Započelo ludilo u grčkim gradovima

KADA je njemački sudac Markus Merk označio kraj finalnog ogleda Europskog prvenstva u grčkim gradovima započelo je neviđeno slavlje.

Ulice Atene u sekundi su se ispunile stotinama tisuća ljudi. Praktički svi koji mogu hodati izašli su van kako bi proslavili nevjerojatan uspjeh svojih nogometaša.

"Ovo je čudo. Grčka je europski prvak. Naši su dečki učinili podvig nad podvizima," vikao je komentator grčke televizije koji je pratio utakmicu na stadionu Luz.

Čak je i grčki premijer Kostas Karamanlis skočio sa svoje sjedalice u VIP loži Luza i burno pozdravio pobjedu.

Uoči početka Eura Grci su na kladionicama bili smješteni u donji dom favorita. Koeficijent na njih bio je 80-1. "Svima smo pokazali da smo najbolji. Rehhagel je pravi majstor. Od naših igrača stvorio je pobjednike," kazala je Aspasia Vlahou, koja je utakmicu pratila na jednom od atenskih trgova.

Sat vremena nakon završetka utakmice Atena je u prometnom kaosu. Tisuće automobila zauzelo je središte grada. Zastave se vijore na svakom koraku.

"Pokazat ćemo svijetu kako se slavi naslov prvaka," dodao je Mary Makri.

Više od milijun Grka okupiralo je atenski trg Omonia. Oboružani nacionalnim zastavama pjevali su i plesali do jutra. Bilo je to najveće slavlje od 1987., kada je grčka osvojila naslov europskih prvaka u košarci.

Veliko grčko slavlje u Cipru, Melbourneu...


Velika slavljenička okupljanja Grka mogla su se vidjeti i na Cipru, Australiji i mnogim drugim mjestima u svijetu. Posebno je bila raspoložena velika grčka zajednica u Australiji.

"Ipak ima Boga. Ovo je najveći trenutak u mom životu. Grčka nije mogla doživjeti ništa bolje uoči Olimpijskih igara u Ateni", kazao je australski Grk iz Sydneya, gdje su ulice bile zakrčene zbog velikog grčkog slavlja.

U Melbourneu, najvećem grčkom gradu izvan domovine, više od 12.000 ljudi okupilo se u grčkoj četvrti kako bi gledali prijenos utakmice na velikom ekranu, a potom su priredili veličanstveni vatromet.

Pročitajte više