LIGE PETICE

"Zašto se pretvaramo da VAR može odrediti milimetarsko zaleđe?"

Foto: Getty Images

VAR je danas doživio svoju premijeru u utakmicama Premiershipa, a prva utakmica na kojoj je korišten bila je ona West Hama i Manchester Cityja u kojoj je momčad Pepa Guardiole slavila 0:5 u Londonu.

Zbog VAR-a poništen je jedan Cityjev pogodak i ponovljen Aguerov penal koji je završio pogotkom za City, a uporaba VAR-a izazvala je brojne reakcije engleske javnosti. Tako se između ostalih oglasio i najpoznatiji nogometni pisac, Jonathan Wilson, najpoznatiji kao autor knjige Inverting The Pyramid. 

"Može li mi netko reći griješim li? Nogometaši se ponekad kreću brzinom od 25 kilometara na sat, što je 6,94 metra u sekundi. Sky HDTV prijenos ide u 50 frameova po sekundi, a jedan frame dolazi svake 0,02 sekunde. U 0,02 sekunde nogometaš koji se kreće 25 kilometara na sat prijeđe 138,8 milimetara", piše Wilson na svom Twitter profilu pa dodaje:

"Čak i da možemo zamrznuti točno onaj frame koji nam treba, što nije vjerojatno, zašto se pretvaramo da VAR može odrediti milimetarsko zaleđe? Također, može li mi netko, na tijelu koje je u okretu, nacrtati gdje počinje dio ruke s kojim igrač ne smije igrati?" pita se Wilson. 

Još nitko nije ponudio konkretan i suvisao odgovor, ali prema reakcijama ispod objave vidi se da su se mnogi zapitali koliko je VAR zapravo precizan. 

Pročitajte više