ZOIG

Zatvorene Zimske olimpijske igre gluhih, Hrvatskoj rekordni broj medalja

Foto: Priredba

U TALIJANSKOJ provinciji Sondrio završene su Zimske olimpijske igre gluhih, a Hrvatska se vraća s tri brončana odličja

Zadnjeg dana šahovskog turnira Hrvatska je branila treće mjesto na tablici. Hrvatskoj je dovoljan bio remi protiv Uzbekistana i 0,5 bodova Rusa u utakmici Rusija - Poljska. Budući da je u takvim situacijama teško kalkulirati, šahisti su dali sve od sebe i slavili rezultatom 2,5:1,5 te su tako za Hrvatsku osvojili povijesno olimpijsko odličje u šahu.

“Oduševljen sam i jako sam ponosan na svoje suigrače, ovo je povijesni rezultat. Upravo su medalje radost i veselje te poticaj i motivacija za dalje”, rekao je Darko Švec, dugogodišnji kapetan koji je nosio zastavu na zatvaranju ZOIG-a.

Hrvatska ženska curling ekipa gluhih osvojila je izvrsno četvrto mjesto.

“Borile smo se koliko smo mogle i možemo biti zadovoljne ostvarenim rezultatom na ZOIG-u. Jednostavno je reprezentacija Koreje danas bila bolja. Dale smo sve od sebe, ali sedmi end je bio presudan. Koreja je ostvarila šest kamena i nismo više mogle sustići razliku. Hrvatska može biti ponosna na ostvareni rezultat u tako jakoj konkurenciji s obzirom na to kakve uvjete imamo u odnosu na druge zemlje”, rekla je Marijana Božić, skip reprezentacije.

Naša skijašica Rea Hraski osvojila je dvije brončane medalje - u spustu i Super G-u.

“Jako smo zadovoljni nastupima naših sportaša na netom završenom ZOIG-u u talijanskom Sondriju, na našem najuspješnijem nastupu u povijesti Zimskih olimpijskih igara, gdje smo osvojili rekordan broj medalja, tri bronce. Milimetri su dijelili našu žensku curling reprezentaciju od osvajanja još jedne medalje, poražene su u dramatičnom polufinalnom susretu 8:7 od reprezentacije Kine i nisu se uspjele oporaviti od tog šokantnog poraza te su izgubile i u borbi za 3. mjesto od Koreje.

Izuzetno sam ponosan na sve naše sportaše, njihov trud i na uspješno predstavljanje Hrvatske, na čemu im čestitam, posebno osvajačima medalja, Rei Hraski i šahistima koji su u vrlo jakoj konkurenciji pokazali da smo sportska velesila i među gluhima.

Iskoristio bih i ovu priliku te zahvalio SDUS-u i Sportskom savezu Grada Zagreba na podršci i svima koji su bili uz nas. Također zahvaljujem i medijima koji su nas pratili i izvještavali o našim uspjesima”, rekao je Oliver Lušić, predsjednik HSSG-a. 

Pročitajte više