Zakon braće

Foto: Guliver Image/Getty Images

SJEĆATE se serije koja je kod nas prevedena kao "Zakon braće", a koja je prije desetak godina zaludila svijet? Serija o neraskidivom odnosu dvojice braće, u kojoj mlađi postaje glavni oslonac i podrška starijem bratu, spašavajući ga kad upada u velike neprilike...
 
Najsličnija toj priči u teniskom svijetu je ona braće Zverev - stariji brat Mischa bio je pred završetkom karijere, više vremena provodio je po bolničkim krevetima nego na terenima, ispao je iz 1000 najboljih i prijetio mu je gubitak renkinga. Tada se pojavio brat Alexander "Sascha" Zverev jr. i dvojac je krenuo u ispisivanje nevjerojatne životne i sportske priče. 
 
"Bez brata nema šanse da bih uspio", ovakvu izjavu očekujete da ćete čuti uglavnom od onog mlađeg brata u obitelji koji je rastao uz starijeg i učio od njega. Međutim, obitelj Zverev nije obična obitelj...
 
Mischa se već pomirio sa završetkom karijere, a onda mu ju je oživio mlađi brat
 
U njoj je pomoć trebao stariji brat Mischa koji je imao sjajnu juniorsku karijeru, ali onu profesionalnu uništile su mu ozljede. Gotovo da ne postoji dio tijela koji nije ozlijedio, a kada je 2014. godine predao meč hrvatskom tenisaču Kristijanu Mesarošu u kvalifikacijama Roland Garrosa, svi su smatrali da je to kraj njegove karijere. 
 
Tenisu se nije uspio vratiti više od pola godine, u ožujku 2015. pao je do 1067. mjesta na ATP ljestvici, već je počeo razmišljati o kraju igračke i početku trenerske karijere...
 
"E ne, nećeš završiti karijeru", uporan je bio deset godina mlađi brat Sascha. Dok se oporavljao od teške ozljede i kada više nitko nije vjerovao u njega, Sascha ga je vodio sa sobom na turnire i bio mu je sparing-partner. U svakom intervjuu Sascha je optimistično govorio kako njegov brat neće odustati...
 
Ne samo da nije odustao, nego je Mischa uz mlađeg, talentiranijeg brata počeo ostvarivati senzacionalne rezultate. Da se nešto veliko sprema moglo se naslutiti krajem prošle godine, kada je u Šangaju slavio protiv Nicka Kyrgiosa i zatim uzeo set Novaku Đokoviću, tada najboljem tenisaču svijeta. Zanimljivo je to da je jedva upao u kvalifikacije za taj turnir. Sjedio je u hotelskoj sobi i spremao se za putovanje u Meksiko kako bi nastupio na Challengeru, kada su mu javili da će igrati u kvalifikacijama. Tjedan dana kasnije bio je u četvrtfinalu Mastersa i nakon pet godina ponovno među 100 najboljih, a po povratku u Europu, u Baselu je šokirao i domaću publiku i Stana Wawrinku.
 
I u najdramatičnijem meču karijere, u kojem uopće nije znao koji je rezultat, inspiracija mu je bio mlađi brat
 
Stigao je Australian Open i epski okršaj s Johnom Isnerom, meč u kojem je Zverev preživio pravu dramu. Meč je bio toliko napet da Mischa nije znao niti koliki je rezultat, što mu je kasnije i pomoglo jer pri spašavanju meč-lopte uopće nije bio svjestan da se radi o meč-lopti za Amerikanca.
 
I u tom meču, najdramatičnijem u karijeri, Mischi je inspiracija bio mlađi brat.
 
"Kada sam gubio, sjetio sam se Sasche koji je dan ranije preokrenuo i slavio u pet setova. Pomislio sam, ako je on mogao, zašto ja ne bih mogao? Pogledao sam tatu na tribinama i pomislio: 'Jao, kako li je tek njemu. Jučer je gledao dramu u pet setova jednog sina, a danas gleda novu dramu. Pomislio sam da će mu se nešto dogoditi...'"
 
Tko zna bi li Federer osvojio 18. Grand Slam da nije bilo senzacionalnog Mische...
 
Nakon najdramatičnijeg meča karijere, stigla je i najveća pobjeda. Andy Murray u okršaj s Mischom na Australian Openu ušao je kao veliki favorit, ne samo za pobjedu u tom meču, nego i za naslov osvajača turnira. Međutim, sve što je najbolji tenisač svijeta dobio tog dana u Melbourneu bila je škola servis-volej tenisa i avionska karta za Škotsku.
 
Kasnije ga je zaustavio Roger Federer, isti onaj tenisač koji ga je nekoliko godina ranije na travi Hallea pregazio 6:0, 6:0 i velikan koji je u Australiji proslavio 18. Grand Slam naslov. Međutim, tko zna bi li se Federerovi navijači radovali da mu Mischa nije senzacionalno sklonio Murraya s puta...
 
