JOŠKO GVARDIOL

Zašto Gvardiol s 18 godina i 15 nastupa vrijedi 22 milijuna eura?

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

JOŠKO Gvardiol mogao bi uskoro ostvariti jedan od najvećih transfera u Dinamovoj povijesti. 

Ponuda Leedsa, prema izvorima bliskim igraču, iznosi 22 milijuna, dok ona RB Leipziga iznosi 15 milijuna eura. Leipzig je spreman kroz različite bonuse nadoknaditi razliku u odnosu na Leedsovu ponudu, a Gvardiol više želi otići u Njemačku jer se radi o razvojnom klubu u razvojnoj ligi.

Dinamo je i prije radio velike transfere svojih igrača u najveće svjetske lige i klubove, ali ova ponuda čini se nevjerojatnom. Kako je moguće da su takvi klubovi spremni platiti preko 20 milijuna eura za dječaka od 18 godina koji je donedavno na utakmice išao tramvajem i ima samo 15 seniorskih nastupa?

Gvardiol je još uvijek zelen, ali je profil igrača koji je prava rijetkost

Nakon nedavnog poraza od Ferencvaroša i ispadanja Dinama iz Lige prvaka, dio javnosti i Dinamovih navijača je kao jednog od krivaca izdvojio Joška Gvardiola koji je prilikom drugog gola Mađara naivno ispao na centru terena i omogućio Uzuniju izlazak 1 na 1 protiv Livakovića. Sjećati se te njegove utakmice samo po toj situaciji je nepošteno, jer je mladi stoper u prvom dijelu u četiri ili pet navrata spasio svoju momčad nakon kikseva svojih kolega iz obrane, posebno Dilavera.

Ipak, ta situacija je, kao i neke druge u njegovoj 15 utakmica dugoj seniorskoj karijeri, pokazala da Gvardiol mora još puno napredovati. Mora naučiti igrati na seniorskom nivou, mora brže prepoznavati namjere i kretnje napadača i u kraćem roku donositi točne odluke. To je sasvim normalan proces sazrijevanja za bilo kojeg igrača, a naročito za stopera. Gvardiol i dalje uz sebe treba iskusnijeg suigrača i defenzivno još uvijek nije dovoljno stabilan za najveću nogometnu scenu. Kako je onda moguće da toliko vrijedi?

Grafika: Sofascore za IndexSport

Odgovor je u tome da je Gvardiol sjajan u onome što je mladim stoperima uglavnom najveća mana u igri. Izvrstan je igrač na lopti i dodavač, otporan je na suparnički presing i može se brzo i točno rješavati lopte te započinjati napade. Takav profil stopera danas treba svaka momčad, a to se posebno odnosi na klubove poput Leedsa u kojem Marcelo Bielsa zahtijeva izgradnju napada iz zadnje linije. Činjenica da je ljevak itekako pomaže jer su puno rjeđi od dešnjaka. 

Trenerima jako puno znači činjenica da mogu na lijevu stranu obrane postaviti igrača koji ne mora gubiti vrijeme za prebacivanje na desnu nogu i koji može otamo lakše naći kut za dodavanje lopte prema naprijed. 

Naravno, to nije jedina Gvardiolova vrlina. Ima vrlo dobre fizičke predispozicije i na 1,85 m visine sasvim pristojnu eksplozivnost koja se tek treba razviti. Posjeduje i inteligenciju i dobro čita igru. Jednog dana bi mogao uz pravilan razvoj izrasti u kompletnog stopera. Zbog toga ga većina svjetskih medija i stručnjaka, ali i videoigara poput Fife i Football Managera stavlja na liste najvećih svjetskih talenata na stoperskoj poziciji.

Na putu do toga da postane izvrstan puno toga može poći po zlu - od loše prilagodbe na novi klub, preko ozljeda i prejake konkurencije, do desetina drugih faktora koji su važni za pravi razvoj mladog igrača. Zašto je onda već danas netko spreman dati toliki novac za njega?

Leeds i Leipzig uzimaju pole position. Kupuju talent, jer za godinu ili dvije vjerojatno neće moći

Koliko je velik potencijalni transfer Gvardiola dovoljno govori lista najvećih transfera u Dinamovoj povijesti. 

Čak i kada uzmemo u obzir da Dinamo danas ima puno bolju poziciju na tržištu nego u vrijeme kada je prodavao Modrića i kada uračunamo činjenicu da su odštete za transfere otišle u nebo posljednjih godina, Gvardiol bi ovim transferom bio među tri Dinamova najveća izlazna transfera ikad, a možda bi čak zauzeo i prvo mjesto.

S tog aspekta se ponude Leedsa i Leipziga čine besmislenima, ali one se mogu objasniti time da ti klubovi love pole position u utrci za Dinamovog stopera.

Ne žele zakasniti

Gvardiol bi kroz koju godinu trebao prema svim prognozama postati dio seniorske reprezentacije. Dovoljno je talentiran, konkurencija nije pretjerano dominantna, a igra u Dinamu, što je u tom pogledu uvijek olakotna okolnost. Za godinu ili dvije, kada skupi još prvoligaškog iskustva i eventualno uđe u reprezentaciju, vjerojatno će vrijediti i više. Bitnije od toga, u tom scenariju za njega će se zanimati veći klubovi od Leedsa i Leipziga, s većom platežnom moći.

Koliko god suludo zvuči, talente ovakvog kalibra za koje zna cijeli svijet klubovi poput Leedsa ili Leipziga mogu uzeti samo sad jer će uskoro vjerojatno biti prekasno. Leipzig od njega sasvim sigurno može napraviti vrlo dobrog stopera koji bi bio zamjena za Upamecana kojeg će vrlo brzo kupiti neki od najvećih klubova na svijetu za ogromnu lovu. Leeds je novim ulaganjima i ulaskom u Premiership došao u situaciju da može izdvojiti ovakav novac za igrača koji djeluje kao stvoren za Bielsin sustav igre.

Sustav skautiranja toliko je razvijen da danas u svijetu nijedan talentirani igrač ne može proći ispod radara. Novac koji se prije davao za definirane i ozbiljne igrače danas se daje za nedokazane klince s nadom da će jednog dana vrijediti još i više. Ovakva ponuda iznenadila je sve u Dinamu, pa i samog Gvardiola, ali danas je to cijena elitnog talenta, što on sigurno jest. 

Pročitajte više