DAVIS CUP

Zašto Hrvatska dosad nije znala za Bornu Goju? Imao je drukčiji put od naših tenisača

Foto: REUTERS/Susana Vera/Guliver

AKO JE itko pomislio da bi Hrvatska ove godine mogla ući u finale Davis Cupa, ta je nada vjerojatno počivala na Borni. Ćorić se još nije oporavio od ozljede, ali ispostavilo se da je ključni čovjek u tom pothvatu bio drugi, puno anonimniji Borna.

Za ovog 23-godišnjeg Splićanina veći dio javnosti nije ni čuo do prošlog vikenda. Do ove godine, koju je započeo na 221. mjestu ATP liste, vrhunac su mu bili nastupi na challengerima. U 2021. je igrao kvalifikacije svih Grand Slamova i na nekolicini ATP turnira, ali samo se u Moskvi u listopadu uspio probiti u glavni ždrijeb pa ispao odmah u 1. kolu.

Tri pobjede nad protivnicima iz Top 70

Davis Cup dočekao je s još lošijim renkingom nego na početku godine, kao 279. tenisač svijeta. A onda je nanizao pobjede nad trojicom igrača iz Top 70 i omogućio hrvatskoj reprezentaciji da i uz tri poraza Marina Čilića dobije priliku za pobjedu nakon igre parova, u kojoj imamo olimpijske prvake.

Njegove žrtve u Torinu bili su Australac Popyrin, 61. s ATP ljestvice, te Talijan Sonego (27.), a u Madridu je pao i Srbin Lajović, 33. tenisač svijeta. 

Možda su ga podcijenili, možda jednostavno nisu znali što sve može, baš kao ni mi. Ali činjenica je da je Gojo ova tri meča odigrao drukčije nego ijedan prije.

Odgovornost je veća nego kad igraš samo za sebe

"U nekim mečevima, da sam igrao samo za sebe, brzo bih pobjesnio ili bacio reket. No, ovdje s timom osjećam veću odgovornost pa sam fokusiraniji. Zato sam sretan zbog suigrača i tima. Zbog njih nisam dopustio emocijama da me svladaju kao što bih bio da sam igrao sam", objasnio je, pripisavši uspjehe ambijentu reprezentacije i osjećaju predstavljanja cijele nacije.

A još jedan razlog zašto ga ta nacija nije poznavala je drukčiji od ostalih naših tenisača. S visinom od 198 cm spada u fizički kalup vrhunskih hrvatskih igrača poput Čilića, Marija Ančića, Gorana Ivaniševića i ekstrema Ive Karlovića, ali put mu je bio drukčiji.

Na primanju kod Trumpa

On se posljednjih godina razvijao na američkom sveučilištu Wake Forest, kojem je pomogao da osvoji naslov NCAA prvaka, nakon čega je čak završio na primanju u Bijeloj kući kod Donalda Trumpa. Navodno mu je jedan par nakon titule rekao da će dijete koje iščekuje nazvati po njemu.

Za uspomenu ima fotografiju iz Ovalnog ureda, u kojoj se ipak ogradio: "Samo želim fotografiju s predsjednikom, ne želim razgovarati s njim."

U ranijoj mladosti nije bio drukčiji od većine splitske djece. Bio je temperamentan i trenirao nogomet u Hajduku. Samo, njega je temperament natjerao da se jednom prilikom naljuti na trenera i ostavi se nogometa te prebaci na tenis.

Ako do ovog tjedna i nismo shvaćali, to se pokazalo kao vrhunska odluka.

Pročitajte više