Mischa je tenisač iz nekih drugih vremena
 
U eri dominantnih igrača s osnovne crte, rijetkost je da ovakav rezultat ostvari igrač sa stilom igre iz 90-ih. Nakon pobjede protiv Murraya, naklonio mu se i legendarni John McEnroe koji mu je rekao da je do pobjede stigao na "old school" način. I sam Mischa do 13-14. godine igrao je samo s osnovne crte, a onda je 75 posto vremena na treninzima s roditeljima (i otac Alexander Zverev Sr. i majka Irena su bivši tenisači) počeo provoditi na mreži. 
 
 
Sascha je tenisač za budućnost i broj 1
 
I dok je Mischa ovakvim stilom igre zalutao u današnji tenis, u kojem su podloge značajno usporene (posljednji Australian Open je bio najbrži posljednjih godina pa ne treba čuditi njegov i Federerov rezultat), brat Sascha ima idealnu igru za višestruko osvajanje Grand Slamova. 
 
"On je definitivno budući broj 1", rekao je Nadal nakon prvog okršaja sa Saschom, u kojem je morao spašavati meč-loptu.
 
Monstruozan prvi servis, drugi servis koji je po brzini i preciznosti poput Nadalova prvog, bekend koji je već sada jedan od najboljih na svijetu, forhend kojim može probiti svaku obranu, impresivno kretanje za tenisača visokog 198 centimetara, a mentalno je već sada među najjačima na Touru. S kime uopće usporediti ovakvog igrača? Možda je najsličniji Juanu Martinu Del Potru, samo s boljim bekendom, lošijim forhendom, ali i nadamo se, manjim brojem ozljeda.
 
 
S 12 godina birao je između nogometa, hokeja na travi i tenisa, sportova koje je tada trenirao. Nije pogriješio... Pet godina kasnije osvojio je prvu Challenger titulu, s 18 je pobijedio Marina Čilića i postao najmlađi u TOP 100, a s 19 je osvojio prvu ATP titulu i postao najmlađi igrač koji je upao u TOP 20 nakon Đokovića 2006. godine. 
 
Zverevi su sada najpoznatija teniska braća
 
Godinama su u svijetu tenisa najpoznatija bila braća Bryan koji i danas aktivno igraju u konkurenciji parova. Međutim, usponom Sasche, Zverevi su preuzeli titulu "najpoznatije teniske braće". 
 
Obitelj Zverev emigrirala je iz Rusije, u kojoj je Mischa rođen, u Njemačku 1991. godine. Novi početak bio je težak, došli su iz socijalističkog sustava u novi društveni sustav, nisu znali jezik i nisu imali drugih članova obitelji osim njih četvero. Roditelji Alexander i Irena nikada nisu vršili pritisak na djecu da postanu sportaši, nego su u sportu vidjeli priliku da ih drže dalje od ulice i poroka. 
 
 
Dva brata, dva različita tipa
 
Razlika između Mische i Sasche nije samo deset godina i činjenice da je stariji brat ljevak, a mlađi dešnjak. Mischa je, otkrila je majka Irena, puno mirniji od brata i u slobodno vrijeme voli čitati knjige, učiti pripremati jela ili se igra sa psom. Sascha je, pak, puno aktivniji, uvijek se mora nečim baviti, ako ne igra tenis onda igra košarku, ako ne trenira, onda se druži s prijateljima...
 
Iako je dobna razlika između njih deset godina, vrlo su bliski. Veliki razlog toj povezanosti upravo je u tome što je obitelj preselila u Njemačku, u kojoj se Mischa, pošto roditelji nisu imali nikakvu pomoć u čuvanju djece, morao brinuti za mlađeg brata. 
 
Nakon prvog međusobnog meča Sascha danima nije razgovarao s bratom koji ga je razbio
 
I dok ga je godinama pazio pod krovom obiteljskog doma, na teniskom terenu, u prvom službenom međusobnom okršaju, nije bio nimalo pažljiv. Tada 15-godišnjeg Saschu na Challengeru u Dallasu pomeo je rezultatom 6:0, 6:1. Zanimljivo je to da je nakon tog meča uplakani Sascha ostao na treningu, a zbog teškog poraza s bratom nije razgovarao danima. 
 
Upravo su pokazali zašto su jedna od najvećih teniskih priča i zašto ćemo o njima još govoriti
 
Prošlog tjedna Sascha je osvojio turnir u Montpellieru i još jednom je pokazao zašto je najveći talent današnjice te najveći favorit od svih mladih igrača za broj 1 u budućnosti. Na putu do titule i 18. mjesta na ATP ljestvici izbacio je čak trojicu domaćih igrača - Jeremyja Chardyja, Joa-Wilfrieda Tsongu i Richarda Gasqueta.
 
Da turnir u Montpellieru ostane upisan u obiteljsku povijest, pobrinuo se tako što ga je osvojio i u konkurenciji parova sa starijim bratom. Prvi im je to zajednički naslov, vjerojatno ne i posljednji. O sjajnom odnosu dvojice braće koja jedan drugoga nesebično guraju do maksimuma još će se godinama pričati...
 

Pročitajte više