MILAN

Zašto je Milan potjerao Zvonu Bobana? Sasuo mu je istinu u lice

Foto: AC Milan

ZVONIMIR BOBAN otpušten je iz Milana.

Legenda talijanskog kluba i hrvatskog nogometa napustila je klub nakon svega devet mjeseci, a s njim će vjerojatno biti otpušten i Paolo Maldini, koji ga je doveo iz FIFA-e i postavio ga za svoju desnu ruku na San Siru.

Odlazak Bobana posljedica je njegovog neslaganja s vlasnikom kluba, američkim investicijskim fondom Elliott i njegovom produženom rukom Ivanom Gazidisom. 

Kap koja je prelila čašu bio je posljednji Bobanov intervju za Gazzettu

Kap koja je prelila čašu bio je nedavni intervju Bobana za Gazzettu dello Sport, u kojem je otvoreno odgovorio na višemjesečne glasine kako će njega, Maldinija i trenera Stefana Piolija na ljeto naslijediti jedan čovjek - Ralf Rangnick. 

"Do prije nekoliko dana mislio sam da su priče o dvjema dušama unutar kluba neistina usprkos različitostima u kulturama, kao i razlici u strastvenosti oko kluba. Činjenica da pričamo o ovome svakako nije dobra. Najgore je što se ovaj destabilizirajući trenutak događa sad kad momčad napreduje i možete vidjeti naporan rad Stefana Piolija. Ne dati nam ni upozorenje je potez bez poštovanja i elegancije. To nije Milanov način ili barem ne ono čega se mi sjećamo kao Milanova načina", oštro je rekao Boban, a to ga je na koncu koštalo i otkaza. 

Jednostavno, sasuo im je istinu u lice.

Gazidis od Milana želi stvoriti Arsenal

Gazidis, koji je ranije radio u Arsenalu, tijekom prošlog ljeta potjerao je Brazilca Leonarda s mjesta sportskog direktora, kao i trenera, klupsku legendu Gennara Gattusa. Nakon dugih pregovora uvjerio je Maldinija da preuzme glavnu ulogu za sportski dio u klubu, nakon čega je slavni Talijan iz FIFA-e uspio dovesti Bobana u nadi da će zajedno vratiti sedmerostrukog europskog prvaka na staze slave. 

Međutim, već od samog starta dvojac je naišao na probleme u klubu. Točnije, s Gazidisom, koji je očigledno dobio sve ovlasti u Milanellu. 

O njegovom planu za stvaranje Arsenala od Milana pisali smo još u listopadu. Opširnije OVDJE

Primjer Ibrahimovića pokazao da postoje dvije struje unutar kluba

Istina, Maldini i Boban su odabrali trenera Marca Giampaola, kojeg su morali smijeniti već na startu sezone. Ipak, dvije struje lomile su Milan, a to je najbolje pokazao primjer Zlatana Ibrahimovića. 

Maldini i Boban željeli su dovesti 38-godišnjeg Ibru na ljeto, kako bi mladu momčad obogatili iskustvom, a spominjao se i transfer Luke Modrića. Ipak, Gazidis je odbio sve njihove pokušaje, objašnjavajući da Milan treba ići drukčijim putem i dovoditi mlade nogometaše te graditi sve iz početka. Ono što nije rekao jest plan da mlade igrače, kada procvjetaju i podigne im se cijena, proda. To je, uostalom, činio i u Arsenalu, gdje su mu financije bile uvijek važnije od momčadi, terena i rezultata, što se i danas vidi na Topnicima koji su postali prosjek Premiershipa i vreća za napucavanje u Europi.

Kako je govorio Boban: Želimo rezultate odmah, a Elliott ima drukčiju viziju

"Naš san je sutra imati rezultate. No, Elliott ima drukčiju strategiju i viziju", započeo je Boban još u listopadu pa je dodatno pojasnio na što konkretno misli. 

"Elliottov plan je izgraditi momčad oko mladih talenata, poput Arsenala. Zbog toga se ne orijentira previše na sadašnje pobjede, već na budućnost. Međutim, mislim da možemo pronaći način da obje strane budu zadovoljne na kraju", naglasio je Boban i potvrdio već tada da čelnici i klupski vlasnici imaju različite ideje. 

