NBA

Zašto su Netsi popustili i vratili Irvinga u momčad? Covid je samo izlika

Foto: AP Photo/Kathy Willens/Guliver

S OBZIROM na to da je covid-19 ponovo u zamahu i soj omikron izaziva pustoš u profesionalnom sportu, činilo se neobično da Brooklyn Netsi vraćaju necijepljenog Kyrieja Irvinga u momčad. Tako je barem bilo sve dok, sasvim predvidljivo, nije bio pozitivan na koronavirus. Zagonetna situacija s All-Star košarkašem otvara mnoštvo pitanja o tome što je sljedeće u odnosu Irvinga i Netsa, piše New York Post.

Pod pretpostavkom da se obaveza cijepljenja neće mijenjati i da se Irving i dalje neće cijepiti, što će se događati u NBA doigravanju? Hoće li igrati samo u gostujućim utakmicama? Vjerojatno će biti tako. No puno se toga može dogoditi u četiri mjeseca pa je nezgodno pretpostaviti da se obaveza cijepljenja u gradu neće mijenjati nakon što Eric Adams postane gradonačelnik umjesto Billa de Blasija.

Hoće li Irving pristati na cjepivo na biljnoj bazi?

Irving je također navodno pokazao barem određenu otvorenost prema ideji biljnog cjepiva, budući da je njegova prehrana ionako 100 posto biljna. Kompanija Medicago sa sjedištem u Quebecu objavila je u prosincu da je njeno cjepivo s dvije doze bilo učinkovito 71 posto u velikoj studiji koja je uključivala soj delta, ali ne i omikron.

Medicago će uskoro zatražiti odobrenje kanadskog regulatornog tijela i započeti proces podnošenja zahtjeva američkim regulatorima. Prošli presedani impliciraju da bi ovo cjepivo moglo biti odobreno prije kraja regularne sezone NBA-a. Hoće li Irving to zaista prihvatiti nakon što je zapanjio Netse odbijanjem prvog cjepiva? To je pitanje za milijun dolara. Ili 17 milijuna dolara.

Što to znači za Irvingovu plaću? Već je izgubio polovinu, zar ne?

Nije bio plaćen za sve domaće utakmice u kojima nije igrao i to se još nije promijenilo. A Netsi su ga zapravo odlučili platiti za utakmice u gostima iako nije igrao ni trenirao, što je vjerojatno mudra odluka, budući da je Irving potpredsjednik Udruženja NBA košarkaša i da bi se mogao žaliti sindikatu. Sad će ipak morati raditi za svoju plaću.

Što navijači misle o njegovom povratku?

Postoji opasnost u tome da se društveni mediji tretiraju kao stvarni svijet ili u pretpostavci da Twitter (ili Instagram ili Reddit) predstavlja stvarnost.

Ali čini se da postoji prilično gadna podjela između onih koji su 1) glasno podržavali Irvinga zato što se nije cijepio i protivio se ikakvim obvezama i 2) onih koji su smatrali da se trebao cijepiti, bez obzira na obavezu, jednostavno za opće dobro. Potonja skupina sada je više uznemirena, ne zbog toga što on i dalje nije cijepljen, nego što se čini da su Netsi popustili i pustili ga natrag na teren.

Što suigrači misle o njegovom povratku?

Prikladnije je pitanje što Kevin Durant i James Harden misle o njegovom povratku. NetsDaily je izvijestio da se agent jednog od njih sastao s glavnim menadžerom Brooklyn Netsa Seanom Marksom. Iako su Netsi to demantirali, očito je da Marks ne bi učinio nešto ovako seizmično bez konzultacije s dvije zvijezde Brooklyna.

Durant je došao u Brooklyn s Irvingom, a nedavno ga je nazvao svojim bratom. Hardenu nedostaje ta već postojeća veza, ali je došao kako bi osvojio svoj prvi prsten i otvoreno je govorio o tome kako je teško bez Irvinga. Zbrojite dva i dva.

Što se tiče titule, Netsi su rekli da Irvinga vraćaju zbog iscrpljenosti momčadi, ali budući da on još nema pravo igrati i možda neće imati još neko vrijeme, nije li se pošteno zapitati koliko je ona izgledna s obzirom na to da su Netsi na trećini sezone, a još nisu pobijedili nijednu zaista dobru momčad? Shvatili su da ne mogu pobijediti bez Kyrieja, tako da je covid u osnovi izgovor da ga vrate.

Vlasnik Netsa: Moja jedina religija su pobjede i titule

Za Netse je sve u pobjeđivanju. Vlasnik je to sam rekao za New York Post.

Brooklyn je peti u ukupnom net-ratingu (plus 3.4) i tjednom ligaškom rejtingu. Ali pobijediti Phoenix ili Golden State u borbi za naslov bez Irvinga čini se teškim, a osoblje NBA lige koje je razgovaralo s New York Postom podijeljeno je u pogledu sposobnosti da Netsi to postignu. Vlasnik Joe Tsai otvoreno priznaje da je titula bila pokretački faktor u tome: "Moja jedina religija je pobjeđivati u utakmicama i osvojiti titulu. Mislim da su mnogi ljudi koji su ili za ili protiv cjepiva ljutiti na mene što sam zauzeo jedan ili drugi stav. Ali ja sam od samog početka rekao da ovo ne shvaćam kao političku stvar. Ovo radim kako bih pomogao Brooklyn Netsima da osvoje naslov. To je moje razmišljanje."

Pročitajte više