Zastrašujući Srbin rastura: Kad je Jokić na parketu, Denver je najmoćnija momčad NBA lige

Foto: Guliver Image/Getty Images

NIKOLA JOKIĆ, premda tek u drugoj NBA sezoni, iz utakmice u utakmicu pokazuje o kakvom se potencijalu radi. Zapravo, nepošteno bi bilo ovog srpskog reprezentativca i igrača Denvera nazivati samo talentom kad se dečko već nametnuo kao jedan od stožernih igrača lige. 
Ako ne vjerujete, ne morate, no statistika je neumoljiva i govori sama za sebe.
 
Za jednog 21-godišnjaka, Jokić već iza sebe ima zastrašujući niz rekorda i fenomenalnih ostvarenja. Prije dvije godine, dok je nosio dres Mege, u jednoj utakmici ABA lige zabilježio je impresivan indeks valorizacije 44 i tada je trasirao put preko bare. Već u studenom 2015. pokazao je koliki je talent kad je Spursima ubacio 23 poena uz 13 skokova.
 
Koncem 2016. dugo je koketirao s triple-doubleom, a prvog je ''skinuo'' trećeg veljače protiv Bucksa (20 poena, 13 skokova, 11 asistencija). Zatim je došla ta, sad već slavna, utakmica protiv New Yorka.
 
Koliko su tih 40 poena strašan učinak, govori i podatak da velikom Kobeu Bryantu nije pošlo za rukom da u drugoj sezoni u NBA-u zabije toliko. Jokiću jest. Za košarkaša čiji je vertikalni skok  jako loš, Jokić je uspio izlaziti na kraj s najjačim centrima lige te je postao igrač s najboljim ofenzivnim učinkom za momčad u prvoj ili drugoj sezoni još od 1973.
 

Nakon legendarnog igrača Sunsa Alvana Adamsa (1976/77.), postao je prvi igrač koji je u prve dvije sezone u jednom trenutku bio na prosjeku od 20 poena, 10 skokova i pet asistencija.
 
Uz Bryanta, Anthonyja Davisa, Kevina Duranta, Blakea Griffina, LeBrona Jamesa, Michaela Jordana, Tracyja McGradyja i Karla-Anthonyja Townsa, tek je deveti igrač u povijesti koji je prije 22. rođendana ostvario učinak od 40 koševa, devet skokova i pet dodavanja. Nije to pošlo za rukom ni Stephu Curryju, ni Russu Westbrooku, pa ni Klayu Thompsonu...već klincu iz Sombora.
 
Za Jokića se veže još jedan čudesan rekord: od 1983. samo su petorica košarkaša, u dobi od 21 godine ili mlađa, upisala triple-double od 20 poena, 13 skokova i 11 asistencija. Elitno društvo čine: Jay Williams, Lamar Odom, Michael Jordan, LeBron James i Nikola Jokić.
 
No, to nije sve. Pedantni američki NBA analitičari i statističari izračunali su da momčad Denvera s Jokićem na parketu i bez njega nije ista ekipa.
 
Prema statistici, s Jokićem u igri, na 100 posjeda lopte, Nuggetsi postižu 5,5 više koševa od svojih protivnika. S druge strane, dok je mladi Samoborac na klupi, momčad Denvera u zaostatku je 8,3 poena.
 
Isto tako, kad je Jokić u igri, Denver na 100 posjeda postiže 115,3 poena i po tom parametru, s Jokićem u sastavu, Denver je najefikasnija momčad NBA lige, ubojitija čak i od Golden Statea (113,2 poena).
 
Kad igru Denvera vodi mladić koji je u završnici drame u Riju slomio Hrvatsku u četvrtfinalu olimpijskih igara, tada Denver postiže čak 64,7 poena preko asistencija. Bez Jokića te su brojke drastično niže (56,7).
 
Nikola Jokić već je sad jedna od najvećih zvijezda lige, no nastavi li igrati ovako, možda se zaista ispune riječi njegovog klupskog kolege Darrella Arthura:
 
''Već sam prije rekao da je Nikola igrač za Kuću slavnih. Sad kažem da je najveći svih vremena. Još lani sam shvatio kako je poseban igrač. Užasno ga je teško čuvati. Zapravo, ne znam kako ga netko uopće može čuvati. Kad je Nikola u igri, napad nam je jači deset puta nego kad je na klupi. Čini suigrače boljima nego što objektivno jesu. Ljudi, Nikola ima samo 21 godinu! Jeste li svjesni što to znači, koliko još može napredovati. Rođeni je pobjednik. Mrzi gubiti, bez obzira na to pričamo li o videoigricama ili o košarci.'
 

Pročitajte više