak tu ne vidi problem.

"Mislim da je taj moment najmanje bitan, jer su klubovi posredno ostvarivali tu financijsku korist, na način na koji sam opisao, preko sponzora".

Na kraju, svi simpatizeri pulskog prvoligaša mogu biti zadovoljni. Nakon što je izabran, Ščeglov je najavio velike stvari. Prvo i osnovno je opstanak u prvoj ligi, a za dvije ili tri godine planira klub dovesti do razine borbe za europsku kvalifikaciju.

Pročitajte više