Zašto navijači Livaji smiju vikati što žele ako plate kartu, a igračima Rijeke ne?

Foto: Pixsell/Igor Soban

RIJEKA je teškim 2:4 porazom doma protiv Slavena prokockala veliku priliku da preskoči Dinamo na drugom mjestu ljestvice, a njen trener Željko Sopić je neposredno nakon utakmice ''održao lekciju'' nezahvalnim navijačima svoje momčadi koji su u nekoliko navrata, kad je Rijeka gubila 0:3 i 1:4 od do nedjelje navečer pretposljednje momčadi lige, zviždali svojim igračima i vikali im ''igrajte pederi''.

''Slaven je zasluženo pobijedio i čestitam im. Primili smo četiri gola, bilo je tu i smiješnih golova, ali jedna stvar me muči. Ako nešto ne valja, onda je trener kriv, neka navijači viču na njega, neka se deru i vrište na mene. Mene to ne dira, ali nakon ovakvog niza igrači to nisu zaslužili. Ljudi, ovo je nogomet. U nogometu se pobjeđuje i gubi, tko to ne razumije, taj se nikad nije bavio sportom. Tko nije naučio gubiti, taj neka doma štrika'', konkretan i oštar je bio Sopić. 

Sopić je načelno u pravu, ali postoji jedno veliko ali

Načelno, u pravu je. Niti jedan igrač nije namjerno izgubio utakmicu od objektivno slabijeg rivala, a kako je rekao Sopić, poraz je zaista sastavni dio sporta i igrači Rijeke nisu zaslužili uvrede. Međutim, ono što smeta kod Sopićevog zaštitničkog monologa je ogromna doza proturječnosti. Zašto? Zato što je isti taj Sopić prije samo dva mjeseca na upit o puno konkretnijim i jezivijim uvredama dao sasvim drugačije tumačenje što bi navijači smjeli raditi na tribinama, a što bi im trebalo biti zabranjeno. 

Smeta mu ''igrajte pederi'', a ne ''umri Livaja''

Naime, u najavi utakmice 11. kola HNL-a između Rijeke i Hajduka, Sopić je na presici dobio pitanje da komentira incident s Markom Livajom i riječkim navijačima. Zbog niza degutantnih uvreda s tribina Rujevice najbolji igrač Hajduka je ušao u sukob s jednim ''navijačem'', zbog čega je, na koncu, zauvijek napustio reprezentaciju, a odvratno i ritualno skandiranje Armade ''Umri Livaja'' pred taj derbi dobilo je i dimenziju više jer je taj poklič završio i na naljepnicama koje su osvanule na riječkim zidovima. Sopićev komentar je tada bio dijametralno drugačiji. 

''To sam govorio dok sam bio igrač, a i sada ću. Onaj tko je platio ulaznicu ima pravo vikati što hoće. Što ja mislim o tome, to je druga stvar. Najvažnije je da momčad bude izolirana od toga. Kao igrač igrao sam na sto ili ne znam koliko stadiona i kao trener vodio utakmice. Nisam svaki put bio sretan kako su se navijači protivničke, a nekad i moje momčadi ponašali. To je tako, to je dio folklora i s time živimo", prilično ravnodušno je rekao tada.

Zaboravan ili licemjeran

Što se u međuvremenu promijenilo, zbog čega Sopić smatra da se njegovim igračima ne smije vikati da su ''pederi'' kad igraju loše, a da se najboljem igraču Hajduka smije ''željeti smrt'' ako je vlasnik morbidnog pokliča uredno platio kartu, ne znamo, ali znamo da je trener Rijeke ili zaboravan ili, što je puno lošije, licemjeran. Jer, podsjećamo ga, i navijači Rijeke koji su zviždali na Rujevici protiv Slavena također su platili kartu. 
 

Pročitajte više