Zašto VAR neće stati na kraj sudačkim pogreškama na Svjetskom prvenstvu

Foto: EPA

Svjetsko prvenstvo u Rusiji prvo je veliko nogometno natjecanje koje je uvelo novu tehnologiju za videoanalizu spornih situacija tijekom utakmica. Ljudska psihologija dovest će do toga da će takozvana VAR (Video Assistant Referee) tehnologija poboljšati neke odluke, no neke neće, piše New Scientist.

Ako nešto pođe po zlu za njihovu momčad, navijači će na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u nogometu moći okriviti novu nogometnu inovaciju: videoanalizu situacija.

Prvi put u povijesti Svjetskog nogometnog prvenstva odluke u sve 64 utakmica turnira bit će podložne reviziji tima sudaca koji će utakmice pratiti izvan terena, putem videosnimki.

Budući da su suci samo ljudi, njihove odluke podložne su raznim psihološkim varkama. Cilj nove tehnologije je eliminirati takve pogreške u percepciji. Međutim, treba imati na umu da će uvođenje nove tehnologije sa sobom donijeti i nove psihološki uvjetovane pogreške.

Suci su podložni optičkim iluzijama

Iako suce svi volimo kritizirati, prirodno je da oni ponekad čine pogreške. Sudac mora pratiti brzu i slobodnu igru i ne može odjednom pratiti sva 22 igrača. Međutim, neke su sudačke odluke zbog određenih psiholoških efekata podložnije pogreškama od drugih.

Jedan takav primjer su odluke o zaleđu. Igrač napada je u zaleđu ako je bliže suparničkoj gol-liniji kada mu suigrač doda loptu od pretposljednjeg suparničkog igrača. To zvuči jednostavno, no gledatelj je podložan optičkoj iluziji koja se zove efekt zaostajanja bljeska.

Ljudsko oko vidi da je predmet u pokretu odmakao više nego što zaista jest ako se istodobno dogodi neki drugi događaj, u ovom slučaju dodavanje lopte.

"Mozak ne može jako dobro raspoznati točno vrijeme događaja jer nam to na svjesnoj razini ne treba", kaže eksperimentalni psiholog Johan Wagemans s Katoličkog sveučilišta u Leuvenu.

To znači da pomoćni suci koji gledaju utakmicu sa strane često vide da je igrač u zaleđu kada on to zapravo nije. Prema znanstveniku sporta i vođi UEFA-ine sudačke obuke Werneru Helsenu, jedno od svaka četiri zaleđa dosuđena tijekom Svjetskog prvenstva u Japanu 2002. godine bilo je rezultat navedenog efekta.

Prema Wagemansu, taj se efekt ne može jednostavno spriječiti vježbom. "To je nešto što možete nadići samo tako da ne vjerujete svojoj percepciji", kaže Wagemans.

Nakon Svjetskog prvenstva u Japanu, pomoćni nogometni suci počeli su prolaziti obuku o učinku zaostajanja bljeska, a nezavisna analiza Wagemansa i suradnika pokazala je da se broj pogrešaka u dosuđivanju zaleđa smanjio na narednom Svjetskom prvenstvu 2006. godine.

Usporene snimke daju krivu sliku igračeve namjere

VAR tehnologija već se koristi u nekoliko natjecanja diljem svijeta, a cilj joj je unaprijediti kvalitetu sudačkih odluka. Pomoću VAR tehnologije, dodatni suci mogu nadzirati tijek igre izvan terena, dok utakmica traje.

Zadatak im je provjera sudačkih odluka u ključnim trenucima, kao na primjer kod dosuđivanja crvenih kartona ili jedanaesteraca.

U istraživanju za Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB), koji određuje pravila nogometa, Helsen je otkrio da nova tehnologija sprječava pogreške koje su presudne za igru u oko devet posto utakmica. Točnost sudačkih odluka istovremeno se podigla s 93 posto na 98,8 posto.

Međutim, neke sudačke odluke ovise o igračevoj namjeri, kao na primjer zavrjeđuje li prekršaj crveni karton ili je li igrač namjeravao igrati rukom. U takvim slučajevima, pregled usporene snimke mogao bi suca navesti da donese krivu odluku zbog načina na koji funkcionira ljudski mozak.

"Usporene snimke mijenjaju način na koji poimamo incidente", kaže psiholog Henning Plessner sa Sveučilišta u Heidelbergu. Na usporenoj snimci sucu se doima da igrač ima više vremena odlučiti o svojim postupcima, a to uvijek izgleda gore, kaže Plessner.

Zbog takvih pogreški u percepciji, videosuci prolaze obuku kada trebaju koristiti usporene snimke, a kada ne. Tako se, primjerice, za dosuđivanje jedanaesterca može koristiti usporena snimka, no ne i za procjenu težine prekršaja.

Nesavršena igra

Psiholozi su uočili i niz drugih čimbenika koji utječu na sudačke odluke. Tako, na primjer, galama navijača povećava izglede da će sudac dosuditi prekršaj za domaću momčad. Povici ili jauci igrača utječu na to hoće li sudac u graničnim slučajevima za prekršaj dosuditi crveni ili žuti karton.

VAR tehnologija trebala bi umanjiti takve subjektivne utjecaje na suce. No neki smatraju da će inzistiranje na tehničkoj ispravnosti sudačkih odluka umanjiti finu umjetnost suđenja.

Prema Helsenu, postoji jedno pravilo koje nije nigdje zapisano, a to je "pravilo zdravog razuma". To se najviše vidi u dosuđivanju jedanaesteraca.

Jedanaesterci su najteže sudačke kazne jer obično završavaju pogotkom. Plessner je 2001. godine pokazao da suci rjeđe dosuđuju dva jedanaesterca protiv iste momčadi nego kada se radi o neovisnim incidentima, što znači da odmjeravaju svoje odluke kako ne bi utjecali na ishod utakmice.

"Svi znaju da kada je u utakmici četiri ili pet jedanaesteraca, nešto ne valja sa sucem", kaže Plessner. "Sudac mora voditi igru. Mora biti fer, mora biti uravnotežen, a to je drugačiji cilj nego da samo bude točan", dodaje.

"Nogomet je nesavršena igra koju igraju i kojom upravljaju nesavršeni ljudi. Upravo zbog toga ga toliko volimo", kaže nogometni navijač i komentator Chris Nee. Nee smatra da je VAR nepotreban.

"To je posljednji pokušaj postizanja nogometnog savršenstva, koje je nepotrebno, nepoželjno i nedostižno", zaključuje Nee.

Pročitajte više