Zašto Srbija slavi gol koji su u 129. minuti Talijani zabili Švicarcima?

Foto: Profimedia

ANTONIN BARAK, češki ofenzivac Fiorentine, u 129. minuti uzvrata polufinala Konferencijske lige kod Basela postigao je gol za pobjedu 3:1, koji je izazvao delirij među navijačima gostiju, ali i širom Srbije.

Gol koji se jednako burno slavio u Firenci, Beogradu i Novom Sadu

Video: Arena Sport

Razlog zbog kojeg su mu se jednako burno radovali navijači Viola, ali i Zvezde, Partizana, Čukaričkog i Vojvodine je to što je golom za pobjedu i prolaz talijanskog protiv švicarskog kluba zaustavljen nalet zemlje potonjih na 11. mjesto UEFA-ine tablice koeficijenata, koje drži Srbija. Kako bi na njemu ostala i na ljeto 2024. i imala čak dva kluba u Lig prvaka, morala ga je zadržati, a to joj je zahvaljujući Fiorentini i uspjelo.

Basel je dolaskom na korak do finala najnovijeg eurokupa nosio Švicarsku prema poziciji koju drži Srbija i prijetio svrgnuti je te joj tako uzeti dva mjesta u Ligi prvaka. No nije uspio i sada Srbija više ne mora strahovati da će je itko do kraja ove sezone prestići jer je Basel bio zadnji predstavnik Srbije u Europi. Klubovi ostalih država koje su joj prijetile više nisu u igri. 

Srbija je daleko odmaknula Hrvatskoj i imat će pola lige u Europi

Srbija je dakle na 11. mjestu s 32.375 bodova, Turska je jedno mjesto iza s 32.100, a Švicarska je zaustavljena na 13. mjestu s 31.675 bodova. Iza su Ukrajina, Češka, Norveška, Danska, Rusija i Hrvatska na 19. mjestu s 25.400 bodova. 

Da je Srbija čak i pala na 12. mjesto, to joj ne bi ništa promijenilo u sezoni 2024./25. jer i 11. i 12. mjesto donose isto: dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu prvaka (prvak od play-offa), dva u kvalifikacijama za Europa ligu i jedno u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

Međutim, Srbiji je jako je važno da u ljeto 2025. bude barem na 15. mjestu, koje će njenim klubovima opet donijeti dva mjesta u Ligi prvaka.

Pročitajte više