Zašto se uopće igra utakmica za treće mjesto u Ligi nacija? Razlog je logičan

Foto: Profimedia

ITALIJA je osvojila treće mjesto u završnici Lige nacija nakon što je u Enschedeu pobijedila domaću Nizozemsku s 3:2. Azzuri su vodili s 2:0 već do 20. minute golovima Federica Dimarca i Davidea Frattesija. Na 2:1 je smanjio Steven Bergwijn u 68. minuti, a na dva razlike vraća Federico Chiesa pet minuta kasnije. Konačan rezultat postavio je Wijnaldum u 90. minuti. No, mnogi se navijači pitaju zašto se uopće igra utakmica za treće mjesto u Ligi nacija.

Za to postoji savršeno logičan razlog. Naime, mora se znati točan poredak svake zemlje u Ligi nacija zato što će se temeljem tih plasmana određivati kojih će šest reprezentacija, koje ne osiguraju Euro preko kvalifikacija, dobiti šansu izboriti Euro preko Lige nacija. Bitno je biti što bolje plasiran i zbog domaćinstva završnog mini turnira.

Osim toga, nacionalni savezi imaju i ugovorne obveze prema UEFA-i. Prema njima su dužni odigrati barem dvije reprezentativne utakmice u svakoj pauzi na temelju ugovora o TV pravima. Da Italija i Nizozemska nisu igrale za treće mjesto, morale bi igrati prijateljsku utakmicu.

Pročitajte više