 

Ipak, kako je Milan katastrofalno započeo sezonu i u jednom trenutku bio nadomak borbe za opstanak, Gazidis je spustio gard i dozvolio dolazak Ibrahimovića. Ibra je uspio podići momčad bez samopouzdanja, a uz njega su uskrsnuli igrači poput veznjaka Ismaela Bennacera i pogotovo Ante Rebića, koji je zabio sedam golova u drugom dijelu sezone i u međuvremenu postao najbolji strijelac ekipe ove sezone. 

Maldini i Boban su već krenuli u pregovore oko produljenja ugovora sa švedskim napadačem za sljedeću sezonu, ali je Gazidis opet rekao 'ne' i iza leđa im spremao Rangnicka, unatoč tome što je javno govorio kako od toga nema ništa, iako je uvijek dobro upućeni njemački Bild već mjesecima pisao o trogodišnjem ugovoru, a poznat je i popis Rangnickovih suradnika na San Siru sljedeće sezone.

Nijemac, pišu Talijani, već uvelike uči jezik i sprema se za posao na San Siru - provoditi Gazidisovu viziju s razvijanjem mladih igrača. 

Uzalud je i legendarni Galliani hvalio Bobana

I dok je Maldini često poslovno-korektno pokušavao preokrenuti stvari u klubu i uvjeriti Gazidisa i Elliott kako Milan treba ići drugim smjerom, Boban je više puta javno kritizirao vlasnike i njihov projekt, koji klubu ne garantira ni povratak u Ligu prvaka kroz sljedećih nekoliko sezone, a kamoli borbu za trofeje. 

"Zvone je oduvijek imao jak karakter i veliki je čovjek. To je prilično dobro koristio igrajući nogomet i vjerujem da sada na isti način naporno radi kako bi podignuo Milan zajedno s Maldinijem. Ostavimo ih na miru i vjerujmo im. Imaju čast i teret upravljanja ovim Milanom", naglasio je nedavno legendarni čelnik Milana Adriano Galliani, koji je za 30 godina vladavine Silvija Berlusconija stvorio jedan od najvećih klubova u povijesti nogometa. 

Od velikog Milana danas su ostali tek povijest i San Siro, a za par godina neće biti ni nogometne katedrale koju će zamijeniti novi, moderni i 1,2 milijarde vrijedni stadion u zajedničkom vlasništvu s Interom. Sve se to događa dok klub ima velike probleme s UEFA-inim financijskim fair-playom, a na terenu izgleda traumatično. 

Turbulentni period u Milanu traje već sedam godina. Za to vrijeme je klub promijenio tri vlasnika (Berlusconi - Yonghong Li - Elliott), kršio financijski fair-play, zbog čega je izbačen iz Europe, a nastup u "njegovom natjecanju", u Ligi prvaka, ostao je tek pusti san. 

Deseti trener u šest godina

Također, Milan je promijenio čak devet trenera u posljednjih šest godina, pa će Rangick biti jubilarni 10. koji će sjesti na slavnu klupu od 2014. godine.  

Nakon posljednje uspješne priče s Massimilianom Allegrijem i osvajanja 18. Scudetta uslijedio je otkaz 13. siječnja 2014. Potom su momčad vodili Mauro Tassotti (privremeno), Clarence Seedorf (drugu polusezonu), Filipo Inzaghi (jednu cijelu sezonu), Siniša Mihajlović (malo manje od jedne sezone), Christian Brocchi (par mjeseci), Vincenzo Montella (manje od sezonu i pol), Gennaro Gattuso (sezonu i pol), Marco Giampaolo (nekoliko mjeseci) i sada Stefano Pioli, koji je preuzeo momčad 9. listopada 2019. godine. 

Sve je to najbolji dokaz koliko se od jednog od najorganiziranijih klubova na svijetu srozao u prethodnim godinama bez ikakvog plana i uz brutalni odnos prema vlastitim klupskim legendama, koje su poslužile kao alibi za neuspješne vlasnike.

Boban, a s njim i Maldini, posljednje su žrtve takve politike. 

A Milan nastavlja tonuti u zoni sumraka

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više